Image 1
Image 2

Vineri se dă startul ediţiei a noua a MedievArtFest Ardud

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

3 zile de conferințe, concerte, demonstrații de luptă, ritualuri cu descântece și vrăji

Joi, de la ora 12:00, la Ardud a avut loc conferința de prezentare a Festivalului MedievArtFest Ardud 2021, la Centrul de permanență de pe strada Ștefan cel Mare.

Conferința desfășurată sub denumirea “Întoarcerea cavalerilor și încercările pandemiei” a fost condusă de primarul ing. Marius Duma Ovidiu, secretarul general al oraşului, c.j. Cristian Vasile Micle, respectiv directorul artistic al acestui eveniment, actorul Liviu Pancu – regizor al Teatrului Național Târgu Mureş, director Teatru Scena precum și Marele Lup al Ordinului Cavalerilor Lup.

Pentru început, edilul Ovidiu Duma a adresat publicului invitația de a participa în număr cât mai mare la acest eveniment inedit și de însemnătate nu doar pentru ardudeni, ci și pentru întreg județul, dar nu numai.
“Cu bucurie o spun, suntem din nou în postura de a prezenta telespectatorilor, cititorilor, dumneavoastră, publicului larg, o nouă ediție a Festivalului Medieval Ardud, MedievArt Fest Ardud 2021. După o întâlnire fortuită de un an datorită, după cum bine știm, pandemiei, suntem astăzi în situația de a putea, sigur, cu restricțiile în vigoare, dar a putea totuși să organizăm acest festival și să ne bucurăm cu toții de o călătorie în timp, de o socializare, pentru că în ultimă instanță, aceste evenimente culturale sunt o posibilitate de a ne întâlni, de a socializa, de a ne bucura de un act cultural.

La fel ca și în anii trecuți, acest festival medieval este realizat prin finanțări obținute pe diverse proiecte, pe care Primăria le-a accesat. Și de această dată, printr-un proiect depus la comunitatea europeană, pe programul Europa pentru Cetățeni, am reușit să obținem finanțarea prin care organizăm acest festival medieval. Sub titlul “From medieval to Europe”, acest proiect de finanțare ne oferă posibilitatea să avem fondurile necesare pentru organizarea acestui eveniment. La această contribuție a Uniunii Europene s-a raliat și Consiliul Județean și Centrul Județean pentru Conservarea și Păstrarea Tradițiilor, care la fel ca și în anii anteriori, sunt parteneri ai noștri. Voi încheia invitându-vă pe toți să fiți părtași la acest eveniment pentru care ne-am străduit să iasă unul cât mai plăcut, chiar dacă trebuie să recunosc, ne-am pierdut un pic din îndemânare, din obișnuință și ne-a fost mai dificil decât în anii trecuți când ne-a intrat în rutină pentru a organiza multiplele evenimente culturale și sportive cu care i-am obișnuit pe ardudeni, pe sătmăreni și de ce nu, pe cei din țară și din străinătate. Vă mulțumesc și încă o dată vă așteptăm și vă spun tuturor să ne bucurăm împreună la acest festival medieval”, a precizat primarul Marius Ovidiu Duma.

Anual, Festivalul MedievArtFest Ardud entuziasmează publicul dornic de istorie, de teatru, de meșteșuguri și de tot ceea ce înseamnă atmosferă medievală. A devenit deja o tradiție ca în fiecare an festivalul medieval de la Ardud să aibă o tematică particulară în conexiune cu elemente ale culturii universale. Anul acesta este vorba despre Întoarcerea Cavalerilor, după mai bine de un an de pandemie, când majoritatea evenimentelor au fost blocate.

Călătorie imaginară spre momentele istorice care au pus în valoare Cetatea

A IX-a ediție a MedievArtFest Ardud, desfășurată în perioada 23-25 iulie 2021 sub tema “Întoarcerea cavalerilor”, își propune să poarte publicul într-o călătorie imaginară spre momentele istorice care au pus în valoare Cetatea Ardud.
Pe parcursul a trei zile, participanții se bucură de muzică și dansuri medievale, ordine militare de reconstituire medievală, teatru medieval, conferințe și expoziții.

