Image 1
Image 2

Violenţa domestică a fost tema celei de-a doua zi din Săptămâna Prevenirii Criminalităţii

Dezbatere despre violenta domestica
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Dezbatere despre violenta domestica
Dezbatere despre violenta domestica

Autoarea primului testimonial despre violenţa domestică, Eleonora Pokola, crede că există scăpare din relaţia abuzivă

Marţi, în prima zi a lunii octombrie, în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, la Satu Mare a avut loc o masă rotundă pe tema “Indiferenţa lasă urme”. Întâlnirea pe tema prevenirii infracţiunilor comise cu violenţă a avut loc în organizarea Inspectoratului Judeţean de Poliţie prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în cadrul acţiunilor cuprinse în ediţia cu numărul opt a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii.

S-a bucurat de participarea a numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu, oameni care de-a lungul timpului au arătat că le pasă de victimele violenţei dometice, psihologi, psihoterapeuţi, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai mai multor organizaţii nonguvernamentale. La dezbatere a participat şi viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca. Comisar Simona Săndulescu – Biroul de Prevenire – a declarat la începutul dezbaterii că prin această acţiune se doreşte sensibilizarea comunităţii locale, educarea sătmărenilor în sensul în care să reacţioneze şi să nu rămână indiferenţi la durerea altora. Invitată special pentru această dezbatere a fost Eleonora Pokola din Cluj Napoca, autoarea cărţii “Povestea unei supravieţuitoare”, primul testimonial despre violenţa domestică din România. “Revin la Satu Mare de fiecare dată când sunt chemată cu mare drag. Parcă aparţin comunităţii de aici”, a mărturisit Eleonora Pokola. În volumul ei, autoarea şi-a descris trăirile pe care le-a avut alături de un bărbat care a subjugat-o, a terminat-o sufleteşte şi trupeşte, după cum mărturisea la dezbaterea de marţi. Modul de refulare a fost scrierea cărţii, care a făcut-o să îşi păstreze echilibrul psihic< “Trebuie să facem un zid, să ieşim în faţă! E foarte greu să pui punct un ei relaţii în care eşti victima violenţei. După ce am scos cartea am fost abordată de numeroase femei care îmi cer sfaturi, de mulţi copii care asistă la astfel de drame acasă la ei. Consider că rolul meu este să le spun tuturor femeilor că se poate ieşi dintr-o relaţie abuzivă!”.

 

Cum ajunge mesajul la victime

 

Consiliera Alexandra Catargiu a transmis mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, în opinia căruia trebuie să i se dea o foarte mare atenţie fenomenului violenţei domestice. Discuţiile au fost libere, iar fiecare participant a spus ce crede că e mai bine pentru a lupta împotriva acestui fenomen care în ultimii ani în România a luat amploare. Actriţa Carmen Frăţilă consideră că în lupta împotriva violenţei trebuie avute în vedere cauzele care vin din două părţi< mentalitatea şi legislaţia. Referitor la mentalitate şi cum ajunge mesajul de la dezbaterile publice la victimele violenţei domestice, ofiţer sociolog Felicia Hrihorişan a menţionat că dacă în urmă cu 7 – 8 ani la Poliţie erau înregistrate doar 20 de reclamaţii pentru infracţiuni de lovire, în ultimii doi ani s-au înregistrat în jur de două sute. Psiholog Sorina Bumbuluţ – vicepreşedintele Asociaţiei Artemis Cluj, a vorbit despre cum pot victimele violenţei domestice să valorifice posibilitatea pe care le-o dă legea de a solicita ordinul de protecţie. A vorbit şi despre comportamentul agresorului şi ce trebuie să facă victima.

 

E necesară îmbunătăţirea cadrului legislativ

 

Au mai luat cuvântul psihoterapeutul de familie şi cuplu Alexandra Riţiu, liberala Dorina Grunfeld care a specificat la rândul său că e necesară îmbunătăţirea cadrului legislativ existent şi va face demersurile care se impun, Aurelia Havrincea, care a prezentat rolul educaţiei în şcoli şi cum ar trebui să ne implicăm noi, comunitatea locală, în stoparea acestui fenomen. Despre faptul că tăcerea ne face complici a luat cuvântul Mihaela Bonea – şef Serviciu de intervenţie în situaţii de abuz din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, iar despre rolul comunităţii locale şi simţul civic a vorbit cpt. Camelia Lucuţ – purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare.

Acţiunile planificate în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii continuă la Satu Mare miercuri când pe ordinea de zi este prevenirea deicvenţei juvenile. În acest sens, la sediul Penitenciarului Satu Mare vor avea loc întâlniri între elevi de la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş” şi Liceul de Artă “Aurel Popp” şi tineri deţinuţi. Joi, 3 octombrie, tema aleasă este prevenirea victimizării minorilor, iar vineri siguranţa rutieră.

 

3 comentarii

  1. ma bucur sa vad ca se da atentie acestui subiect. Din pacate de cativa ani in acest oras doar se discuta pe aceasta tema si nici un ONG nu face nimic ,Primaria nu face nimic in acest sens in a se deschide cat mai repede un centru pentru femeile abuzate.Imi amintesc ca in urma cu 2 ani se discuta acest subiect si de atunci ce s-a facut concret? Nimic!!!! Asteptam sa vina nu stiu ce firma de la Sighet sa ne rezolve aceasta problema. Domnilor si doamnelor din Primarie si Consiliu judetean , Cladirea unde a fost FRCCF ar fi ideala pt asa ceva si cu costuri minime s-ar putea pornii proiectul.Doar sa se doreasca!

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS FENOMEN ÎNGRIJORĂTOR

“Salvați Copiii” avertizează că fenomenul de bullying ia amploare

Cercetările recente arată că și copiii preșcolari se pot angaja în forme de bullying, direct și indirect, iar copiii vorbesc despre tachinare ca despre ceva ce îi supără, îi determină să nu se mai joace cu colegii și le dă dureri psihosomatice, precizează Organizația “Salvați Copiii”.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now