Image 1
Image 2

Uzina Unio s-a redresat după o perioadă de dificultăţi financiare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Planuri cu Liceul Tehnologic Unio-Traian Vuia pentru constituirea unor clase în sistem profesional dual

Cu doar trei decenii în urmă, Societatea Comercială Unio SA Satu Mare era de departe cea mai mare întreprindere din oraș. Până în 1990, Uzina Unio, cum era numită de localnici, era profilată în principal pe producția de utilaj minier și avea o piață stabilă atât în țară, cât și în străinătate.

Din păcate, transformările pe plan politic și economic, survenite curând după revoluție, au fost extrem de nefavorabile pentru parcursul ulterior al uzinei. Astfel, prăbușirea industriei miniere din România a lăsat practic Unio fără piață internă. Acest fapt a pus la grea încercare conducerea de atunci a întreprinderii, care nu a fost în măsură să răspundă pozitiv necesității urgente de adaptare la cerințele pieței. Neanticipând în timp util evoluția evenimentelor economice și politice, care se derulau cu mare repeziciune, între anii 1996 și 2000, conducerea de atunci a recurs la reducerea drastică de personal și vânzarea masivă de active pentru plata creditelor bancare.

Privatizarea și reprofilarea

A urmat privatizarea, când s-a pus problema reprofilării din temelii a firmei, bazându-se pe calificarea și experiența personalului și punând accent pe dotările performante îndeosebi din secția de roți dințate. Tot din această perspectivă s-au căutat și s-au găsit parteneri externi, îndeosebi din Germania, cum ar fi compania Siemens, dar și altele.

În ultimii câțiva ani însă, clienții din țară au întârziat plățile și au dus firma în dificultăți financiare, astfel încât nu a fost în măsură să achite la timp salariile personalului. Nemulțumiți, salariații au răspuns cu încetarea lucrului, unii dintre ei căutându-și alte locuri de muncă. În aceste condiții, la începutul anului curent, Unio a intrat în insolvență.

Redresarea

În ultimele trei luni (august-octombrie), noii administratori, cu un plan de redresare, au reușit să aducă firma pe linia de plutire. Dovada cea mai palpabilă este achitarea la timp a avansului și a salariului pe ultima lună (chiar cu o zi în avans), după cum ne informează cei din conducere. Au continuat colaborarea cu clienții din Germania (cărora le livrează în principal roți dințate și diferite ansambluri ca părți componente pentru mașini), dar și cu o firmă din Galați, căreia îi livrează vinciuri de ancorare a vapoarelor în porturi.

Deocamdată, conducerea caută noi parteneri comerciali pentru a obține comenzi, întrucât firma are la ora actuală capacități excedentare. Administratorii speră să crească numărul de comenzi, în funcție de care va crește și cifra de afaceri.

Nevoia de întinerire a personalului

Majoritatea personalului muncitor al întreprinderii este format din oameni cu înaltă calificare și experiență, care preferă un loc de muncă stabil până la pensionare, ne spune liderul sindical Nicolae Baciu. L-am întrebat pe interlocutor care este starea de spirit a personalului. El ne-a spus că atâta timp cât se achită salariile la timp, muncitorii sunt mulțumiți. Mai mult decât atât, există o tendință de revenire în uzină a celor plecați. În opinia sa, este nevoie de o întinerire a personalului, motiv pentru care conducerea plănuiește să încheie contracte cu Liceul Tehnologic Unio-Traian Vuia pentru constituirea unor clase în sistem profesional dual. ”Este o politică de întinerire a personalului la nivelul conducerii. Chiar cei din Consiliul de administrație au vârste de sub 40 de ani”, ne spune Nicolae Baciu.

L-am contactat telefonic pe Vlaicu Popescu, directorul Liceul Tehnologic Unio-Traian Vuia Satu Mare, pentru a-l întreba dacă are posibilitatea de a școlariza personal pentru Uzina Unio. Interlocutorul ne-a răspuns afirmativ, doar că decizia aparține conducerii Inspectoratului Școlar Județean, căreia cei interesați trebuie să li se adreseze cu intenția lor. În schimb, directorul a precizat că elevii nu mai încheie contract cu întreprinderea, situație în care uzina trebuie să-și fidelizeze personalul. Este o practică curentă și în Germania, a precizat directorul (revenit cu nu mult timp în urmă din aceasstă țară).

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with