Image 1
Image 2

Vacile din rasele de carne câştigă tot mai mulţi adepţi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Vacă şi tineret din rasa de carne Aubrac
Vacă şi tineret din rasa de carne Aubrac

În condiţiile în care crescătorii de bovine se confruntă cu probleme deosebite în ceea ce priveşte valorificarea laptelului, dar mai ales cu preţul nestimulativ, şansa acestora o reprezintă orientarea sau reorientarea spre rasele de carne.

După cum am mai scris şi cu alte ocazii, la nivelul judeţului nostru există un nucleu din rasa Angus, la Viile Satu Mare, dar interes prezintă şi pe mai departe rasele de carne precum Albastra belgiană, ai cărei metisi se regăsesc în mai multe gospodării.

Iată că mai nou apare pe piaţa bovinelor rasa franceză Aubrac. După cum titrează publicţia ŞtiriAgricole.ro – rasa este recunoscută pentru adaptabilitatea sa, precum şi pentru sporul de creştere. Dacă la fătare, un viţel are în jur de 40 de kg, într-un an de zile acesta ajunge la circa 400 de kg. Mai mult decât atât, vacile pot ajunge până la o greutate de 800 de kg, iar un taur până la 1.200 de kg.

In medie, viţeii se comercializează cu aproximativ 3,5 euro kilogramul, iar viţelele cu 3,2 euro/kg. La această rasă, laptele nu se colectează, fiind păstrat pentru creşterea viţeilor.

Animalele din rasa Aubrac au culoare cafenie-roşiatică, mai închisă în jurul ochilor şi a botului care se continuă cu culoarea albă, pielea de culoare neagră, coarnele în formă de liră. Gâtul este scurt, pieptul larg, crupa musculoasă, picioarele scurte şi puternice. În Franţa peste 60% din vaci sunt însămânţate cu Charolaise datorită fătărilor uşoare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with