Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Va purta legea salarizării numele lui Liviu Dragnea?

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 aprilie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Visul fiecărui parlamentar este să-şi vadă numele pe o lege. Îmi aduc aminte acum de legea Mârza prin care se scoteau înafara legii partidele radicale, cu referire directă la partidul comunist. După 1990, cu mici excepţii, niciun politician nu a avut onoarea să fie botezată o lege cu numele lui. “Legea Lupu” este printre cele mai cunoscute. Avea la bază restitutio in integrum.

Tăierea salariilor, specificăm, este vorba despre salariile bugetarilor, nu a primit numele cuiva anume. Cert este că din cauza ei, PDL a pierdut alegerile. Dacă Traian Băsescu şi guvernul Boc nu se atingeau de salarii, PSD nu ar fi câştigat atât de categoric. S-a ajuns atât de departe încât şi cei care nu lucrau la stat deplângeau tăierile de salarii.

PSD-ul s-a ales cu un cadou nesperat. A întors în favoarea lui măsura absolut necesară luată de un guvern în plină criză şi întorcând-o pe toate feţele şi-a lărgit şi consolidat bazinul electoral.

Încurajat de succes, PSD merge în aceeaşi direcţie. Liviu Dragnea este convins că dacă va majora în continuare salariile PSD va continua să câştige alegerile în serie neîntreruptă. Cum cel care a anunţat primul pe o reţea de socializare că Legea salarizării se va dezbate în Parlament este de la sine înţeles că respectiva lege ar trebui să-i poarte numele. Şi pentru că toate acestea – şi ne referim aici la creşterile de salarii – trebuiau să poarte un nume ar trebui să i se zică “Legea Dragnea”. Economia privată a dat, PSD-ul a luat şi iarăşi a dat.

Foarte darnică, lipsită de logică economică, dar necesară, această lege a salarizării va isca nenumărate nemulţumiri. De ce unora li se dau salarii mai mari decât altora, fără să se fi făcut o analiză a valorii muncii prestate? Cifrele, spun specialiştii, sunt scoase din burtă. PSD, în ciuda popularităţii câştigate datorită acestor măsuri juste din punct de vedere social, duce economia într-un zonă de risc. Este la mijloc gândirea preşedintelui Liviu Dragnea? Cel mai probabil, liderul partidului a gândit strategia electorală din campanie şi tot el a avut ultimul cuvânt şi în elaborarea programului de guvernare. Secretul succesului electoral iese la suprafaţă sub forma Legii salarizării. Tot de aici poate veni şi eşecul acestei strategii bazate exclusiv pe pomeni electorale.

Un regim poartă de regulă numele preşedintelui. Adrian Năstase a reuşit să se impună ca şef de guvern. Lui i se datorează sintagma PSD partid-stat. Actualul premier nefiind liderul partidului nu poate avea pretenţia că măsurile care se iau sunt izvorâte din voinţa lui, din gândirea lui economică şi socială. Această guvernare are amprenta gândirii lui Liviu Dragnea. Este un lider puternic, autoritar, dar şi greu accesibil pentru cei de la PSD aflaţi dincolo de cercul îngust în care se iau deciziile. Victor Ponta chiar asta îi reproşează. Câţi au aceeaşi senzaţie ca Victor Ponta, că sunt simplii figuranţi? Doar cei de la PSD ştiu.

Ieri, pentru liderul PSD a fost o zi deosebită. Curtea Constituţională trebuia să se pronunţe asupra cazului Dragnea. Având o condamnare, cu suspendare, CCR a fost sesizată în legătură cu dreptul unui om condamnat de a ocupa o funcţie publică. Are sau nu Liviu Dragnea dreptul constituţional de a fi desemnat prim ministru? Curtea Constituţională nu a rezolvat dilema. Pentru a treia oară CCR amână luarea unei decizii. Constituţia se pare că nu este destul de clară: are sau nu dreptul un cetăţean condamnat să ocupe o funcţie publică atâta vreme cât prin condamnare nu i se ia în mod expres acest drept?

Aşadar, Liviu Dragnea mai are de aşteptat până să vadă dacă i se deschide din punct de vedere juridic drumul spre funcţia de prim ministru. Până atunci rămâne să se ocupe de legea salarizării.

Abonează-te acum Online!