Image 1
Image 2

Val de pensionări în magistratură. Instanţele rămân fără judecători

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cinci judecători de la Tribunalul Satu Mare și-au făcut cerere de pensionare în 2021

Instanțele din țară se confruntă cu o criză acută de judecători. Luni, 3 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de pensionare a 9 judecători.

Dintr-o schemă de 27 de judecători, Tribunalul Satu Mare funcționează cu 18 judecători, din care doi sunt în curs pe pensionare. În 2019, această instanță avea 27 de judecători, adică schema copletă, iar de atunci până acum a pierdut 11 judecători, 9 prin pensionare și doi prin transfer.

Probleme sunt și la Judecătoria Satu Mare, care funcționează cu 16 judecători la o schemă de 22. Și aici probleme sunt la Secția Penală, care funcționează cu doar 3 judecători, din care doi au decizia de pensionare doar că n-au cerut eliberarea din funcție pentru a nu lăsa secția fără magistrați.

Tribunalul Satu Mare a pierdut 11 judecători în 3 ani

Luni, 3 ianuarie, în prima zi lucrătoare a anului 2022, președintele Klaus Iohannis a semnat deceretele de pensionare a nouă judecători de la instanțele din țară. :eful statului semnează aproape zilnic decretele de pensionare a unor magistrați, judecători și procurori. În acest articol ne vom referi doar la pensionările magistraților judecători. Să luăm exemplul Tribunalului Satu Mare.

Judecătorul Remus Nemeș – șeful Secției Penale și purtător de cuvânt al Tribunalului Satu Mare ne-a informat că la ora actuală în această instanță activează 18 judecători, cu mențiunea că doi sunt în curs de pensionare. Asta înseamnă că zilele acestea Tribunalul Satu Mare va rămâne cu 16 judecători la o schemă de 27 de judecători. Există posibilitatea ca până astăzi, când apare acest articol șeful statului să semneze decretele de pensionare a celor doi judecători.

Dacă zilele trecute, președintele a semnat pensionarea a 9 judecători, în 27 decembrie, Iohannis a semnat decretele de pensionare a cinci judecători, în 23 decembrie s-a pensionat un judecător, în 21 decembrie, 4 judecători, patru s-au pensionat și în 20 decembrie și exemplele ar putea continua.
De la interlocutorul nostru am aflat că în 2019, Tribunalul Satu Mare a funcționat cu 27 de judecători, adică cu schema completă, iar în acești trei ani a pierdut 11 judecători, doi prin transfer și 9 prin pensionare. Doar anul trecut, cinci judecători din cadrul Tribunalului Satu Mare și-au făcut cereri de pensionare. Asta în condițiile în care, anii trecuții, la 4 – 5 ani dacă se pensiona câte un judecător. Același lucru se întâmplă la majoritatea instanțelor din țară, dar și la nivelul judecătoriilor din județ.
Secția Penală din cadrul Tribunalului Satu Mare funcționează cu doar 3 judecători, deci nu se pot face nici măcar două completuri colegiale. Ba mai mult, judecătorii acestei secții trebuie să asigure și urgențele. Ei intră în sală, la orice oră din zi sau din noapte, de fiecare dată când vine vorba de judecarea unor urgențe, cum ar fi arestarea preventivă. Vorbim de trei judecători la Secția Penală, din care judecătorul Remus Nemeș este și șeful Secției, iar judecătoarea Laura Micle deține și funcția de vicepreședinte al Tribunalului Satu Mare.

Doi din cei trei judecători ai Secției Penale a Judecătoriei Satu Mare au decizii de pensionare

Judecător Camelia Pop – președinta Judecătoriei Satu Mare ne-a informat că această instanță are o schemă de 22 de judecători și funcționează cu 16 (11 judecători definitivi și 5 stagiari). Practic, Judecătoria Satu Mare ar funcționa cu 18 judecători, doar că unul este detașat la Baia Mare, iar o doamnă judecător este în concediu de maternitate. Anul trecut un magistrat judecător din cadrul Judecătoriei Satu Mare s-a pensionat, iar alți doi au deciziile de pensionare însă deocamdată n-au cerut eliberarea din funcție.

Secția Penală a Judecătoriei Satu Mare funcționează cu doar 3 judecători, din care judecător Camelia Pop este și președinta Judecătoriei Satu Mare. Trebuie precizat că doi din cei trei judecători ai Secției Penale au decizii de pensionare, doar că n-au cerut eliberarea din funcții pentru a nu lăsa instanța fără judecători.

Toate instanțele din țară au astfel de probleme, probabil că la Satu Mare lucrurile sunt mai grave deoarece tinerii magistrați consideră instanțele din județul nostru neatractive. “Ei vin își fac stagiatura, apoi se transferă la instanțele din Oradea sau Cluj,” ne-a spus judecător Remus Nemeș.

2 comentarii

  1. Din moment ce statul roman le-a dat dreptul de a se pensiona la o asemenea varsta,e normal ceea ce fac.oricine din tara asta ar proceda la fel.Sa nu-i blamam.Ceea ce este de condamnat este nivelul pensiei,modul de calcul.Nicaieri in lume nu se intampla asa ceva.Ei primesc o pensie pentru care nu au cotizat,nu au platit.Cine plateste?Noi toti.Si sa nu credeti ca nu sunt constienti de acest lucru,si inca ce ,dar asta e Romania. un drept catigat e bun castigat,vreau sa vad ce partid are curajul sa se atinga de pensiile magistratilor.Nici unul.In alta ordine de idei judecatorii de la Tribunalul Satu Mare sunt profesionisti seriosi,pe unii i-am cunosut personal,sunt oameni care au plecat de jos,care au muncit enorm pentru a ajunge unde au ajuns.Oamenii sunt supusii greselilor ,intr-o cauza nu pot castiga 2 ,unul pierde intodeauna.In penal e cumplit ,acolo e vorba de libertatea oamenilor de soarta lor.Stresul pentu cel care judeca este enorm.Am ajuns ca in ziua de azi sa nu m-ai credem in cel de buna credinta,sa nu m-ai poti discerne adevar de minciuna.Nu vreau sa fiu inteles gresit,nu vreau sa le fac un elogiu, dar asta e realitatea.5982

  2. La ce varsta se pensioneaza acestia ?, sub 50 de ani !!!… Cresteti si la acestia varsta de pensionare la cel putin 60 de ani !. Cine-i de vina ca acestia se pot pensiona la la o varsta de sub 50 de ani , nu senatorii si deputatii care fac legile asa proaste cum le fac ???.

Lasă un răspuns

Connect with