Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 02.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 03.05 Digănia la Hodişa 03.35 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Laura Porcza 04.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 05.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Paul 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.36 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa şi bioetica 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 11.15 Teleshopping 11.30 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.38 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 14.34 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.06 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Vasa Nicolin 17.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Anca Roxana Kaitar, titlul emisiunii: Activităţi ecologice la Liceul Ham Janos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 23.30 Ştiri

Vara pre-electorală

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mulţi dintre cetăţeni îşi pun întrebarea dacă avem sau nu o politică externă? Şi mai mulţi nici măcar nu se întreabă. Pur şi simplu pentru ei nu există acest subiect. Deşi avem trei sau patru milioane de concetăţeni plecaţi afară, ministerul de externe nu se află în centrul atenţiei opiniei publice. A existat o singură excepţie, la votul pentru alegerile prezidenţiale. Atunci s-a pus problema că sunt prea puţine secţii de votare.

Acum, mai mult decât oricând, în faţa autorităţilor române s-a ivit o provocare. Ieşirea Marii Britanii din UE aduce cu sine întrebarea legată de locul şi rolul nostru în UE. Întrebarea există, dar răspunsuri deloc. Ne-am împăcat cu gândul că suntem la coada clasamentului. Din toate punctele de vedere. Dacă poziţia noastră este aceasta, este cât de poate de previzibil că nu vom excela nici la negocierile despre soarta românilor din Regatul Unit.

De fapt, multe ţări sunt într-o situaţie similară. Deşi facem parte dintr-o uniune uriaşă, de 28 de ţări, nu există sentimentul că suntem împreună. Ştirile sau informaţiile care circulă dintr-o ţară în alta sunt cele senzaţionale. Rareori sau deloc ziarele nu conţin articole pe teme economice dintr-o altă ţară. Guvernul şi cu atât mai puţin mass media nu se interesează decât marginal despre cum muncesc, cum trăiesc, cum sunt plătiţi românii din străinătate. Se vorbeşte doar despre sumele pe care le trimit în ţară. Se spune că datorită sumelor care vin în ţară, românii de afară sunt cel mai mare investitor. Este un mod de a ne fura căciula. Cel mai mare investitor ar trebui să fie statul, pentru că el colectează taxele şi impozitele. Dar aceasta este o altă problemă. Pe care ar trebui să o explice fiecare guvern.

Guvernul precedent, condus de Victor Ponta, fiind unul politic, s-a străduit să explice, din motive electorale, desigur, că a avut cea mai mare creştere economică din UE. Următorul guvern, cel actual, fiind independent, are mai puţin în vedere aspectul electoral. Drept urmare, nu simte nevoia să comunice. Pe tărâmul politicii externe nu intră deloc, iar politica internă este din ce în ce mai greu de înţeles  spre ce se îndreaptă.

Parlamentul a intrat în vacanţă. Cu atât mai mult atenţia va fi îndreptată spre guvern. Ca şi cum ar fi înţeles acest lucru, primul ministru a dorit să demonstreze că în această vară pre-electorală este hotărât să muncească mai mult şi mai bine. Aşa ar trebui să înţelegem de ce într-o zi de lucru, premierul a părăsit sediul guvernului, a luat un sac de gunoi şi a plecat să adune gunoaiele aruncate într-o zonă a Capitalei. De ce nu a ieşit într-o zi de sâmbătă, când teoretic, nu trebuie să meargă la serviciu? Că a fost însoţit de SPP-işti înarmaţi, dincolo de ridicolul situaţiei, nu-i găsim nicio justificare acestui gest care se doreşte a fi simbolic. Da, într-adevăr, este multă mizerie aruncată peste tot în această ţară. Uneori ai impresia că gunoiul este împrăştiat în mod organizat, dinspre gropile de gunoi spre oraşe şi sate. Poate că, suportând ridicolul situaţiei, premierul Cioloş a vrut să arate că suntem înafara tuturor problemelor şi singurul lucru ce ne-a mai rămas de făcut este să strângem resturile aruncate peste tot. Ceva de genul, ţara arde, iar primul ministru dă cu mătura. Ce altceva să facă? În politica externă nu avem niciun cuvânt de spus, politica internă o decid alţii, din exterior. Nouă nu ne rămâne altceva de făcut decât să strângem gunoaiele, pe care tot noi le-am împrăştiat.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend