Image 1
Image 2

Vinuri bune, participare slabă la cea de-a patra ediţie a Festivalului Vinului Sătmărean

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Piața 25 Octombrie a fost gazda celei de-a patra ediții a Festivalului Vinului Sătmărean, ce a avut loc sâmbătă, 16 aprilie. Renumite podgorii au răspuns invitației Consiliului Județean de a participa la sărbătoare, sătmărenii având astfel prilejul de a degusta cele mai alese soiuri de vin produse în județul nostru.

Cu acest prilej a avut loc și premierea celor mai nobile vinuri înscrise la cea de-a XIII-a ediție a Concursului Județean de Vinuri, desfășurat[ în perioada 11-15 aprilie 2016. La categoria vinuri roșii, marele premiu a fost câștigat de Weingut Brutler&Lieb din Beltiug cu un Cuvee Selection din 2013. Marele aur la vinuri albe a fost câștigat de Leiher Geza, tot din Beltiug, cu un Riesling de Rin din 2015. La categoria vinuri rose, marele câștigător a fost Năstase Cristian din Halmeu.

În acest sfârșit de săptămână, sătmărenii au avut parte de primul eveniment de amploare desfășurat pe platoul din fața Palatului Administrativ. Consiliul Județean a organizat și în acest an Festivalul Vinului Sătmărean, ajuns la cea de-a IV-a ediție. Cu toate că lumea nu s-a prea înghesuit să vadă ce se petrece în Piața 25 Octombrie, cei care au ales totuși să meargă s-au declarat mulțumiți. “Am fost și anul trecut, am venit și anul acesta să gustăm vinurile de pe plaiurile sătmărene. Stăm și acultăm muzica, mai conversăm între timp, vremea este bună, așa că toate sunt perfecte”, a declarat o sătmăreancă.

Soiuri de vin dintre cele mai diversificate

Producătorii veniți din Carei, Orașu Nou, Beltiug și Dobra le-au pus la dispoziție tuturor celor prezenți soiuri de vin diversificate astfel încât să mulțumească și cele mai pretențioase gusturi. “La concurs m-am înscris cu opt vinuri, iar la stand am adus și vinuri roșii, și vinuri albe. Din cele roșii eu prefer foarte mult Cuvee Selection. Dintre cele albe am adus mai multe, cum ar fi Chardonnay sau Fetească Regală”, declară Sári Csilla, reprezentant Weingut Brutler&Lieb din Beltiug.

În ceea ce privește organizarea ediției din acest an, tot producătorii ne spun că se putea face mai mult. “Trebuie să vă spun că ediția din acest an lasă de dorit. Părerea mea este că am putea face și mai mult ca să atragem un număr și mai mare de spectatori și vizitatori. Din păcate mai avem un dezavantaj în ceea ce privește ziua de azi, și anume tot acum se desfășoară și expoziția de câini. Din acest motiv, cred eu, orașul este împărțit în două”, explică Leiher Geza din Beltiug.

În Piața 25 Octombrie a fost amplasată și o scenă pe care au urcat, începând cu ora 16<00, ansambluri și interpreți de muzică popular[. Primii care i-au încântat pe sătmăreni au fost membrii Ansamblului “Cununița”, ca mai apoi de la ora 17<00 să aibă loc festivitatea de premiere a celei de-a XIII-a ediții a Concursului județean de vinuri nobile din județul Satu Mare, desfășurat în perioada 11-15 aprilie 2016. Înainte ca acest lucru să se întâmple, Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare, a rostit câteva cuvinte. “Succesul acestei ediții este continuitatea. Asemenea evenimente ce scot în evidență tradiții, identitatea acestor locuri, au o menire extrem de important[, și anume aceea de a promova județul. Vinul sătmărean are tradiție și mă bucur foarte mult că împreună cu Asociaţia Viniviticolă noi, județul Satu Mare, am reușit să îndreptăm un mare neadevăr. Dacă până de curând indicația geografică pentru vinul produs în județul Satu Mare purta denumirea de Dealurile Crișanei, de acum acest lucru a fost restabilit. Indicația geografică Dealurile Sătmarului a fost obținută pe România. Urmează acum să primim avizarea și din partea Comsiei Europene”, declară Adrian Ștef.

Cel mai așteptat moment al serii a fost recitalul susținut de Benone Sinulescu

Plaiurile sătmărene sunt recunoscute în toată țara pentru vinurile alese produse. Cunoscători precum prof. univ. dr. Aurel Popa de la USAMV Craiova sau Ioan Gavrilescu, specialist în viticultură și vinificație, spun despre județul nostru că este una din puținele zone din România unde se produc aproape toate categoriile de vinuri posibile. “De la vinuri seci, vinuri demi-seci, vinuri dulci și aromate sau distilate, pe toate le aveți aici în județul Satu Mare. La fel putem spune despre marile vinuri roșii, care pot să concureze cu toate vinurile de pe toate meridianele”, declară prof. Aurel Popa.

Referitor la calitatea vinului, aceiași specialiști spun că anul acesta producătorii sătmăreni, recunoscuți deja pentru vinurile albe, i-au surprins cu vinurile roșii cu care s-au înscris în concurs. “La ora actuală vă puteți lăuda că ați intrat în marea familie a producătorilor de vinuri roșii de înaltă ținută. Aveți vinuri bine structurate, bine îmbrăcate, cu caracter puternic, care practic reprezintă condițiile ecopedoclimatice ale județului dumneavoastră. Toate acestea vă oferă o anumită personalitate și vă individualizează în paleta sortimentelor de vinuri românești”, spune specialistul Ioan Gavrilescu.

La concurs s-au înscris aproximativ 50 de producători, au fost 101 probe, juriul având sarcina grea de a premia cele mai bune soiuri. La categoria vinuri albe s-au acordat 11 medalii de bronz, 26 medalii de argint și opt medalii de aur. Marele aur la această categorie a fost câștigat de Leiher Geza din Beltiug cu un Riesling de Rin din 2015. La categoria vinuri roșii s-au acordat cinci medalii de bronz, 16 medalii de argint și 22 medalii de aur. Marele premiu a fost câștigat de Weingut Brutler&Lieb din Beltiug cu un Cuvee Selection din 2013. La categoria vinuri rose au fost premiați cinci producători cu medalii de argint, unul cu medalie de aur, iar marele premiu a fost câștigat de Năstase Cristian din Halmeu.

După festivitate au urcat pe scenă Taraful ”Ceatăra” din Carei şi Ansamblurile minorităţilor germane şi maghiare, iar în continuare cunoscutul interpret sătmărean Petrică Mureșan. Atmosfera s-a încins și platoul s-a umplut când Trupa ”Haiducii” a început să cânte pe la ora 20<00. Cel mai așteptat moment al serii a fost recitalul susținut de Benone Sinulescu. Cântecele sale de petrecere au încins atmosfera, sătmărenii dansând fără sfială până târziu după apusul soarelui.

2 comentarii

  1. Daca Satmaru e cica renumit ptr vinuri ce sa mai zica Jidvei,Recas,Dealu Mare,Murfatlar,Odobesti etc.Nu avem conditii de clima si sol ptr a face vinuri competitive asa ca le facem cel mult ptr consum propriu.CJ ar trebui sa promoveze produse care pot fi vandute in afara judetului.

Lasă un răspuns

Connect with