Image 1
Image 2

Viorica Dăncilă se dezlănțuie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Politică fără circ nu se poate, dar circ fără politică, da, se poate. Cine și-ar fi imaginat că primele “idei” dezbătute în campania pentru turul doi vor fi legate de un fapt banal< să aibă sau să nu aibă loc o dezbatere finală între cei doi candidați?

Refuzul președintelui stârnește reacții violente nu doar împotriva lui Klaus Iohannis, cât și împotriva PNL. Pe marginea acestui refuz se creează primele nuclee de opozanți din partea societății civile și a unor partide din arcul guvernamental.

O parte din USR descoperă că atacurile împotriva lui Dan Barna din campanie au avut ca punct de pornire PNL și Palatul Cotroceni.

  S-a creat un adevărat curent pro dezbatere. #vrem dezbatere pare să ia locul fostului #rezist. Sunt chiar și lideri PNL, cum este președintele organizației Tulcea, care spun că trebuie să existe dezbatere între candidați.

Reacții adverse vin și din mass media. Dacă se refuză dezbaterea cu Dăncilă se cere o dezbatere cu ziariști. Evident cu ziariști pro și contra Iohannis. Ceea ce este și mai rău.

Viorica Dăncilă se dezlănțuie. În prima fază  face ordine în partid, demite trădătorii și intrușii intrați pe ușa din spate în PSD. A fost exclusă Ana Birchall, ministru lăudat de Iohannis. A fost exclus Cozmin Gușă, înscris recent ca simplu membru, dar care se prezenta ca un reformator și salvator al partidului aflat pe buza prăpastiei. 

Campania în doi este deja mai animată decât cea din primul tur cu 14 candidați. Provocările la duel se extind. Ludovic Orban o provoacă la un duel în doi pe Viorica Dăncilă. Desigur, Dăncilă îl consideră prea mic pe primul ministru ca să se coboare la nivelul lui. Altă femeie, Gabriela Firea, se oferă să-l pună la punct pe Ludovic Orban. De data aceasta primul ministru refuză o întâlnire frontală cu primarul general al Capitalei.

  Și uite-așa, fiecare parte își spune propria poveste. De vineri se intră în mod oficial în campanie. La dezbateri se vor  afla față în față susținătorii celor doi candidați. Studiourile de televiziune vor lua foc. Decisă săși vândă scump pielea, Viorica Dăncilă  a reușit să imprime un ritm alert în propriul partid. PSD nu va sta liniștit ca pe parcursul primului tur. Președinții de filiale sunt amenințați cu demiterile dacă nu se implică. Primarii nu vor fi incluși pe liste dacă vor avea rezultate slabe la votul din 24 noiembrie.

  Poporul vrea circ, nu doar pâine. Mass media este nemulțumită de modul în care a decurs campania electorală în primul tur și este posibil săși schimbe direcția de atac.

Întotdeauna poporul își canalizează nemulțumirile spre cei puternici. Puternicii zilei sunt acum PNL și președintele Iohannis. Până acum PSD a fost un adevărat zid de apărare în spatele căruia nu se vedea ce face și ce nu face președintele  Iohannis. Acum și PNL și președintele sunt cu pieptul gol în fața poporului. De ce să mai fie atacat un partid căzut la pământ și un candidat prezidențial fără șanse?

PSD este un partid învins din toate punctele de vedere. A pierdut guvernarea, este pe cale să piardă și alegerile prezidențiale. Liderul de facto, Liviu Dragnea, este încarcerat. Viorica Dăncilă este doar un înlocuitor. Dar un înlocuitor care s-a enervat să tot fie făcut prost și nepriceput. Despre Dăncilă s-a cam spus tot.

Este conștientă  că va pierde alegerile. Contează, însă, cum, la ce scor. Miza PSD pentru turul doi este să obțină același rezultat ca la parlamentarele din 2016, un procent de 46%.

În noul context nu mai este în joc doar funcția de președinte, ci soarta fiecărui primar PSD. Prin urmare este de așteptat ca mobilizarea PSD să fie una exemplară.

În cealaltă tabără este posibil să se aștearnă automulțumirea. PNL consideră alegerile deja câștigate. Visează la un 70% pentru Iohannis fără să facă nimic. Așa ceva nu vine de la sine. Se invocă alegerile din 2000, când Ion Iliescu a avut norocul de a-l avea candidat pe Corneliu Vadim Tudor. Nu este același lucru. PSD nu este PRM. Partidul lui Dăncilă are resurse nebănuite pe care PNL ar face bine să nu le ignore.

Reforma începe să semene a reformă

Începută cu înăsprirea legislaţiei fiscale pentru companiile private, evident revizuită în sus, reforma demarată de guvern a ajuns la momentul adevărului: diminuarea cheltuielilor publice.