Image 1
Image 2

Va încuraja dezvoltarea micilor întreprinzători micşorarea impozitului pe clădiri?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Kereskenyi Gabor
Kereskenyi Gabor

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă reducerea impozitelor pe clădiri rezidenţiale şi mixte aflate în proprietatea persoanelor fizice, de la 1,5% cât este în prezent, la 0,7%, cee ce înseamnă o diminuare de 1,3 milioane de lei a bugetului primăriei pentru anul 2017.

La începutul anului trecut, printr-o hotărâre de consiliu local s-a luat măsura ca persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri rezidenţiale şi mixte să plătească acelaşi impozit pe care îl plătesc şi persoanele juridice deţinătoare a unor astfel de clădiri. Asta înseamnă că pentru aceste clădiri, sau pentru anumite spaţii din cadrul lor proprietarii, persoane fizice, datorează din 2015 încoace  un impozit de 1,5%, la fel ca şi persoanele juridice. Sigur că în urma acestei hotărâri s-au iscat o serie de nemulţumiri care se pare că vor fi rezolvate abia după un an de zile, de noua conducere a municipiului care a optat în cele din urmă pentru o reanalizare a solicitărilor cetăţenilor.

S-a propus reducerea de la 1,5% la 0,7%

În consecinţă primarul propune reducerea acestui impozit de la 1,5% la 0,7% începând cu anul 2017. Acest procent presupune o diminuare de 1,3 milioane de lei în bugetul municipiului pentru anul 2017, însă executivul este de părere că această diminuare a veniturilor bugetului local se incadrează în limite admisibile şi că vor putea fi recuperate prin declararea corectă a clădirilor nerezidenţiale şi cu destinaţie mixtă. Totodată se consideră că această diminuare de 54% a impozitului va încuraja dezvoltarea micilor întreprinzători.

În proiectul de hotărâre de consiliu privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2017, ce se va supune dezbaterii publice în cursul zilei de luni,17 octombrie,  impozitul propus în cazul clădirilor nerezidenţiale sau mixte aparţinând persoanelor fizice va fi de 0,7% aplicabil la valoarea de impozitare stabilită potrivit legii.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, executivul a anunţat că în cursa pentru executarea plombelor din trotuarele municipiului reşedinţă de judeţ a mai rămas o singură firmă, Diferit din Cluj, şi că primăria are în vedere înfiinţarea unei societăţi proprii care să se ocupe de lucrările de reparaţii a străzilor din oraş.

Ca urmare, vă punem următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=245]

9 comentarii

  1. Era cel mai mare impozit pe țară,peste maximul de 1,3 s-a mai adăugat 0,2 % posibilitate stabilită de codul fiscal.
    Ce ar fi ca domul primar să nu subvenționeze expoziți ale unui fotbalist din Ungaria cu 20% din costuri și cu banii aceștia să facă ceva util pentru oraș. Este o cheltuială absolut ilegală, ne mai vorbind că deja străzile sînt pline de gropi care se impun a fi reparate urgent și avea ce face cu banii cheltuiți astfel.

  2. Vedeti cum rade Gabor de voi ?. A iesit cu traista sa culeaga simpatii de la naivi si dupa cum observ a si reusit. Ce are in comun impozitul pe cladiri care este o suma fixa cu dezvoltarea ?. Pt. dezvoltare ar trebui sa reduca sau sa scuteasca impozitul pe profitul reinvestit in dezvoltare care poate fi o suma insemnata incurajatoare pt. dezvoltare. ( Daca eu as fi un PFA iar pe cladirea mea de 100 m.p. in care stau platesc 9 lei impozit anual, cu reducerea lui Gabor (54%) ar trebui sa platesc aprox 4 lei,…, ce dezvoltare as reusi sa fac cu cei 5 lei de la Gabor ?. Dar in cazul profitului ar fi cu totul altceva)

  3. Gabore, asteptam sa vedem si ce proiecte pe fonduri europene pregatesti, si ce ai de gind cu hotelul Dacia care e de rusinea lumii, dar trebuie sa actionezi repede ca timpul trece. Un singur lucru te rog: sa nu fii “trombonist” cum a fost Coica.

  4. Aceasta reducere de ce nu se aplica de anul viitor si in cazul impozitului pe terenuri care a fost dublat din acest an intr-un mod nerusinat si nejustificat ?. Ar servi interesului national ca romanii sa-si vanda terenurile strainilor inzestrati deoarece nu-si pot plati impozitele astea mari ?.

  5. Micul întreprinzător medic sau avocat, care are un birou de nişte metri pătraţi nu produce efectiv nimic, dar este ceva foarte necesar, aşa că nu ştiu. În rest este bătaie de joc ca o întreprindere familială, un AF, care are “sediu” declarat unde stă omul, să zicem în living, să plătească separat impozit pe teren. Urmează mă gândesc contract Florisal şi contorizare separată pentru toate utilităţile. În ţara asta orice este posibil.

Lasă un răspuns