21.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 02.50 Cultură 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 04.10 Cultură 05.20 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Felicia Hrihorişan. Titlul emisiuni: Cutezătorii Munţilor pregătesc prima lor Liră.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Istvanfi Szilard. Titlul emisiunii: Sfânta Liturghie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 15.10 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 16.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 17.30 Cultură 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Viorel Plosca. Titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine.

Virginia Pişcoran expune “Griuri colorate” la Muzeul de Artă

Scris de Vasile Andreica, 10 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Cristina Gloria Oprişa şi Virginia Pişcoran

Cristina Gloria Oprişa şi Virginia Pişcoran

Saloanele Muzeului de Artă din Piaţa Libertăţii vor găzdui în următoarele săptămâni o expoziţie personală interesantă şi binevenită a pictoriţei Virginia Pişcoran, deschisă la o zi după ce artista şi-a sărbătorit ziua de naştere.

Născută la Micula şi afirmată pe plan creator la Carei, unde s-a numărat printre membrii fondatori ai Asociaţiei Provinciart şi a avut două expoziţii personale, Virginia Pişcoran este prezentă în mod constant în expoziţiile colective ale UAPR Satu Mare şi în acţiunile grupului DFEWA coordonat de Dorothea Fleiss, iar vernisajul de azi, “Griuri colorate”, a fost primul organizat pentru ea la Muzeul sătmărean de Artă.

Expoziţia curentă este un tur de forţă, ca un curs metodic de descifrare a unui limbaj plastic profund personal. Pornind de la elemente foarte simple şi o monocromie ce pare a sugera vidul primordial din care se naşte Creaţia, lucrările sale – foarte multe în tehnică mixtă, folosind materiale textile, foiţă de aur şi alte asemenea adaosuri la pictura propriu-zisă – dezvoltă forme tot mai complexe şi sugestii tot mai îndrăzneţe folosind, tot mai inventiv, formele primare: cercul, spirala, influorescenţa, fereastra, iar mai apoi simboluri spirituale (ochiul, crucea). Discursul pictural capătă treptat şi culoare, de la un albastru închis ieşind timid din griul de fundal la un adevărat festin de nuanţe fine în ultimele săli ale expoziţiei, pentru ca ultima sală să ne ofere revenirea la monocromie, de data asta în tonuri albe cu forme abia ieşite în relief. Căci albul este suma tuturor culorilor, iar lumina este apoteoza creaţiei născute din abisul cosmic.

Într-o mică lucrare dintr-o mică sală culoarea este fracturată în izbucniri albe, energice, atomice, iar în ultimul salon regăsim un motiv din I-Ching, Cartea transformărilor, o posibilă cheie de înţelegere a mesajului acestei expoziţii.

Cronica de specialitate a fost susţinută de artista şi profesoara Cristina Gloria Oprişa.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.