Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Vinovatul de producerea unui accident suportă cheltuielile de spitalizare

Scris de Mihaela Ghiţă, 08 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Vinovatul de producerea unui accident suportă cheltuielile de spitalizare

Vinovatul de producerea unui accident suportă cheltuielile de spitalizare

În ultima perioadă mai mulţi sătmăreni s-au adresat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare după ce au constatat că serviciile medicale acordate pe timpul spitalizării nu le sunt decontate. In speţă este vorba de acele situaţii în care o persoană responsabilă de producerea unui accident este nevoită să suporte din propriul buzunar cheltuielile ce vizează serviciile medicale de care a beneficiat pe timpul internării în spital, atât pentru el, dar şi pentru restul victimelor, dacă a rezultat acest lucru.

Până să ajungă la Casa de Asigurări, cazurile trec prin instanţă atunci când se contestă decizia organelor de drept, iar acest timp este unul de durată care uneori pot să ţină ani de zile. Lunar spitalele au în evidenţă şi tratament numeroase astfel de cazuri. Numărul lor diferă de la o unitate sanitară la alta. În cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, aceste situaţii sunt de ordinul zecilor, de la 10 – 15 cazuri până la 40 – 50 maximum. Aproximativ 30-40% care ajung în instanţă, astfel că termenul de recuperare este prelungit.

Casa de Asigurări de Sănătate citează articolul şi litera legii şi explică de ce nu pot fi decontate aceste servicii. „După 18 ani de existenţă a sistemului asigurărilor de sănătate mai există încă mentalitatea conform căreia tot ce intră în sfera serviciilor medicale trebuie să fie decontate de stat, respectiv de fondul de asigurări de sănătate. Lucrurile nu stau chiar aşa. În România există un sistem de asigurări sociale care este limitat la un pachet de servicii şi din acest pachet, tot ce înseamnă finanţare din fond sunt excluse foarte multe dintre serviciile medicale pe care legiuitorul le-a considerat că nu sunt potrivite, ca povară fiscală pentru ceilalţi, pentru că fondul este alcătuit din contribuţia oamenilor şi atunci, în situaţii în care, din culpa, din vina unor persoane se produc daune altor persoane sau chiar propriei persoane, respectiv se afectează starea de sănătate, toate serviciile medicale care devin necesare în astfel de situaţii nu se suportă din fond” a explicat preşedintele-director general al CJAS Satu Mare, ec. Georgeta Pop în cadrul emisiunii Sănătate de la Informaţia TV

Există o procedură în schimb care asigură acest lucru temporar, a completat preşedinta casei, Georgeta Pop. Astfel, până la stabilirea caracterului de culpă al situaţiei respective de către organele în drept, spitalul, dar şi ceilalţi furnizori de servicii medicale raportează serviciul prestat persoanelor în cauză către casa de asigurări de sănătate. La rândul ei, casa de asigurări face decontul ca şi pentru ceilalţi asiguraţi urmând ca furnizorul de servicii care a prestat serviciul medical să se întoarcă împotriva celui vinovat, să recupereze banii şi în acel moment să raporteze casei de asigurări de sănătate că şi-a încasat cheltuiala efectivă şi să aibă loc recalcularea sumelor decontate iniţial.

Printre cazurile care se înscriu în această categorie se numără şi accidentele rutiere, agresiunile, într-un cuvânt toate accidentele indiferent de natura lor care s-au produs din vina cuiva.

 

Puteţi citi continuarea în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf)

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.