Image 1
Image 2

Virginia Pișcoran expune de vineri ”Pretexte” la Muzeul de Artă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Artista a fost sărbătorită de apropiați și admiratori cu ocazia zilei de naștere

La împlinirea unei vârste rotunde, pictorița și profesoara Virginia Pișcoran a ținut să deschidă în mod festiv o nouă expoziție personală, în cele două săli consacrate din spatele curții Muzeului de Artă din Satu Mare. Cu această ocazie familia, prietenii și admiratorii i-au fost aproape și i-au oferit la rândul lor o surpriză plăcută.

Membră a filialei sătmărene a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Asociației careiene ProvinciArt, profesoară la Palatul Copiilor, artista are o experiență vastă și multe prezențe în expoziții naționale importante, la Satu Mare și în țară, pe lângă periodicele expoziții personale. De această dată însă credem că s-a întrecut pe sine. Titlul ”Pretexte”, atât de neutru ales, e doar un pretext pentru un discurs plastic care poate deveni o inițiere în misterele sacre ale lumii. Nimic mai potrivit pentru cineva născut într-o zi în care sunt sărbătorite puterile cerești fără trup.

Spunem asta pentru că e evidentă compartimentarea expoziției în două planuri: cel natural, terestru, unde florile sunt stăpâne, iar culorile toamnei fură ochii în contururi delicate, și cel supranatural, care înalță privitorul spre simboluri sacre (multe dintre ele redate în colaje textile, așa cum în prima sală ștergarul e un ”prosopon”, un chip al Celui fără chip) și în cele din urmă, în ultimul colț, spre inefabilul fără formă din care se coagulează ființa ca un abur. Expoziția poate fi parcursă în ambele sensuri, dar am recomanda să se înceapă cu tabloul de lângă ieșirea sălii a doua și să se meargă mereu spre stânga: ultimul tablou al sălii sacrului e practic o icoană stilizată de arhanghel. Dincolo de perete începe lumea văzută, infuzată și ea de o lumină sacralizantă. Nimic grotesc, nimic steril, o viziune optimistă și binefăcătoare. Iar liniile trasate aparent spontan într-un mare tablou pe fond albastru amintesc vreun nume divin scris în araba coranică, deși artista nu-și recunoaște vreo intenție. Dar scrie în Carte că Dumnezeu e mai aproape de om decât vena sa jugulară. Arta continuă să fie un mister în inspirațiile ei.

Virginia a fost sărbătorită cu tort, în sunet de vioară, iar despre opera sa a vorbit erudit vechea sa prietenă și colegă în ale artei Cristina Gloria Oprișa. Expoziția rămâne deschisă în următoarele săptămâni și credem că ar merita vizitată nu doar de pasionații de artă, ci și de cei ce se încumetă spre tainele filosofiei și credinței.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with