Vineri credincioşii prăznuiesc Izvorul Tămăduirii | Informaţia Zilei

Vineri credincioşii prăznuiesc Izvorul Tămăduirii

Scris de Mihaela Ghiţă, 03 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Vineri, în Săptămâna Luminată, după Paşti, se serbeazǎ “Izvorul Tămăduirii” sau “Izvorul cel de viaţă purtător”, zi în care se aduce o aleasă cinstire Preacuratei Fecioare Maria, ocrotitoarea mănăstirilor.

În ceea ce priveşte istoricul acestei sărbători, aflǎm că, pe când Leon cel Mare era tânăr, plimbându-se prin pădurile din preajma Constantinopolului, a întâlnit un orb rătăcit, oferindu-se să-l conducă la drum. La un moment dat, orbul a cerut apă. Leon a început să caute apă, însă n-a găsit. Pe când căuta un izvor, s-a auzit un glas tainic: “pătrunde, Leon împărate, mai adânc în pădure şi luând cu mâinile tale apă tulbure – de care vei da – potoleşte setea orbului şi apoi unge ochii lui cei întunecaţi şi vei cunoaşte îndată cine sunt eu”. Procedând precum i s-a cerut, tânărul Leon s-a afundat mai mult în pădure şi găsind un izvor cu apă tulbure i-a potolit orbului setea şi, spălându-l la ochi, acestuia i-a revenit vederea. După ce Leon a fost proclamat împărat (457-474), a zidit deasupra izvorului o biserică în cinstea Maicii Domnului, al cărei glas a fost învrednicit să-l audă în tinereţea sa. În acea biserică a Maicii Domnului au avut loc multe vindecări miraculoase prin mijlocirea ei, cu apa izvorului. (…)

Creştinii, indiferent de naţionalitate, au un respect profund şi o dragoste sinceră faţă de Maica Domnului. Respectul se datorează faptului că ea L-a născut pe Domnul Iisus Hristos, făcând posibilă mântuirea neamului omenesc. Dacă Hristos nu S-ar fi întrupat, răscumpărarea omului nu s-ar fi putut realiza. Fiul lui Dumnezeu Se naşte mai înainte de veci din Tată fără de mamă, iar la plinirea vremii ia trup omenesc din mamă, fără de tată.

Mănăstirea Măriuş, supranumită şi catedrala Ţării Codrului, îşi sărbătoreşte cu această ocazie hramul. An de an, credincioşi din tot cuprinsul judeţului şi din Maramureş şi Sălaj vin în număr mare să participe la programul liturgic dedicat acestei sărbători, să ia apă sfinţită pe care apoi o duc acasă spre a fi folosită la vreme de grea încercare.

În ultimii ani, prin grija unor binefăcători, sfântul lăcaş de rugăciune a trecut prin numeroase lucrări de înnoire.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345