Image 1
Image 2

Valer Sasu a deschis un “Spațiu de creație” la Muzeul de Artă

Valer Sasu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Expoziția va putea fi vizitată în următoarele patru săptămâni

Valer Sasu și ”Trofeul Olofern”
Valer Sasu și ”Trofeul Olofern”

A cincea expoziție personală a pictorului și graficianului sătmărean Valer Sasu a fost deschisă ieri după-amiază la Muzeul de Artă, în cele două săli din partea din spate a curții, transformate, conform afișului, în “Spațiu de creație”.

Artistul, ajuns la o vârstă a maturității creatoare, a decis să adune câteva din cele mai recente lucrări ale sale, pe care le-a aranjat într-o manieră degajată, încât expoziția chiar lasă impresia unui atelier de creație, prin atmosfera oarecum boemă și gruparea tematică a lucrărilor. Ne întâmpină o serie de mici portrete intitulată, autoironic, “Neterminatele”, două studii de dimensiuni medii, figuri aspre de bătrâni, și un mic “județ Trei Scaune”, să-i zicem așa, cu portrete viguroase desenate pe tăblia unor scaune de lemn (două din ele au mai putut fi văzute în expoziții colective).

Sala a doua este dedicată unor lucrări de mari dimensiuni: imediat cum intri privirea cade pe două portrete de oameni aflați la o vârstă venerabilă, impresionante prin forța detaliilor desenului și intensitatea culorilor, mai ales în priviri. Pe peretele opus fereestrei tronează piesa de rezistență a expoziției, un nud feminin etalând un craniu așezat pe curbura trupului ca pe un piedestal, cu mândrie și deplină asumare de sine. Titlul, “Trofeul Olofern”, trimite la povestea biblică apocrifă a Iuditei, cea care și-a folosit farmecele ca să lichideze un general dușman. Tema femeii fatale revine într-o altă lucrare, unde efemeritatea e sugerată mai delicat. În fine, în portretul unui “Mefistofel” cu aripi negre și haină albă regăsim ceva din spiritul sarcastic care l-a consacrat pe artist, E acolo o tușă anticlericală, dar am putea îndrăzni să ne gândim și la un autoportret metaforic zbanghiu, căci prea seamănă barba pe care Valer o poartă de ceva timp cu cea a personajului său.

Vernisajul s-a desfășurat într-un stil amical, destins, fără discursuri oficiale. Lucrările pot fi văzute pe tot parcursul lunii martie. Pe lângă pictură și grafică, Valer Sasu își exersează de ceva timp inconfundabilul talent de desenator și pe pielea altora: se ocupă de tatuaje.

1 comentariu

Lasă un răspuns