Dintre cele mai importante momente ale festivalului, trebuie amintite următoarele: vineri, 23 iulie, participanții vor avea parte de animație medievală, în zona taberelor cavalerilor, executată de Ordinul Cavalerilor din Carpați, Scutierii de Muhlbach – Sebeș, Lăncierii de Ardud, Garda de Mureș, Garda Cetății Deva, Toboșarii de Mureș, Zânele Silvane – Zalău; parada de întoarcere a Cavalerilor va fi realizată de Ordinul Cavalerilor Deus Vult – Oradea, Ordonul cavalerilor din Carpați – Deva, Ordinul Solomonarilor – Suceava, Scuterii de Muhlbach – Sebeș, Lăncerii de Ardud, Garda de Mureș, Zânele Silvane – Zalău, Domnița Raluca – București; câteva dintre secretele gurmanzilor din cruciade vor fi dezvăluite de Garda Cetății Deva iar apoi scutierii de Mulhbach – Sebeș vor prezenta Școala Scutierilor; Zânele Silvane – Zalău vor introduce spectatorii într-o călătorie în lumea zânelor tămăduitoare; de la 19:30 va urma un moment de prezentare a Credinței Lăncerilor, prezentat de Lăncerii de Ardud și Garda Cetății Ardud; toboșarii de Mureș de la Școala populară de Artă Târgu-Mureș se vor ocupa de toți cei interesați de a fi inițiați în arta ritmurilor cavalerești; de la ora 21:15 va avea loc un schimb de gardă, prin membrii Gărzii de Mureș, Gărzii Cetății Ardud și cei ai Gărzii Cetății Deva.
De asemenea, cei interesați vor putea admira dansurile, vrăjile și descântecele Zânelor Silvane, dar vor putea participa și la un ritual al strămoșilor, pus în secnă de Ordinul Solomonarilor. Ceea ce va atrage atenția publicului va fi cu siguranță “Asediul cultural al Cetății Ardud”, moment la care vor participa toate delegațiile formațiunilor prezente la festival.
Tot vineri se va deschide Cartierul preparatelor pentru trup, forță și sănătate la Taberele meșteșugarilor și pelerinilor gurmanzi.

Pentru ziua de sâmbătă, sunt pregătite momente cel puțin la fel de speciale. Unul dintre cele mai importante va fi reprezentat de simpozionul internațional de istorie MedievArtFestArdud 2021, intitulat “În umbra secrii și a ciocanului – Europa de Est și Comunismul.” Pe lângă simpozion, cei prezenți vor avea parte, desigur de momente de animație medievală, dansuri ale luptătoarelor, exerciții de luptă, precum și de prezentarea unor simboluri, amulete sau podoabe medievale.

Muzica medievală va ferici sufletele tuturor celor prezenți prin diferite spectacole și concerte. Nu vor lipsi nici momentele în care arcașii din Carpați își vor pune recuzita la dispoziția celor interesați de tir cu arcul.
Ziua de duminică, 25 iulie, va fi deschisă de un recital de poezie religioasă. De la ora 12:00 va avea loc Marea Paradă MedievArtFest Ardud 2021, iar apoi se va desfășura Marea paradă prin Frumusețea, Forța și Inteligența iubitorilor de Artă Medievală.
Inedit pentru ziua de duminică a festivalului va fi ritualul de inițiere în arta culegerii de plante tămăduitoare, dar și un ritual de trecere. Nu vor lipsi concertele de muzică medievală care vor fi sarea și piperul celor trei zile de spectacole.

