Image 1
Image 2

Vioara de pe Titanic – expusă în două muzee din SUA în 2016

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Istorica vioară de pe Titanic
Istorica vioară de pe Titanic

În 2013, faimosul instrument pe care se crede că a cântat Wallace Hartley (violonistul care dirija micuţa orchestră alcătuită din opt instrumentişti, de pe Titanic) a fost cumpărat de un anonim contra sumei de 1,6 milioane dolari.

În 2016, vioara (pe care se văd urmele lăsate de apa sărată) va fi expusă la Muzeul Titanic din Branson, Missouri (martie-mai) şi Pigeon Forge din Tennessee (iunie-august). Vânzarea contra sumei de 1,6 milioane dolari a stabilit un record, ca cea mai scumpă piesă din seria Titanic memorabilia. Vioara a fost examinată de experţi şi oameni de ştiinţă, inclusiv de Home Office Forensic Science Service.

În mai 2013 a fost supusă unui examen pentru a determina vârsta şi starea sa. Rezultatul- un model Maggini, probabil construit într-o fabrică germană între 1880-1900.Hartley

Se spune că vioară a fost descoperită la 25 aprilie 1912 lipită de trupul lui Hartley (care purta vestă de salvare), la zece zile după naufragiul Titanicului. A rezistat salinităţii deoarece era în cutia protectoare, îmbrăcată în piele. Pe capacul cutiei se afla o înscripţie – W. H. H (Wallace Henry Hartley). Cutia a fost inclusă în preţul de cumpărare a viorii.

Pe cordar (n.r – elementul din abanos de care sunt prinse corzile viorii, lângă bărbia instrumentistului) este lipită o plăcuţă de argint cu o dedicaţie: Pentru Wallace cu ocazia logodnei, de la Maria.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns