Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Veşnica problemă a tineretului

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După tineretul PNL i-a revenit rândul tineretului PSD să-şi aleagă liderul. Dacă la liberali s-a simţit o oarecare concurenţă, la social democraţi lucrurile au decurs ca la carte. În sensul că a fost ales cel pe care l-a dorit conducerea partidului. Întâmplător, preşedintele TSD este din judeţul premierului Tudose.

La şedinţă au participat greii partidului. Care sunt doi: Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. De la ei spre linia a doua este o distanţă apreciabilă. PSD nu mai are un grup de oameni puternici aşa cum era pe vremea lui Adrian Năstase. Chiar şi în timpul lui Victor Ponta conducerea colectivă era mai consistentă. În ultima vreme s-a aerisit în jurul conducerii restrânse. Din când în când se mai vede alături de ei câte un tânăr sau câte o tânără. Semn că există o legătură strânsă între generaţii.

În ciuda atmosferei încărcate din ţară, Congresul TSD a avut parte de obişnuitul festivism de la întâlnirile tineretului. Printre tineri umbla vorba că dacă vrei o slujbă bună, bine plătită şi fără multă muncă, trebuie să te înscrii în PSD. Simple vorbe spuse din invidie. Pare o glumă, dar în realitate funcţiile pe care le primesc tinerii intraţi în politică sunt foarte solicitante. Din toate punctele de vedere.

Ca orice partid şi PSD are o politică de cadre. Îşi creşte tinerele vlăstare în spiritul muncii şi cinstei. Păcat că de 10-15 ani de când s-a început promovarea tinerilor în funcţii, per total, nu a scăzut gradul de corupţie. Mulţi tineri promovaţi de guvernul Năstase, apoi de guvernul Tăriceanu şi Boc, urmat îndeaproape de guvernul Ponta, sunt clienţi obişnuiţi ai DNA. Monica Iacob Ritzi, Elena Udrea, Rovana Plumb, fostul ministru PNL  al Justiţiei, Tudor Chiuariu, au fost condamnaţi la închisoare. Lista poate continua. Cert este că noua generaţie nu se deosebeşte prin nimic de vechea generaţie. Din punct  de vedere cultural şi profesional se constată o involuţie. Tinerii de azi sunt mai puţin pregătiţi decât cei de acum un sfert de secol? Aşa se spune.

Atmosfera din ţară este prea sumbră pentru ca o întâmplare aproape mondenă cum este un congres al unei organizaţii de tineret să se constituie într-un eveniment politic de primă importanţă. Opinia publică este interesată tot de revoluţia fiscală, de chemarea lui Liviu Dragnea la DNA, de moţiunea de cenzură pe care o pregăteşte PNL. Poate că este anormal, pentru că un om politic trebuie să fie pregătit din timp. Dar politica pare să fie singurul domeniu în care nu trebuie să ai nicio calificare, nici o pregătire specială. Un  medic, un inginer, un avocat studiază ani de zile. Un tânăr ca să devină scriitor trebuie să citească mii de cărţi. Un politician nu trebuie decât să-şi dorească să devină politician.  Cu puţin noroc, dacă dă dovadă de servilism, nimic nu-l împiedică să ajungă sus, fără să urce scara ierarhică pas după pas. Partidele simt nevoia să introducă în statut obligativitatea de a promova tinerii. Ceea ce nu este un lucru rău în sine.  Rău este că nu există o competiţie reală.

Să nu se creadă că o astfel de situaţie se regăseşte doar la PSD. La toate partidele se procedează exact la fel. Până şi cel mai tânăr partid USR suferă de aceaşi boală. Chiar fondatorul partidului spunea că nu mai vede nicio diferenţă între USR şi PSD sau PNL. De ce ar fi vreo diferenţă?

Abonează-te acum Online!