Image 1
Image 2

USR nu-şi găseşte tonul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Partidul ce pare să se străduiască cel mai mult să atragă atenţia alegătorilor asupra unor probleme ce frământă societatea românească este USR.
Zi de zi, când preşedintele partidului, când membri din conducere, când parlamentari, consilieri sau primari scot la iveală tot felul de lucruri, unele cu adevărat serioase, altele simple găselniţe. Din păcate, acest partid promiţător la începuturile sale, nu se poate fixa pe un alt subiect recunoscut ca fiind al lui cu excepţia acelui “Fără penali în funcţii publice.”
După participarea la guvernare, după slaba şi controversata prestaţie a miniştrilor săi, a primarilor pe care îi are, USR şi-a cam pierdut dreptul moral de a folosi sloganul “fără penali în funcţii publice”.
Partidul se afla în derivă încă din perioada când la cârmă era Dacian Cioloş. Plecarea lui se datora indisciplinei care domnea în partid. Libertatea excesivă conduce la libertinaj. Atacurile dezlânate în diverse direcţii nu se contabilizează ca fiind ale partidului, ci doar ale diverşilor membri. De pildă acum, într-un comunicat de presă, USR cere guvernului să publice “codul sursă al aşa-zisului sistem de inteligenţă artificială al guvernului Ciucă ION”. Este vorba despre roboţelul botezat Ion care adună sesizările populaţiei. Asupra lui s-au năpustit o serie de userişti când foarte bine puteau lua, şi ei, ca toată lumea, drept glumă apariţia consilierului robot al premierului Ciucă
O altă ştire vine de la cel propus de USR să preia conducerea Autorităţii Electorale. Cristian Preda, propunerea partidului, declara că a studiat sistemul electoral românesc de la anul 1831 până acum. Problema este că USR nu are puterea de a-şi impune candidatul în fruntea AEP, oricât de bine pregătit ar fi. Nu are aliaţi.
Sistemul său de alianţe interne este praf, iar la nivelul familiilor politice europene este o entitate neglijentă după ce Dacian Cioloş a plecat cu patru europarlamentari după el.
Înfiinţându-şi un nou partid, REPER, Dacian Cioloş a dat oala spartă pe un ciob.
Arma deloc secretă a sucesului USR la alegerile precedente a fost internetul, reţelele de socializare. De aici se trage şi tendinţa useriştilor de a juca individualist, nu în echipă. Fiecare membru face doar ce vrea, ce îl taie capul. Reţelele de socializare i-au desocializat.
Dacă în prima fază USR a luat din electoratul PNL, a venit rândul AUR să ia din electoratul USR. Deşi nu are un discurs unitar bine structurat, AUR câştigă teren pe reţelele de socializare, mai ales pe platforma de mare popularitate TikTok.
Marea întrebare este dacă un partid de felul USR este benefic şi necesar pentru o ţară ca România. Pornind ca un partid justiţiar, odată cu intrarea la guvernare USR a cerut ministerul Justiţiei. Reformarea Justiţiei s-a dovedit a fi o misiune grea, imposibil de pus în practică după formula aproape utopică propusă de USR.
USR a ratat şi reformarea Sănătăţii, iar proiectul PNRR propus de Cristian Ghinea dă multe bătăi de cap guvernului care trebuie să-l pună în practică.
Dacă va reuşi să-şi conserve electoratul la nivelul procentului dat în sondaje, USR se poate considera un partid norocos. Un 10% îi va permite la orizontul anului 2024 să participe la o eventuală coaliţie a partidelor de dreapta.
Dar vor mai obţine PNL-USR şi UDMR suficiente procente să încropească o majoritate parlamentară? Aritmetica sondajelor nu este deloc încurajatoare. PNL abia atinge 22%, USR 11%, iar cu cele cinci procente ale UDMR cele trei partide abia dacă ating pragul de 38-40%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Primii pași spre un nou USL

Deocamdată negocierile pe comasarea alegerilor s-au întrerupt fără ca PSD și PNL să cadă de acord asupra unei soluții. Discuțiile se pare că au alunecat spre punctul fierbinte: cine va fi candidatul susținut de ambele partide la funcția supremă în stat?

Viaţa în containere

Nu-mi aduc aminte ca preşedintele Klaus Iohannis sau primul ministru Marcel Ciolacu să fi vizitat ruinele rămase în urma exploziei de la Crevedia. Motivele sunt evidente. Nu ar fi fost primiţi cu pâine şi sare, ci cu huiduieli şi urlete de durere.

Sigla Informatia Zilei

Sub paravanul războiului

Asculta acest articol Întâi a fost pandemie. Nu se poate face nimic pentru că este pandemie. Apoi a venit războiul.