Veţi participa la manifestările dedicate Centenarului dr. Vasile  Lucaciu, o sută de ani de la moarte? 

Scris de I. Z., 20 noiembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Odată la o sută de ani în cazul personalităţilor culturale istorice se organizează Centenarul, fie sărbătorindu-se o sută de ani de la naştere, fie  comemorându-se o sută de ani de la moarte. 

Se obişnuieşte să fie marcaţi şi anii rotunzi, 50 sau 75, dar şi 150 sau 200 de ani de la naştere sau moarte. 

Ca naţiune şi cultură mai tânără, România nu are foarte multe ocazii să marcheze sute de ani. În judeţul Satu Mare cea mai mare cifră s-a înregistrat în cazul lui Grigore Maior: 300 de ani de la naştere. S-a născut în februarie 1715 la Sărăuad, lângă Tăşnad. 

  În anul 2021 s-au împlinit 200 de ani de la naşterea lui Petru Bran. S-a marcat evenimentul, dar destul de modest. 

Alte personalităţi, Aurel Popp, Nae Antonescu, Dariu Pop etc. au avut parte de manifestări ocazionate de împlinirea unui veac de la naşterea lor. 

Cu totul altceva este Centenarul dr. Vasile Lucaciu. Faima lui a depăşit graniţele ţinuturilor sătmărene şi maramureşene. Fără îndoială este cel mai celebru sătmărean. S-a dezvoltat un adevărat cult, un mit în jurul vieţii şi activităţii lui pentru împlinirea idealului de Unire a tururor românilor. 

 Anul acesta se împlinesc o sută de ani de la moarte. Cu această ocazie un grup de oameni de cultură au organizat o manifestare dedicată Centenarului dr. Vasile Lucaciu. 

Pe lângă manifestările organizate de instituţiile de cultură, luni, 28 noiembrie, va avea loc un spectacol omagial. Vor fi prezenţi istorici, oameni de cultură care vor prezenta referate privind rolul jucat de dr. Vasile Lucaciu în istorie. Un concert extraordinar va susţine Grigore Leşe în sala Teatrului de Nord. 

 Întrebarea noastră este

Veţi participa la manifestările dedicate Centenarului dr. Vasile Lucaciu?

View Results

Loading ... Loading ...
Abonează-te acum Online!
 1. Unguru Bulan a spus: 14 decembrie 2022, ora 22:02

  Tigan bulibas, da nici nu cred ca te-a invitat cineva, boschetaru dracu

 2. Dac Bulibas a spus: 21 noiembrie 2022, ora 14:16

  N-am sa particip deoarece nu am nici un motiv de a participa !. Poate as participa daca si romanii din fostul Reagat Ungar daruit romanicai in 4 iunie 1920 ar trai la fel de bine sau poate chiar mai bine ca romanii din Ungaria . Pana cand traim mai prost decat romanii din Ungaria inseamna ca Unirea la care a militat Vasile Lucaciu ne-a fost paguboasa !!!. Paguba nu poate fi o bucurie pt. nimeni cu scaun la cap. Situatia momentului de fata arata ca Vasile Lucaciu ne-a facut mai mult rau decat bine !.

 3. Romel a spus: 20 noiembrie 2022, ora 20:30

  Da, doresc sa particip

 4. Viorel a spus: 20 noiembrie 2022, ora 18:59

  Toata istoria satmarului si al Transilvaniei este o minciuna, nu suntem in stare sa clarificam „revolutia din 1989” care a fost un puci militar,Lucaciu ( Lukacs) a fost un functioar austriac, deci in Viena sunt descrise si documentate viata adevarata al lui Lucaciu .Nu particip la acest eveniment .

 5. Suplecan Karina a spus: 20 noiembrie 2022, ora 16:40

  Da, voi participa.

 6. Andreea a spus: 20 noiembrie 2022, ora 16:28

  Unde se depun coroane ca am vazut ca parcul este inchis?
  Nu cumva darima stauiea?

 7. mihai a spus: 20 noiembrie 2022, ora 14:38

  Am uitat sa spun ca suntem 7 persoane

 8. Mihai a spus: 20 noiembrie 2022, ora 14:35

  Da, voi participa cu toata familia si din tot sufletul.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517