Image 1
Image 2

Vineri se inaugurează reconstituirea primei biblioteci româneşti din Satu Mare şi se vernisează expoziţia marelui artist Mircia Dumitrescu

Vernisajul expoziției marelui artist Mircia Dumitrescu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Vernisajul expoziției marelui artist Mircia Dumitrescu
Vernisajul expoziției marelui artist Mircia Dumitrescu

Sărbătorirea Centenarului a intrat în linia dreaptă. Peste tot în țară se organizează serbări, conferințe, expoziții dedicate acestui mare eveniment. Satu Mare, ca orice alt județ de graniță, are ambiția de a se afla în centrul atenției. Există și după o sută de ani o competiție între cele două etnii conlocuitoare. Competiția, din fericire, se duce pe tărâm cultural.

Condus la nivelul Consiliului Județean de un președinte UDMR, Primăria municipiului Satu Mare având de asemenea un primar maghiar, exista suspiciunea “rezonabilă” că la Satu Mare Centenarul nu va fi sărbătorit pe măsura importanței zilei de 1 Decembrie 1918.

Lucrurile s-au clarificat din mers. La Satu Mare se derulează o serie de manifestări la fel ca în toată țara. Ba chiar cu mai multă râvnă.
Au avut loc prea multe manifestări sărbătorești pentru a le trece în revistă pe toate. Săptămâna trecută a avut loc o mare sărbătoare populară, oargaizată de Asociația “Uniți pentru Satu Mare”.

În același timp a avut loc și sărbătoarea șvabilor, Oktoberfest. Maghiarii din Satu Mare au participat la amândouă, bând bere la sărbătoarea șvabilor și vin și pălincă la a românilor.
Dar Centenarul mai înseamnă și altceva decât voie bună, cânt și joc.

Vineri, Centrul Multicultural Poesis inaugurează reconstituirea primei biblioteci românești din Satu Mare. Înființată de Petru Bran, primul profesor de limba și literatura română din Satu Mare, din cauza unor certuri în interiorul comunității greco- catolice biblioteca a fost mutată de la Liceul Regesc în casa avocatului Alexandru Ferențiu.

Se întâmpla la 21 aprilie 1869. În aceeași casă a avocatului a funcționat și primul cerc de lectură în limba română, având 40 de tineri.
Munca profesorului Bran a fost continuată de dr. Vasile Lucaciu, acesta preluând postul de profesor de limba și literatura română la Liceul Regesc.

Evenimentele au loc vineri de la ora 16:00 pe strada Mircea cel Bătrân, nr. 8, Casa Ferențiu

Exact în aceeași casă se deschide vineri, 28 septembrie 2018, deci în anul Centenarului, o expoziție de excepție. Va expune marele artist Mircia Dumitrescu, membru al Academiei Române, care a făcut grafica pentru sute și sute de cărți ale scriitorilor români. Este un omagiu adus Cărții în anul Centenarului.

În aceeași casă încărcată de istorie se inaugurează reconstituirea primei biblioteci românești din Satu Mare. Sunt expuse în primul rând cărți originale, ziare, reviste din prima jumătate a secolului 19, care circulau în vremea profesorului Petru Bran, precum și o serie de documente originale aparținând dr. Vasile Lucaciu.

Seria exponatelor este continuată cu cărți și ziare de secol 19, trecând prin perioada Primului Război Mondial, perioada interbelică, până în anul 1947.

La evenimentul susținut de Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Satu Mare, Centrul Multicultural Poesis și alte asociații culturale participă Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, criticul literar Mircea Martin, scriitorii Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu, Nora Iuga, scriitori sătmăreni, artiști plastici, oficialități, iubitori de cultură.

Manifestările culturale dedicate Centenarului vor continua sâmbătă cu un program complex, sub genericul 10×10 NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, susținut de EuroCulturArt, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii, Ministerul Culturii, Centrul Multicultural Poesis.

Evenimentele vor avea loc la Casa Ferențiu, vineri de la ora 16:00, și sâmbătă la Poesis, de la ora 20:00. În preambulul manifestărilor, sâmbătă de la ora 19:00 va avea loc și premierea celor mai bune probe de pălincă, analizate de un juriu condus de prof. dr. Dorin Popa.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with