Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Imola Kis, Danciu Zamfir, Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Care este rolul Direcţiei Judeţene de Cultură? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ştefan Ressler, Vasile Ciocan, Dan Burulea, titlul emisiunii: Revoluţia Fiscală a scos oamenii în stradă (reluare) 02.36 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 03.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 04.42 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 05.35 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Marinelo Norberto 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Imola Kis, Danciu Zamfir, Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Care este rolul Direcţiei Judeţene de Cultură? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ramona Farcaş, titlul emisiunii: Raporturile între autoritatea de mediu, operatori economici şi colectori de deşeuri 10.15 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ştefan Ressler, Vasile Ciocan, Dan Burulea, titlul emisiunii: Revoluţia Fiscală a scos oamenii în stradă (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 14.40 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciurdaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 16.05 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.05 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoala performanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marta Bzduch, titlul emisiunii: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 23.30 Ştiri

Va încuraja dezvoltarea micilor întreprinzători micşorarea impozitului pe clădiri?

Scris de Adriana Tivadar, 16 octombrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Kereskenyi Gabor

Kereskenyi Gabor

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă reducerea impozitelor pe clădiri rezidenţiale şi mixte aflate în proprietatea persoanelor fizice, de la 1,5% cât este în prezent, la 0,7%, cee ce înseamnă o diminuare de 1,3 milioane de lei a bugetului primăriei pentru anul 2017.

La începutul anului trecut, printr-o hotărâre de consiliu local s-a luat măsura ca persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri rezidenţiale şi mixte să plătească acelaşi impozit pe care îl plătesc şi persoanele juridice deţinătoare a unor astfel de clădiri. Asta înseamnă că pentru aceste clădiri, sau pentru anumite spaţii din cadrul lor proprietarii, persoane fizice, datorează din 2015 încoace  un impozit de 1,5%, la fel ca şi persoanele juridice. Sigur că în urma acestei hotărâri s-au iscat o serie de nemulţumiri care se pare că vor fi rezolvate abia după un an de zile, de noua conducere a municipiului care a optat în cele din urmă pentru o reanalizare a solicitărilor cetăţenilor.

S-a propus reducerea de la 1,5% la 0,7%

În consecinţă primarul propune reducerea acestui impozit de la 1,5% la 0,7% începând cu anul 2017. Acest procent presupune o diminuare de 1,3 milioane de lei în bugetul municipiului pentru anul 2017, însă executivul este de părere că această diminuare a veniturilor bugetului local se incadrează în limite admisibile şi că vor putea fi recuperate prin declararea corectă a clădirilor nerezidenţiale şi cu destinaţie mixtă. Totodată se consideră că această diminuare de 54% a impozitului va încuraja dezvoltarea micilor întreprinzători.

În proiectul de hotărâre de consiliu privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2017, ce se va supune dezbaterii publice în cursul zilei de luni,17 octombrie,  impozitul propus în cazul clădirilor nerezidenţiale sau mixte aparţinând persoanelor fizice va fi de 0,7% aplicabil la valoarea de impozitare stabilită potrivit legii.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, executivul a anunţat că în cursa pentru executarea plombelor din trotuarele municipiului reşedinţă de judeţ a mai rămas o singură firmă, Diferit din Cluj, şi că primăria are în vedere înfiinţarea unei societăţi proprii care să se ocupe de lucrările de reparaţii a străzilor din oraş.

Ca urmare, vă punem următoarea întrebare:

Va încuraja dezvoltarea micilor întreprinzători micşorarea impozitului pe clădiri?

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
 1. dacia a spus: 30 octombrie 2016, ora 09:02

  Era cel mai mare impozit pe ţară,peste maximul de 1,3 s-a mai adăugat 0,2 % posibilitate stabilită de codul fiscal.
  Ce ar fi ca domul primar să nu subvenţioneze expoziţi ale unui fotbalist din Ungaria cu 20% din costuri şi cu banii aceştia să facă ceva util pentru oraş. Este o cheltuială absolut ilegală, ne mai vorbind că deja străzile sînt pline de gropi care se impun a fi reparate urgent şi avea ce face cu banii cheltuiţi astfel.

 2. Dac Bulibas a spus: 20 octombrie 2016, ora 11:11

  Vedeti cum rade Gabor de voi ?. A iesit cu traista sa culeaga simpatii de la naivi si dupa cum observ a si reusit.

 3. Dac Bulibas a spus: 20 octombrie 2016, ora 11:10

  Vedeti cum rade Gabor de voi ?. A iesit cu traista sa culeaga simpatii de la naivi si dupa cum observ a si reusit. Ce are in comun impozitul pe cladiri care este o suma fixa cu dezvoltarea ?. Pt. dezvoltare ar trebui sa reduca sau sa scuteasca impozitul pe profitul reinvestit in dezvoltare care poate fi o suma insemnata incurajatoare pt. dezvoltare. ( Daca eu as fi un PFA iar pe cladirea mea de 100 m.p. in care stau platesc 9 lei impozit anual, cu reducerea lui Gabor (54%) ar trebui sa platesc aprox 4 lei,…, ce dezvoltare as reusi sa fac cu cei 5 lei de la Gabor ?. Dar in cazul profitului ar fi cu totul altceva)

 4. ulpius a spus: 17 octombrie 2016, ora 08:41

  Majoritatea oraselor din tara au executat sute de km de trotuare din pavaje si noi vorbim de plombe ? SATU MARE ARATA MAI RAU CA UN CERSETOR ,TOT RUPT SI PETICIT.

 5. Paul a spus: 16 octombrie 2016, ora 18:56

  Mare om Gabor asta , decizii geniale, extraordinar si face si conferinţa de presa parca e deja sau iarăşi in campanie. Între timp alte municipii pregătesc proiecte pentru startul la fonduri europene.

 6. Babacu a spus: 16 octombrie 2016, ora 15:48

  Gabore, asteptam sa vedem si ce proiecte pe fonduri europene pregatesti, si ce ai de gind cu hotelul Dacia care e de rusinea lumii, dar trebuie sa actionezi repede ca timpul trece. Un singur lucru te rog: sa nu fii „trombonist” cum a fost Coica.

 7. Babacu a spus: 16 octombrie 2016, ora 15:25

  Ei vezi Gabore, critica mea ti-a prins bine, noi satmarenii asta dorim, sa vii cu idei bune! Altfel te-ai fi mentinut in umbra lui Coica, dar oamenii vor un primar care sa gindeasca!

 8. Dac Bulibas a spus: 16 octombrie 2016, ora 14:20

  Aceasta reducere de ce nu se aplica de anul viitor si in cazul impozitului pe terenuri care a fost dublat din acest an intr-un mod nerusinat si nejustificat ?. Ar servi interesului national ca romanii sa-si vanda terenurile strainilor inzestrati deoarece nu-si pot plati impozitele astea mari ?.

 9. comentator a spus: 16 octombrie 2016, ora 13:52

  Micul întreprinzător medic sau avocat, care are un birou de nişte metri pătraţi nu produce efectiv nimic, dar este ceva foarte necesar, aşa că nu ştiu. În rest este bătaie de joc ca o întreprindere familială, un AF, care are „sediu” declarat unde stă omul, să zicem în living, să plătească separat impozit pe teren. Urmează mă gândesc contract Florisal şi contorizare separată pentru toate utilităţile. În ţara asta orice este posibil.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.