Image 1
Image 2

Vinurile din acest an sunt mai puţine, dar calitatea lor este similară cu cea a anului 2014

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Vin nobil
Vin nobil

Aproape jumătate din cantitatea obţinută poate fi din categoria premium

La sfârşitul lunii octombrie, majoritatea podgorenilor sătmăreni au terminat culesul strugurilor din soiurile târzii. În vreme ce în cazul unor soiuri albe vinul deja a ajuns să se lipezească, la unele din vinurile roşii încă nu s-a ajuns să fi încheiat fiertul, iar altele abia au fost stoarse. O serie de podgoreni abia în urmă cu doar câteva zile au stors vinul roşu din strugurii recoltaţi mai târziu. În ciuda anului 2015 deosebit de capricios, vinurile de la noi din judeţ sunt comparabile calitativ cu cele ale anului precedent. Acolo unde s-a respectat tehnologia şi s-a urmărit obţinerea unor cantităţi mai mici de struguri, aproape jumătate din vin este de calitate premium.

Scăderea cu aproape 25% a cantităţilor de vinuri nobile comparativ cu anul precedent nu va conduce la creşteri ale preţurilor. Unii podgoreni estimează o posibilă majorare a preţurilor cu 10-15 procente, ceea ce nu înseamnă foarte mult. Producţia de vinuri nobile la nivel de judeţ este de aproximativ 90.000 de hectolitri.

Strugurii din soiurile tardive s-au recoltat la sfârşit de octombrie

Aşa cum am scris şi într-un material anterior, programul de reconversie în viticultură în perioada 2007-2013 a avut un succes deosebit la noi în judeţ. S-au înfiinţat aproximativ 800 de hectare cu viţă de vie nobilă, fapt ce a făcut să se vorbească despre aproape 1.000 de hectare cu vie nobilă pe rod, majoritatea fiind tânără.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de luni, 23 noiembrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with