USR – PNL, o relaţie tot mai tensionată | Informaţia Zilei

USR – PNL, o relaţie tot mai tensionată

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Trecând drept formaţiunea cea mai apropiată de PNL, având un scop comun, o guvernare de dreapta, USR se vede pus în situaţia de a nu mai avea un adversar direct. După căderea guvernului PSD, după condamnarea lui Liviu Dragnea, după dispariţia din prim plan a Vioricăi Dăncilă, USR nu mai poate arăta înspre Ciuma Roşie.

Foarte probabil strategii USR-PLUS au ajuns la concluzia că PSD s-a comprimat atât de mult încât nu mai ai ce stoarce criticându-l. Prin urmare şi-a fixat altă ţintă: PNL.

Motivul trebuie căutat şi în rezultatele numeroaselor sondaje apărute în ultima vreme în care PNL este cotat la circa 40%, iar USR bate pasul pe loc, undeva pe poziţia a treia, mult în spatele PSD.

PNL a adoptat o altă strategie. Liberalii îşi continuă atacurile la adresa PSD, simţind că partidul lui Liviu Dragnea încă reprezintă o forţă ce trebuie asediată din toate direcţiile, supusă unui tir atât la centru cât şi în teritoriu.

Situaţia se prezintă în felul următor: PNL consideră că poate lua voturi din bazinul electoral al PSD, iar USR vrea să acapareze alegători din bazinul PNL. Cele trei formaţiuni se bat pe mai bine de trei sferturi din electorat. Recent PSD a luat drept bază de calcul pentru alegeri rezultatele unui sondaj care îl creditează cu 27%, în timp ce PNL ar avea 38%, iar USR 14%. De la cele 79 de procente rezervate celor trei partide, până la 100% procentele sunt împărţite între Pro România, UDMR, PMP, ALDE şi alte mici formaţiuni.

  Aşadar, vorbim aici de cel puţin 75-80% din voturi care vor fi împărţite la trei.

În ecuaţie mai trebuie să intre Pro România şi UDMR, formaţiuni care cu siguranţă trec pragul electoral. PMP are, de asemenea, şanse mari să treacă de 5%. O problemă pare să aibă ALDE, dar formaţiunea lui Tăriceanu nu se poate declara cu totul decedată. S-ar putea să fie luată în spinare chiar de PSD, dacă nu la nivel naţional, în teritoriu la alegerile locale s-ar putea să vedem alianţe PSD-ALDE. Desigur şi alianţe în trei: PSD-Pro România-ALDE. 

Atacurile USR la adresa PNL, şi a preşedintelui Iohannis, nu exclud alianţele PNL-USR la alegerile pentru primari. Ca şi în cazul stângii, port apărea alianţe tripartite PNL-USR-PMP. Împreună, cele trei partide pot câştiga mai mulţi primari decât separat.

Exemplul de la Bucureşti este mai mult decât edificator. Mergând fiecare partid cu propriul candidat, atât PNL cât şi USR pierd în confruntarea cu Gabriela Firea.

Satu Mare este într-o situaţie similară, însă cu alţi jucători. Sondajul publicat în numărul de ieri arată un câştigător detaşat, actualul primar Kereskenyi Gabor.

În actuala conjunctură politică alianţele electorale par excluse. Fiecare partid urmăreşte să obţină câţi mai mulţi consilieri, prin desemnarea unui candidat la primărie, care se spune că trage lista.

Din acest motiv USR va merge cu candidaţi de primari proprii, vizând obţinerea unui număr mai mare de consilieri locali şi judeţeni. De altfel USR-PLUS nu a ascuns niciodată faptul că ştie că un partid este puternic doar dacă are structuri teritoriale puternice. Are în faţă  două modele de succes: PSD şi PNL.

Din ce în ce mai dezamăgit de poziţiile publice ale USR, Ludovic Orban preferă să ignore atacurile venite din partea partidului pe care-l consideră aliat. Este adevărat că atacurile de la centru nu reverberează în teritoriu, însă campania propriu-zisă pentru locale încă nu a început.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345