Ingrediente: 1,5 – 1,8 kg de mure coapte, 2 kg de zahăr, 2 linguri de zeamă de lămâie, o bucățică de drojdie proaspătă, de mărimea unei nuci, circa 5,5 litri de apă. Mai aveți nevoie de o damigeană de 10 litri și de un dop pentru fermentare.
Mod de preparare: Murele se curăță, se spală și se lasă într-o strecurătoare sau într-un tifon curat să se scurgă. Într-un vas mai mărișor fructele se zdrobesc cu mâna și se amestecă cu zahărul, apoi se lasă la răcoare până a doua zi, când se toarnă în damigeană. Se adaugă zeama de lămâie proaspăt stoarsă, drojdia se dizolvă în apă, se toarnă și aceasta în damigeană, apoi se adaugă apa, lăsând un spațiu gol de circa 4 degete până la gâtul vasului. Se astupă cu dopul de fermentație, iar capătul furtunului se pune într-un vas cu apă. Se lasă să se fermenteze, apoi să se așeze, după care vinul se poate strecura. Vom obține o băutură ușor sifonată, care se poate servi fie la temperatura camerei, fie cu cuburi de gheață, darși fiert, cu scorțișoare. Se potrivește foarte bine la diverse coctailuri.
Fii primul care comentează