Ingrediente:
– 2 kg de stafide,
– 5 kg de zahăr,
– 25 l de apă,
– un pachet mic (25-30 g) de drojdie,
– un recipient în care se va lăsa vinul să fermenteze
– un dop special pentru prepararea vinului.
Mod de preparare:
3 kg de zahăr se fierb în 6 l de apă, iar când zahărul s-a topit, iar apa este în clocot, cu acest sirop se opăresc stafidele. Când boabele de fructe se umflă şi se înmoaie, compoziţia se mixfează, fie cu robotul de bucătărie, fie cu un blender. Se araugă drojdia, se amastecă până la omogenizare şi de lasă aşa timp de o săptămână, amestecând zilnic. După o săptămână se strecoară printr-un tifon, se scurge bine-bine, iar zeama se toarnă în recipientul de minim 30 l, în care se va fermenta. Din zahărul şi siropul rămas (2 kg zahăr, 19 l apă) se fierbe din nou un sirop şi se lasă să se răcească. Se toarnă şi acesta în recipient şi se amestecă. Se închide ermetic, iar furtunul de la dopul de fermentare se lasă în apă. Se ţine la temperatura camerei. După 4-6 săptămâni, când nu mai iese gaz prin furtun, deci fermentaţia se opreşte, vinul se strecoară şi se pune în sticle închise cu dop. Băutura astfel obţinută va fi dulceagă, uşor sifonată şi de culoare galbenă sau uşor maronie, în funcţie de culoarea stafidelor utilizate.
Fii primul care comentează