Image 1
Image 2

Vasile Pop Negreșteanu a deschis o impresionantă expoziție retrospectivă la Muzeul de Artă: “Vedenii însemnate”

Publicul are foarte multe de văzut și apreciat
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Publicul are foarte multe de văzut și apreciat
Publicul are foarte multe de văzut și apreciat

Unul din cei mai renumiți artiști plastici născuți pe meleaguri sătmărene, Vasile Pop Negreșteanu a ținut să ofere la Muzeul de Artă din Satu Mare o foarte generoasă expoziție retrospectivă, “Vedenii însemnate”, adunând lucrări reprezentative din aproape patru decenii de carieră.

Artistul s-a născut la Negrești-Oaș în 1955, în perioada magică dintre Crăciun și Anul Nou, așa că întreaga sa creație este pătrunsă de spiritul și culorile Oașului, fie că vorbim despre picturile abstracte sau istorice, fie despre sculpturile sale longiline, spiritualizate, sugerând avânturi îngerești fără a pierde contactul cu tradiția străveche. Uneori pictorul își asumă actul creator insinuându-și autoportretul în tablou, mai ales în meditațiile intense pe tema inspirației creatoare. Alteori cromatica luxuriantă a podoabelor oșenești se revarsă în tușe voinicești de culoare mată, încât privitorul se oprește uimit de forța discursului plastic. De multe ori imaginea 2D evadează în 3D oferind surprize după surprize. Se vădește filonul arhaic al creației sale, pasiunea artistului pentru Dacia mitică, dar și un ezoterism plasat cu finețe în contururi aproape invizibile, umbre de îngeri, care însoțesc unele compoziții. Dar arta lui Vasile Pop Negreșteanu știe să fie și foarte modernă, pe filiație brâncușiană, și nu se ferește să privească demonicul în ochi și să îl vrăjească, asta chiar și în aparent austerele “Cărți de pictură“, care smulg culoarea din absolutismul alb-negrului. Un desenator desăvârșit se vădește pictorul, mai ales pe spații mici, dar și în portrete ample, în care simfonica vioară și rustica ceteră stau alături fără vreun ifos. Iar când ajungi în ultima sală, amețit și încântat, dai de o “ladă de zestre” plină de opere care n-au mai încăput pe pereți.

Despre Pop Negreșteanu și arta sa au vorbit la vernisaj Remus Vârnav, Ștefan Haiduc, Vasile Moiș, curatorul Felicia Grigorescu, iar atmosfera ancestrală oșenească a fost completată muzical de cetera și zongora lui Petre și Petrică Zele și toba lui Dan Variu. Această expoziție se poate vizita până în 5 august și nu ar trebui s-o ratați.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with