Image 1
Image 2

Vineri se deschide la Muzeul de Artă expoziția ”Aurel Popp și Marele Război”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În anul împlinirii a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial și al Centenarului Marii Uniri, Secția de Artă a Muzeului Județean Satu Mare și-a propus realizarea unei expoziții care să prezinte publicului sătmărean lucrările de grafică ale artistului Aurel Popp care au ca subiect Primul Război Mondial. Expoziția ”Aurel Popp și Marele Război” se deschide vineri, 30 noiembrie, de la ora 17.30, în saloanele Muzeului de Artă din Piața Libertății.

În 1914, după izbucnirea războiului, Aurel Popp a participat la acțiunile militare ale armatei austro-ungare desfășurate atât pe frontul de vest, cât și pe cel de est. Compania din care făcea parte a fost repartizată Regimentului 3 de Honvezi din Debrecen. Experiența de participant activ la operațiunile militare este determinantă în evoluția ulterioară a viziunii sale artistice. Artistul se implică în tumultul evenimentelor din toamna anului 1918 și primăvara lui 1919, fiind membru al Directoriului comunist din Satu Mare în calitate de comisar cu probleme de învățământ şi cultură. Este inițiatorul gărzilor civile din Satu Mare, care aveau menirea de a păstra ordinea şi liniștea publică.

În perioada ”Marelui Război”, Aurel Popp a fost însărcinat să deseneze hărți ale desfășurării acțiunilor militare sau ale regiunilor unde se afla cantonat regimentul său. În timpul liber, artistul sătmărean a schițat diferite aspecte ale războiului, așa cum l-a văzut și trăit la fața locului. După reîntoarcerea de pe front, schițele au reprezentat o sursă de inspirație pentru lucrările ulterioare în ulei pe pânză, de mari dimensiuni. O parte a acestor schițe se află în colecția Secției de Artă a Muzeului Județean Satu Mare.

Cu prilejul vernisajului expoziției, va fi lansat și catalogul ”Aurel Popp și Marele Război”, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Consiliului Județean Satu Mare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

OPERA POLITICĂ

Ardealul văzut de Eminescu

“Prin valoarea de cultură ce-a dobândit-o limba noastră, prin claritatea ei analitică, prin legătura ce stabileşte între noi şi ţările din apus, atentatele asupra ei devin atentate în contra lumii romanice şi a civilizaţiunii omeneşti în genere. Dar e o lege constantă a istoriei că, atunci când un popor luptă cu civilizaţiunea, cel ce se consumă şi cade în luptă nu este civilizaţiunea ci poporul. “

BIOGRAFIE

O pagină din filosofia de viaţă a dr. Vasile Lucaciu

Vasile Lucaciu (21 ianuarie 1852 – 29 noiembrie 1922) şi-a câştigat un loc bine determinat în istoriografia românească încă din timpul vieţii. Spre deosebire de alţi români transilvăneni, personaje importante în viaţa politică de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, apoi în pregătirea Unirii din 1918, Vasile Lucaciu nu a intrat niciodată într-un con de umbră, nu a rămas un personaj necunoscut sau dat uitării.