Valea Vinului: Care este situaţia Primăriei în pandemie? | Informaţia Zilei

Valea Vinului: Care este situaţia Primăriei în pandemie?

Scris de Ioan Aniţaş, 12 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Potrivit celor scrise şi în numerele anterioare ale ziarului Informaţia Zilei, continuăm prezentarea informaţiilor puse la dispoziţie de către primarii din judeţ.

Vă reamintim faptul că am solicitat informaţii privind nivelul încasărilor la bugetele locale în anul 2019, estimările privind încasările de venituri proprii în anul 2020, firme închise ca urmare a măsurilor impuse prin ordonanţele militare, măsuri propuse pentru redresare economică, proiecte de investiţii suspendate, solicitări de credite, asigurarea dotărilor pentru ca elevii să poată participa la cursurile online ş.a.

Iată că în cele urmează vă prezentăm informaţiile puse la dispoziţie de către primarul din comuna Valea Vinului.

Radu Cristea, primarul comunei Valea Vinului, din partea PSD, de cinci mandate, făcând socotelile aferente anului 2019, a conchis că în bugetul comunei au intrat 847.827 lei din impozite şi taxe locale. Pentru anul în curs se estimează încasările în valoare de 710.000 de lei. Scăderea încasărilor pe seama estimărilor este de aproximativ 140.000 de lei, ceea ce înseamnă mai mici cu aproape 17%, faţă de anul precedent. Pentru salarii, ajutoare sociale, cheltuieli de întreţinere în anul în curs au nevoie de 2.065.718 de lei.

La nivel de comună, nu există firme care să-şi fi încetat activitatea, dar sunt 18 persoane în şomaj tehnic.
În vederea redresării economice, primarul Cristea este de părere că Guvernul ar trebui să ia măsuri de finanţare a lucrărilor publice; Susţinerea şi promovarea producătorilor locali; Investiţii în educaţie.

Cât priveşte implicarea Consiliului Judeţean Satu Mare în redresarea economică, întrebarea a rămas fără răspuns. Tot fără răspuns este şi întrebarea referitoare la necesitatea sprijinirii unor agenţi economici cu probleme.

Referitor la posibilitatea elevilor de a participa la cursurile şcolare online, primarul Radu Cristea estimează că 65% din copii dispun în familie de tehnica necesară, iar pentru ceilalţi nu sunt fonduri din care să completeze necesarul de tablet sau altele similar.

Referitor la persoanele care s-au întors acasă din străinătate, de la muncă, primarul Cristea susţine că ar fi vorba despre 29 de persoane, din care 16 de bărbaţi, 5 femei şi 8 copii. Referitor la posibilitatea angajării adulţilor în comună, răspunsul este afirmativ.

Asemeni altor primari din judeţe, Radu Cristea, vede viitorul incert. Referitor la posibilitatea unui alt guvern de a implementa măsuri, politici şi strategii menite a conduce la mai multă eficienţă în redresarea economic, răspunsul este în fapt – nu ştiu.

Prim gospodarul comunei Valea Vinului este de părere că agenţii economici cu probleme ar trebui ajutaţi, inclusiv prin reducerea sau anularea unor taxe şi/sau impozite. În acest sens, situaţia o să fie dezbătută în consiliul local pentru a se putea lua o decizie. În prezent nu este cadru legislativ în acest sens.

În perioada Stării de Urgenţă, la nivel local nu a fost cazul de a suspenda fie şi pentru o scurtă perioadă investiţii de interes major.

În perioada imediat următoare se pune problema de a accesa fonduri europene pentru investiţii din ciclul financiar 2012-2027. Este vorba despre investiţia – Extinderea alimentării cu apă în Valea Vinului şi Roşiori, valoarea investiţiei fiind de 7.049.005 lei+TVA.

Gradul de îndatorare al comunei este zero.

Abonează-te acum Online!
 1. zoli a spus: 12 iunie 2020, ora 14:48

  Acest primar e habauc la cap Trebuie urgent trimis la plimbare este un incompetent notoriu

 2. Dac Bulibas a spus: 12 iunie 2020, ora 09:43

  Venituri : 710.000 lei. Cheltuieli :2.065.718 de lei. ( de 3 ori mai mult decat veniturile !!!). Balanta catastrofal negativa !!!, Primar PSD-sit cu 5 mandate prost si incompetent !. Rusine celor care l-au ales de 5 ori !.

 3. aurel a spus: 12 iunie 2020, ora 07:33

  Ce are guvernul cu gospodarirea comunelor.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Goldis Admitere

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517