Ardudul devine un reper tot mai importantpe harta națională a manifestărilor medievale

De opt ani, la Cetatea Ardud, actori, artiști și meșteșugari de peste tot din țară, se adună sub stindardul regizoral al directorului artistic Liviu Pancu. Sighișoara, Sebeș, Tg. Mureș, Deva sunt doar câteva orașe cu tradiție medievală care găzduiesc anual festivaluri unde priceperea și talentul regizorului Liviu Pancu clădește povești cu cavaleri și domnițe. Cetatea Ardud devine de la an la an un reper tot mai important pe harta națională a manifestărilor medievale, atât prin intermediul reprezentanților Primăriei Ardud, cât și prin munca celor responsabili de realizarea acestui eveniment.
Actorul și regizorul Liviu Pancu, directorul artistic al Festivalului Medieval de la Ardud a spus mai multe detalii picante din culisele marelui eveniment. “Am ales acest spațiu și cred că am obișnuit cu schimbările acestea de viziune prin temă, acum doi ani de fapt, când am făcut conferința într-un laborator de chimie. Tema acelui an se preta la o asemenea viziune.

Anul acesta 2021, ne surprinde, iată-ne, într-un spațiu al sănătății, al atenției, al curățeniei sufletești care trebuie să fie suplimentată de cea medicală. M-am gândit întâmplător, îmbrăcat în acest costum, cum cavalerii templieri erau ocrotitori ai celor slabi și ai celor năpăstuiți. Mai mult decât atât, s-au transformat printr-o altă ramură a cavalerilor teutoni, s-au transformat în cei care practic au reușit să înființeze în perioada medievală spitale. Cavalerii teutoni fiind printre primii care au inițiat din acest punct de vedere această direcție organizată. Nu aș vrea să îmbogățesc cu mai multe informații întâlnirea noastră decât să vă spun că ne-am întâlnit într-un spațiu ca acesta pe o idee dată de noi cu Întorcerea cavalerilor. Nu vă mai spun că domnul primar ne-a întrebat: cum Dumnezeu într-un spațiu medical? Din fericire urmează să se lanseze, mai mult decât atât observ ceea ce se întâmplă în jurul nostru, toată stima domnule primar, pentru ceea ce faceți pentru comunitate. (…)

Întoarcerea Cavalerilor în perioada pandemică este o modalitate de a trage un semnal de alarmă și de a evidenția că avem nevoie de socializare. Homo sapiens s-a născut, a existat, s-a dezvoltat prin această categorie absolut importantă într-o societate: comunicarea. Dacă nu o avem, nu funcționăm. Nu socializăm, nu existăm.”, a explicat actorul și regizorul Liviu Pancu.

Evenimentul este inclus în proiectul “From Medieval to EU” și este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul programului “Europa pentru Cetățeni” Componenta 2 – Măsura 2.1 “Înfrățire între localități”.

S-a anunțat deschiderea unei noi locații în care va funcționa Dispensarul uman

Prezentă la conferința de joi, Celia Tincău, medic coordonator al Centrului de Permanență din Ardud, a vorbit și despre locația aleasă, nu întâmplător, pentru prezentarea MedievArtFest Ardud.

“Este foarte important că autoritățile s-au implicat în a îmbunătăți foarte mult nivelul vieții sanitare sau al vieții medicale din orașul Ardud. Aici sperăm noi că va fi sediul viitorului centru de permanență, în sensul că deocamdată această clădire este dotată, urmează autorizarea sanitară, și așa mai departe și să ne mutăm. Sperăm că nu se va mai amâna și că pandemia o să fie un pic mai relaxată ca să putem să începem într-un nou sediu. Adică este un nou sediu renovat și adus la zi cu tot ce înseamnă dotare. Centrul de permanență este de fapt o continuare a activității medicilor de familie, dar aceste dotări ne permit, în cazul unor urgențe, să îmbunătățim asistența medicală, în limitele pe care le avem noi ca și competențe. Putem să ajutăm și să aducem îmbunătățiri”, a declarat medicul coordonator al Centrului de Permanență din Ardud, și medic în cadrul Dispensarului unuia din cabinetele din Ardud Celia Tincău.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with