UZPR lansează un APEL către primarul Kereskenyi Gabor semnat de 42 de scriitori şi ziarişti sătmăreni

Poesis-sala

Joi, 23 martie, la sediul Centrului Multicultural Poesis Satu Mare, au avut loc două evenimente culturale, cu un numeros public, ziarişti şi tineri, întâlnirea membrilor filialei UZPR – Satu Mare, urmat de un medalion comemorativ Iosif Ţiproc.

Filiala Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România poartă numele lui Anton Davidescu, fondatorul ziarului „Satu Mare”, primul cotidian românesc apărut după 1918 la Satu Mare.

Ziariştii sătmăreni au dezbătut problemele cu care se confruntă mass media în prezent, în acelaşi timp prezentând în faţa celor aproximativ o sută de tineri ce înseamnă a fi ziarist, ce însemnă a fi scriitor.

În cadrul acestei întâlniri s-a lansat un

APEL adresat autorităţilor, primarului Kereskenyi Gabor care condiţionează eliberarea autorizaţiei de construcţie a monumentului „Centenar dr. Vasile Lucaciu, Poarta Recunoştinţei” de eliminarea textului care surprinde în puţine cuvinte personalitatea, jertfa, spiritul de sacrificiu, legenda în care a fost învăluit dr. Vasile Lucaciu de popor încă din timpul vieţii. 

 «Vasile Lucaciu a adus pe tărâmul politicii militante patrimoniul de simţire de la Roma. Latinitatea şi-a găsit în el pe vijeliosul tribun, ideea naţională pe agitatorul implacabil.
Ce spectacol de măreţie epică, svârcolirea lui de patruzeci de ani pentru desrobirea unui colţ de omenire!
A fost idolul adunărilor populare pe care le sguduia avântul lui de retor, a fost locatarul închisorilor din Vaţ şi Seghedin pe urma Memorandului de la Viena, a făcut să tresară cinismul parlamentului unguresc.
S-a cheltuit, s-a risipit pe toate cărările… în haina lui simplă de popă de la ţară, negăsindu-şi altă răsplată decât dragostea furtunoasă a mulţimii care l-a încununat cu aureola legendelor şi l-a trecut în doine ca pe eroii baladelor populare.»
(Octavian Goga, La groapa părintelui Lucaciu)

Fără acest text lămuritor, sintetic, monumentul propus să se ridice la o sută de ani de la moartea dr. Vasile Lucaciu, realizat în mod simbolic în anul «Centenarului dr. Vasile Lucaciu» îşi pierde din semnificaţie.
Întreaga lucrare fost gândită în acest sens, o poartă simplă, ca o uşă de bisericuţă, simbolizând simplitatea celui pe care «dragostea furtunoasă a mulţimii l-a încununat cu aureola legendelor şi l-a trecut în doine ca pe eroii baladelor populare.»

Menţionăm că există toate avizele de la comisiile de monumente, regională şi naţională obţinute anul trecut, în luna noiembrie. Au trecut patru luni şi lucrarea stă într-o hală.

Lucrarea constă într-o poartă de marmură, în greutate de peste 16 tone, care va fi amplasată în spatele Monumentului Latinităţii, Lupoaica, vizavi de casa în care a locuit şi a murit dr. Vasile Lucaciu, în 28 noiembrie 1922. Pe faţadele acestui monument sunt cioplite în piatră numele a peste o sută de oameni de cultură români, scriitori, artişti, ziarişti, muzicieni, actori, istorici sătmăreni.

Proiectul, după ce nu a fost trecut pe ordinea de zi la patru şedinţe, a fost votat în unanimitate de Consiliul local al municipiului Satu Mare abia în şedinţa din 26 ianuarie 2023.

De atunci dosarul stă pe masa primarului Kereskenyi Gabor, care refuză să-l semneze condiţionând eliberarea autorizaţiei de scoaterea pasajelor referitoare la lupta părintelui Lucaciu, la închisorile în care a fost închis de-a lungul vieţii, începând cu închisoarea din Satu Mare, unde a fost arestat prima dată în vara anului 1887.

A fost sesizată Instituţia Prefectului, care promite că va trimite corpul de control la Primăria Satu Mare.
Să sperăm că situaţia se rezolvă pe cale paşnică, prin apelul la respectarea legii şi nu va fi nvoie de ieşirea în stradă a românilor din Satu Mare care îşi văd ponegrit, dispreţuit, un simbol, împreună cu numele celor peste o sută de oameni de cultură care ne-au deschis calea spre libertate în toate sensurile, nouă ziariştilor, spre libertatea de opinie, spre libertatea cuvântului.

Considerăm că este un grav abuz din partea primarului Kereskenyi Gabor. Din păcate nu este primul. Să sperăm că acesta va fi ultimul abuz.”

Abonează-te acum Online!
  1. stan a spus: 26 martie 2023, ora 23:02

    Este incredibil ce poate face un om la care puterea i-a lua minţile. Cum sa te comporţi asa iar justiţia sa nu intervină? Este de noaptea minţii sa cenzurezi un text a unui scriitor clasic. Cine a făcut lucrarea ca mi se pare foarte inteligenta?

  2. Profesor a spus: 25 martie 2023, ora 14:12

    Români, treziţi-vă! Uniţi-vă! Altfel veţi ajunge sclavii ungurilor! Nu e prima oară când primarul sau şefii din UDMR se opun mai mult sau mai puţin pe faţă, acţiunilor româneşti. Doar ungurii au drepturi, cei mai mulţi bani lor le sunt daţi, românii sunt umiliţi în diferite moduri .Treziţi-vă, protestatţi, nu vă mai lăsaţi umiliţi!

  3. Jianu a spus: 24 martie 2023, ora 15:56

    Sa ne aadunam toţi şi să-l dam jos pe acest primar fudul şi inca
    pabil. S i eu întreb unde se poate semna APELUL. Treziţi-vă, oameni buni!

  4. Laur-enţiu a spus: 24 martie 2023, ora 11:59

    Unde se poate semna apelul?
    Faina manifestare. Sa vezi tineri care mai şi citesc şi scriu este un lucru îmbucurător. Se poate face şi cultura la Satu Mare dacă suntem ajutaţi.

  5. Livius a spus: 24 martie 2023, ora 11:52

    Am mai trimis un coment dar nu mi-a apărut. Am văzut joi seara emisiunea la ITV în care s-au lămurit multe lucruri din spatele scenei politice. Dl Păcuraru a lămurit multe lucruri. Ar trebui să o facă mai des. Bun a fost şi domnul Govor, slab domnul subprefect. Felicitări pentru APELUL acesta care arată că se poate face unitate.

  6. telespectator tiv a spus: 24 martie 2023, ora 11:41

    Am văzut aseară la ITV o emisiune fantastică. Nu mi-am imaginat că la Satu Marea se pot petrece asemenea lucruri în spatele scenei politice. Domnul Păcuraru în sfîrsit a spus lucrurilor pe nume. Aşa nu se mai poate. Bun a fost şi domnul Govor, slab subprefectul Alfater.

  7. Babacu a spus: 24 martie 2023, ora 06:52

    Dacă şi domnul Păcuraru a ajuns sa se revolte înseamnă că ceva putred în biroul primarului!
    Dacă tot vorbim de statui ce-ar fi sa-i facem primarului o statuie ţinând în mina o sticla de Cseresnye? Chiar ca ar fi reprezentativ pentru dansul!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517