19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Vara pre-electorală

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mulţi dintre cetăţeni îşi pun întrebarea dacă avem sau nu o politică externă? Şi mai mulţi nici măcar nu se întreabă. Pur şi simplu pentru ei nu există acest subiect. Deşi avem trei sau patru milioane de concetăţeni plecaţi afară, ministerul de externe nu se află în centrul atenţiei opiniei publice. A existat o singură excepţie, la votul pentru alegerile prezidenţiale. Atunci s-a pus problema că sunt prea puţine secţii de votare.

Acum, mai mult decât oricând, în faţa autorităţilor române s-a ivit o provocare. Ieşirea Marii Britanii din UE aduce cu sine întrebarea legată de locul şi rolul nostru în UE. Întrebarea există, dar răspunsuri deloc. Ne-am împăcat cu gândul că suntem la coada clasamentului. Din toate punctele de vedere. Dacă poziţia noastră este aceasta, este cât de poate de previzibil că nu vom excela nici la negocierile despre soarta românilor din Regatul Unit.

De fapt, multe ţări sunt într-o situaţie similară. Deşi facem parte dintr-o uniune uriaşă, de 28 de ţări, nu există sentimentul că suntem împreună. Ştirile sau informaţiile care circulă dintr-o ţară în alta sunt cele senzaţionale. Rareori sau deloc ziarele nu conţin articole pe teme economice dintr-o altă ţară. Guvernul şi cu atât mai puţin mass media nu se interesează decât marginal despre cum muncesc, cum trăiesc, cum sunt plătiţi românii din străinătate. Se vorbeşte doar despre sumele pe care le trimit în ţară. Se spune că datorită sumelor care vin în ţară, românii de afară sunt cel mai mare investitor. Este un mod de a ne fura căciula. Cel mai mare investitor ar trebui să fie statul, pentru că el colectează taxele şi impozitele. Dar aceasta este o altă problemă. Pe care ar trebui să o explice fiecare guvern.

Guvernul precedent, condus de Victor Ponta, fiind unul politic, s-a străduit să explice, din motive electorale, desigur, că a avut cea mai mare creştere economică din UE. Următorul guvern, cel actual, fiind independent, are mai puţin în vedere aspectul electoral. Drept urmare, nu simte nevoia să comunice. Pe tărâmul politicii externe nu intră deloc, iar politica internă este din ce în ce mai greu de înţeles  spre ce se îndreaptă.

Parlamentul a intrat în vacanţă. Cu atât mai mult atenţia va fi îndreptată spre guvern. Ca şi cum ar fi înţeles acest lucru, primul ministru a dorit să demonstreze că în această vară pre-electorală este hotărât să muncească mai mult şi mai bine. Aşa ar trebui să înţelegem de ce într-o zi de lucru, premierul a părăsit sediul guvernului, a luat un sac de gunoi şi a plecat să adune gunoaiele aruncate într-o zonă a Capitalei. De ce nu a ieşit într-o zi de sâmbătă, când teoretic, nu trebuie să meargă la serviciu? Că a fost însoţit de SPP-işti înarmaţi, dincolo de ridicolul situaţiei, nu-i găsim nicio justificare acestui gest care se doreşte a fi simbolic. Da, într-adevăr, este multă mizerie aruncată peste tot în această ţară. Uneori ai impresia că gunoiul este împrăştiat în mod organizat, dinspre gropile de gunoi spre oraşe şi sate. Poate că, suportând ridicolul situaţiei, premierul Cioloş a vrut să arate că suntem înafara tuturor problemelor şi singurul lucru ce ne-a mai rămas de făcut este să strângem resturile aruncate peste tot. Ceva de genul, ţara arde, iar primul ministru dă cu mătura. Ce altceva să facă? În politica externă nu avem niciun cuvânt de spus, politica internă o decid alţii, din exterior. Nouă nu ne rămâne altceva de făcut decât să strângem gunoaiele, pe care tot noi le-am împrăştiat.

Abonează-te acum Online!