Image 1
Image 2

Victimele bombardamentelor de acum 75 de ani, comemorate la Palatul Episcopal

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La comemorarea a 75 de ani de la bombardamentele din Satu Mare, luni, 16 septembrie, în memoria victimelor acestei tragedii s-au rostit rugăciuni și s-au aprins lumânări la placa memorială de la intrarea Palatului Episcopal Romano-Catolic din municipiu.

În timpul celul de al doilea război mondial, în urma bombardamentelor sovietice, în orașul nostru aproape că nu a  rămas nicio clădire neafectată de distrugerile inumane. Abia au rămas clădiri locuibile și nu exista familie care nu ar fi avut de suferit. Unii au rămas fără adăpost, dar cea mai mare durere a fost pierderea celor dragi. Probabil, fără nicio exagerare putem afirma că nu exista om care să nu fi purtat doliu după cineva apropiat care a murit în război. La exact 75 de ani de la bombardarea Sătmarului de către armatele rusești, luni, 16 septembrie, la miezul zilei, Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare i-a invitat pe toți sătmărenii la o rugăciune comună în memoria victimelor războiului, în fața plăcii memoriale amplasate în 2012, la intrarea Palatului Episcopal.   

Cei sosiți la momentul comemorativ, la început, împreună cu episcopul PSSa Eugen Schönberger au rostit rugăciunea “Îngerul Domnului”, apoi Excelența Sa a evocat tragedia de acum trei sferturi de secole. A arătat că în raidul aerian din 16 septembrie 1944 a fost bombardat și Palatul Episcopal, ambele aripi au fost dărâmate, rămânând în picioare doar corpul de intrare principală a edificiului. Din cele 22 de persoane, câte s-au refugiat în adăpostul antiaerian al clădirii, 21 și-au pierdut viața. Numele lor se află inscripționate pe placheta memorială de la poarta instituției.

“E trist și dureros ceea ce s-a petrecut. Când depunem coroanele noastre la această placă memorială, aducem un omagiu tuturor celor care au căzut victime ale celui de al doilea război mondial. Iar aici nu ne gândim doar la cei care au murit de la momentul de început al războiului până în ziua în care s-a declarat încheierea lui, ci și la cei care, peste mulți ani și-au găsit sfârșitul undeva în Uniunea Sovietică, ca urmare a războiului. Bunul Dumnezeu, prin nemărginita sa milostivire, să-i răsplătească în primul rând cu iertare, iar apoi cu viața veșnică!” – spunea înaltul prelat.

În ultima parte a comemorării și participanții au avut ocazia să-și împărtășească gândurile. Mulți dintre ei, chiar și ei înșiși au trăit momentele de groază ale bombardamentului, alții, pe placa memorială au descoperit numele unor aparținători și au vorbit despre momentele de după bombardament.

În urma articolului apărut în numărul de ieri al cotidianului nostru, prin care am marcat și noi acest moment, am fost contactați în redacție de un cititor mai în vârstă, care ne-a atras atenția că nemții nu se aflau la Satu Mare cu acordul Guvernului Ungariei și nu rușii au bombardat Satu Mare, ci americanii și englezii.

Trebuie să recunoaștem că nemții nu au cerut acordul guvernului maghiar. Fiind aliați în acel moment, au intrat în mod firesc pe teritoriu, iar pe teritoriile țărilor care s-au opus au intrat prin luptă.

Privind bombardamentele, iată ce scrie lucrarea “Memorie și Istorie”, publicată pe site-ul Muzeului Județean Satu Mare despre “Bombardarea orașului Satu Mare în anul 1944”: “Cel de al doilea război mondial a determinat pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale fără precedent. Cea mai importantă cauză a numărului uriaş de victime civile din cel de al doilea război mondial a fost bombardarea aeriană a marilor oraşe. În toamna anului 1944, Satu Mare cade victima unui atac aerian sovietic, care viza sediul comandamentului armatei germane, aflat în această perioadă în oraş. Bombardamentul se desfăşoară în zilele de 16, 17 şi 19 septembrie, cu efecte dezastruoase asupra vieţii locuitorilor: numărul total al victimelor s-a ridicat la 170 de morţi (dintre care doar 34 soldaţi) şi 350 de răniţi; aproape toate locuinţele din oraş au fost afectate, iar 200 au fost distruse total, jumătate din populaţia din oraş a rămas fără casă”.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS CALENDAR BISERICESC

1 noiembrie -Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Demian

Originari din Asia, acești sfinți au trăit în secolul al IV-lea. Au studiat la școli vestite și au devenit doctori iscusiți. De la Dumnezeu au primit darul de a tămădui orice suferință sufletească și trupească, fiind de folos atât oamenilor, cât și dobitoacelor.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now
Teologul Daniel Pop hirotonit diacon

CATEDRALA EPISCOPALĂ

Teologul Daniel Pop hirotonit diacon

Duminică, 3 martie 2024, a XXXIV-a după Sfintele Rusalii, a Întoarcerii Fiului Risipitor, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare.