Image 1
Image 2

USR, victorii cu care nu a știut ce să facă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În sfârșit, se întâmplă ceva demn de luat în seamă și în cel mai tânăr partid parlamentar. Nicușor Dan și-a dat demisia din funcția de președinte. Primit cu brațele deschise de o anumită parte a populației, în special de intelectuali, considerat un partid al tinerilor, provenit din rândul societății civile, USR pe măsură ce trece timpul se dovedește a fi un partid dezarticulat, fără o direcție politică, fără o concepție clară despre ce are de făcut un partid. Este comparat adesea cu Partidul Poporului, dar fiecare a prins la o altă categorie socială. Dan Diaconescu a ras populația de la talpa țării, iar USR i-a prins pe cei școliți și foarte școliți. “Intelectualii lui Băsescu”, după dispariția PDL au votat cu USR.

  Cum extremele se întâlnesc, USR și PP-DD se întâlnesc în neputința de a se consolida ca partid politic. Dan Diaconescu după un scor de 16% a reușit să-și facă praf partidul. S-au repezit toate partidele asupra parlamentarilor ca și căzuți de pe o altă planetă și și-au rotunjit grupurile parlamentare. Liderul este la pușcărie, iar PP-DD a intrat în lada de gunoi a istoriei.

USR poate avea aceeași soartă. Probabil că demisia lui Nicușor Dan va aduce o schimbare în bine. Nu discutăm calitățile și defectele celui care a fondat Uniunea Salvați România. La capitolul organizare și autoritate nu se poate vorbi despre un lider adevărat în persoana profesorului de matematică Nicușor Dan.

De ce și-a dat demisia? Mai degrabă putem vorbi despre picătura care umple paharul. Cică nu și-a putut impune punctul de vedere în ceea ce privește definirea familiei în ideea modificării Constituției. Este vorba despre acceptarea căsătoriei între persoanele de același sex.

Nicușor Dan este prima victimă a homosexualilor și lesbienelor. Așa pare la prima vedere. În realitate, în USR sunt două grupuri distincte. Este grupul celor care provin din ONG-ul “Salvați Bucureștiul” și cei veniți din echipa lui Dacian Cioloș. Lupta s-a dat între cele două grupări. Odată cu demisia președintelui fondator USR trece într-o nouă etapă. După o logică politică, dat fiind faptul că USR este un partid prezidențial, cel care ar fi normal să vină la conducerea USR  ar trebui să fie Dacian Cioloș. Fostul premier a bătut de multe ori la ușa USR. S-a vorbit și despre intrarea lui în PNL, tot în funcția de lider. Liberalii s-au opus. Acum a sosit momentul adevărului. Dacă nici acum nu va fi invitat să preia conducerea partidului care știe scoate oamenii în stradă, înseamnă că nu se mai poate vorbi despre o carieră politică în cazul lui Dacian Cioloș. Este posibil să ezite. Cel care îl poate determina să facă pasul spre USR este președintele Klaus Iohannis. Dacă viitorul lider al USR nu va fi un susținător înfocat al președintelui, partidul se va dezintegra încet-încet. În cele șase-șapte luni nu s-a remarcat nicio figură reprezentativă, o mare personalitate care să însemne ceva el însuși. Orice partid trăiește și se impune prin personalitățile sale. Aceeași situație se regăsește și la PMP. Partidul lui Traian Băsescu trăiește prin Traian Băsescu și atât. Plecarea lui ar atrage după sine dezintegrarea PMP.

USR nu se află doar acum la o răscruce. De la victoria la alegerile locale din București, când a depășit PNL, de la intrarea în parlament ca a treia forță politică, USR a fost la o răscruce. A obținut victorii cu care nu a știut ce să facă.  Nu a știut să fructifice rezultatatele cu totul remarcabile. Ce s-ar fi întâmplat dacă intra la guvernare cu o coaliție de partide? PNL ar fi avut de suportat consecințele colaborării cu un partid imatur.

Este prea târziu pentru USR să devină un partid în adevăratul sens al cuvântului? Probabil că nu, cu condiția să-și caute un lider adevărat.

    

Sigla Informatia Zilei

Chibzuitul Nicolae Ciucă

Deciziile bune se iau în ziua de luni, la începutul săptămânii. Astfel a procedat domnul Nicolae Ciucă. Le-a cerut miniştrilor şi secretarilor de stat liberali să facă o analiză rapidă pentru a indentifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituţiilor publice.

Editorial Informatia Zilei

Șoșocarii

Profit de această perioadă de tatonări, de negocieri între partide, de căutări ale celor mai potriviți candidați, de haosul care guvernează spațiul public, pentru a face o scurtă incursiunea în lumea șoșocarilor.

Reforma începe să semene a reformă

Începută cu înăsprirea legislaţiei fiscale pentru companiile private, evident revizuită în sus, reforma demarată de guvern a ajuns la momentul adevărului: diminuarea cheltuielilor publice.