00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 01.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 02.15 Ne Cheamă Natura 03.30 Concert de jazz la Satu Mare 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Un alt mod de cuantificare a rezultatelor –BAC 2019. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 09.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcel Malanca, Nicolae Pop, Adriana Huja. Titlul emisiuni: Activităţi dedicate satului românesc în Protopopiatul Ortodox Oaş. 10.30 Tabără de creaţie la Ocoliş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Sebastian Borleştean. 14.50 Teleshopping 15.10 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 16.10 Cultură, Strigăt disperat al firmelor de construcţii, întâlnirea patronilor din construcţii la Poesis 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Maria Pop. Titlul emisiunii: Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm? 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (reluare) 23.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Rafaelo Varga. 16.07.2019

Victimele violenţei domestice pot apela la echipele mobile ale Asistenţei Sociale

De la înfiinţare, asistenţii sociali nu au fost solicitaţi în nicio situaţie în Satu Mare

Adrian Bălaj

Adrian Bălaj

Intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică se realizează de echipa mobilă alcătuită din reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS). Despre modul de intervenţie al echipelor mobile, membrii acesteia, dar şi despre serviciile oferite de echipă, am stat de vorbă cu Adrian Bălaj, director DAS Satu Mare.

Din echipa mobilă constituită prin Hotărârea Consiliului Local 31 din 2019 fac parte specialişti, în speţă asistenţi sociali, atât din cadrul compartimentului Protecţia Copilului, cât şi din cadrul Centrului Social de Urgenţă “Adăpostul de noapte”.

Rolul echipei mobile

Rolul asistenţilor sociali este să îndrume victimele abuzurilor spre Centrul Social de Urgenţă atunci când se emite un ordin de protecţie provizoriu, iar persoana agresată este scoasă din locuinţă şi nu are o locaţie în care să se adăpostească.
În eventualitatea în care victima nu doreşte să meargă la acest centru, acesteia i se solicită să acorde o declaraţie pe propria răspundere în acest sens.
Pe termen lung, rolul echipei mobile este de a îndruma victima spre diferite servicii precum cele de consiliere psihologică oferite de “un psiholog specializat pe cazuri de violenţă domestică”.

Totodată, asistenţii sociali au datoria de a îndruma victimele spre servicii rezidenţiale cu cazare.

Victime direcţionate într-o locaţie secretă

Din păcate, din cele spuse de Adrian Bălaj, la Satu Mare nu sunt înfiinţate astfel de locaţii. Există totuşi unele servicii unde victimele sunt direcţionate şi a căror locaţie este secretă.
Din luna martie când a fost înfiinţată, echipa mobilă DAS nu a fost solicitată în nicio situaţie la Satu Mare.

“Din fericire încă nu am avut astfel de cazuri, se pare că angajaţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie gestionează bine aceste situaţii şi lucrurile sunt mediate la momentul intervenirii acestora. Dar suntem pregătiţi pentru astfel de cazuri”, susţine Adrian Bălaj de la DAS.

Pentru a intra în legătură cu echipa mobilă, victimele violenţei domestice sau persoanele care cunosc astfel de cazuri pot să se adreseze direct Direcţiei de Asistenţă Socială Satu Mare la numărul de telefon 0261.768.830. De asemenea victimele pot să apeleze numărul unic de urgenţă 112.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.