Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogas, titlul emisiunii: Oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor sătmărene prin intermediul fondurilor europene (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Eleonora Cîmpan, Mihaela Ghiţă, Stelian Pop, titlul emisiunii: Medicii nur vor pomana guvernului Tudose (reluare) 02.23 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Dorel Coicaraport la 2.920 de zile 03.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.36 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Crescătorii de vaci nu-şi pot valorifica producţia 05.36 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Marcel Forţiu, titlul emisiunii: Plantări în proprietatea statului în luna pădurii 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogas, titlul emisiunii: Oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor sătmărene prin intermediul fondurilor europene (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Abandonul şcolar, proporţii, cauze, soluţii 10.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone 11.25 Teleshopping 11.38 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Eleonora Cîmpan, Mihaela Ghiţă, Stelian Pop, titlul emisiunii: Medicii nur vor pomana guvernului Tudose (reluare)13.00 Ştiri 13.37 Cultură, cu Ioan Aniţaş, invitaţi Gheorghe Cormoş, Constantin Triţă, Andrada Silvana Tcacenco, titlul emisiunii: Interferenţe poetice 14.28 Teleshopping 14.43 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.39 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Bogdan Faur, Marius Botan, titlul emisiunii: Unirea Tăşnad ia startul în Liga 3 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Stima de sine sau ce părere avem despre noi 23.30 Ştiri

Vinovatul de producerea unui accident suportă cheltuielile de spitalizare

Scris de Mihaela Ghiţă, 08 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Vinovatul de producerea unui accident suportă cheltuielile de spitalizare

Vinovatul de producerea unui accident suportă cheltuielile de spitalizare

În ultima perioadă mai mulţi sătmăreni s-au adresat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare după ce au constatat că serviciile medicale acordate pe timpul spitalizării nu le sunt decontate. In speţă este vorba de acele situaţii în care o persoană responsabilă de producerea unui accident este nevoită să suporte din propriul buzunar cheltuielile ce vizează serviciile medicale de care a beneficiat pe timpul internării în spital, atât pentru el, dar şi pentru restul victimelor, dacă a rezultat acest lucru.

Până să ajungă la Casa de Asigurări, cazurile trec prin instanţă atunci când se contestă decizia organelor de drept, iar acest timp este unul de durată care uneori pot să ţină ani de zile. Lunar spitalele au în evidenţă şi tratament numeroase astfel de cazuri. Numărul lor diferă de la o unitate sanitară la alta. În cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, aceste situaţii sunt de ordinul zecilor, de la 10 – 15 cazuri până la 40 – 50 maximum. Aproximativ 30-40% care ajung în instanţă, astfel că termenul de recuperare este prelungit.

Casa de Asigurări de Sănătate citează articolul şi litera legii şi explică de ce nu pot fi decontate aceste servicii. „După 18 ani de existenţă a sistemului asigurărilor de sănătate mai există încă mentalitatea conform căreia tot ce intră în sfera serviciilor medicale trebuie să fie decontate de stat, respectiv de fondul de asigurări de sănătate. Lucrurile nu stau chiar aşa. În România există un sistem de asigurări sociale care este limitat la un pachet de servicii şi din acest pachet, tot ce înseamnă finanţare din fond sunt excluse foarte multe dintre serviciile medicale pe care legiuitorul le-a considerat că nu sunt potrivite, ca povară fiscală pentru ceilalţi, pentru că fondul este alcătuit din contribuţia oamenilor şi atunci, în situaţii în care, din culpa, din vina unor persoane se produc daune altor persoane sau chiar propriei persoane, respectiv se afectează starea de sănătate, toate serviciile medicale care devin necesare în astfel de situaţii nu se suportă din fond” a explicat preşedintele-director general al CJAS Satu Mare, ec. Georgeta Pop în cadrul emisiunii Sănătate de la Informaţia TV

Există o procedură în schimb care asigură acest lucru temporar, a completat preşedinta casei, Georgeta Pop. Astfel, până la stabilirea caracterului de culpă al situaţiei respective de către organele în drept, spitalul, dar şi ceilalţi furnizori de servicii medicale raportează serviciul prestat persoanelor în cauză către casa de asigurări de sănătate. La rândul ei, casa de asigurări face decontul ca şi pentru ceilalţi asiguraţi urmând ca furnizorul de servicii care a prestat serviciul medical să se întoarcă împotriva celui vinovat, să recupereze banii şi în acel moment să raporteze casei de asigurări de sănătate că şi-a încasat cheltuiala efectivă şi să aibă loc recalcularea sumelor decontate iniţial.

Printre cazurile care se înscriu în această categorie se numără şi accidentele rutiere, agresiunile, într-un cuvânt toate accidentele indiferent de natura lor care s-au produs din vina cuiva.

 

Puteţi citi continuarea în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf)

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.