Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Mirel Dan, Titlul emisiunii: Taxa de mediu poate fi recuperată (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 02.30 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 03.32 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 05.08 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Szekely Tibor. Titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Mituri despre vaccinare 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: De ce suntem pe ultimul loc din Europa la reciclare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Tallian Katalin, Ioan Man. Titlul emisiunii: Ambrosia Artemisiifolia, factor de risc pentru mediu şi sănătate 10.22 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Pop. Titlul emisiunii: Tăieri de corecţie şi fructificare în livezi 11.17 Teleshopping 11.32 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Marian Vanca, Remus Pirici, Ionuţ Tripon. Titlul emisiunii: De ce şi-ar alege un tânăr profesia de informatician 14.23 Teleshopping 14.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.52 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău. Titlul emisiunii: Experienţe, meditaţii, rugăciuni ascultate 16.28 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.34 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Teodora Pope. Titlul emisiunii: Salina de suprafaţă, la fel de eficientă ca una de adâncime (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Veres Robert. Titlul emisiunii: Cum e să fii diferit? 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan. Titlul emisiunii: Sfaturi la început de an 23.30 Ştiri

Vinovatul de producerea unui accident suportă cheltuielile de spitalizare

Scris de Mihaela Ghiţă, 08 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Vinovatul de producerea unui accident suportă cheltuielile de spitalizare

Vinovatul de producerea unui accident suportă cheltuielile de spitalizare

În ultima perioadă mai mulţi sătmăreni s-au adresat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare după ce au constatat că serviciile medicale acordate pe timpul spitalizării nu le sunt decontate. In speţă este vorba de acele situaţii în care o persoană responsabilă de producerea unui accident este nevoită să suporte din propriul buzunar cheltuielile ce vizează serviciile medicale de care a beneficiat pe timpul internării în spital, atât pentru el, dar şi pentru restul victimelor, dacă a rezultat acest lucru.

Până să ajungă la Casa de Asigurări, cazurile trec prin instanţă atunci când se contestă decizia organelor de drept, iar acest timp este unul de durată care uneori pot să ţină ani de zile. Lunar spitalele au în evidenţă şi tratament numeroase astfel de cazuri. Numărul lor diferă de la o unitate sanitară la alta. În cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, aceste situaţii sunt de ordinul zecilor, de la 10 – 15 cazuri până la 40 – 50 maximum. Aproximativ 30-40% care ajung în instanţă, astfel că termenul de recuperare este prelungit.

Casa de Asigurări de Sănătate citează articolul şi litera legii şi explică de ce nu pot fi decontate aceste servicii. „După 18 ani de existenţă a sistemului asigurărilor de sănătate mai există încă mentalitatea conform căreia tot ce intră în sfera serviciilor medicale trebuie să fie decontate de stat, respectiv de fondul de asigurări de sănătate. Lucrurile nu stau chiar aşa. În România există un sistem de asigurări sociale care este limitat la un pachet de servicii şi din acest pachet, tot ce înseamnă finanţare din fond sunt excluse foarte multe dintre serviciile medicale pe care legiuitorul le-a considerat că nu sunt potrivite, ca povară fiscală pentru ceilalţi, pentru că fondul este alcătuit din contribuţia oamenilor şi atunci, în situaţii în care, din culpa, din vina unor persoane se produc daune altor persoane sau chiar propriei persoane, respectiv se afectează starea de sănătate, toate serviciile medicale care devin necesare în astfel de situaţii nu se suportă din fond” a explicat preşedintele-director general al CJAS Satu Mare, ec. Georgeta Pop în cadrul emisiunii Sănătate de la Informaţia TV

Există o procedură în schimb care asigură acest lucru temporar, a completat preşedinta casei, Georgeta Pop. Astfel, până la stabilirea caracterului de culpă al situaţiei respective de către organele în drept, spitalul, dar şi ceilalţi furnizori de servicii medicale raportează serviciul prestat persoanelor în cauză către casa de asigurări de sănătate. La rândul ei, casa de asigurări face decontul ca şi pentru ceilalţi asiguraţi urmând ca furnizorul de servicii care a prestat serviciul medical să se întoarcă împotriva celui vinovat, să recupereze banii şi în acel moment să raporteze casei de asigurări de sănătate că şi-a încasat cheltuiala efectivă şi să aibă loc recalcularea sumelor decontate iniţial.

Printre cazurile care se înscriu în această categorie se numără şi accidentele rutiere, agresiunile, într-un cuvânt toate accidentele indiferent de natura lor care s-au produs din vina cuiva.

 

Puteţi citi continuarea în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf)

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.