Image 1
Image 2

USR devine partid prezidențial ori dispare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Soarta partidelor mici pare să fie pecetluită de la înființare. Se nasc, se dezvoltă și mor ca fluturi, într-un singur sezon. După Partidul Poporului a luat ființă la televizor, în emisiuni mult prelungite după miezul nopții, Uniunea Salvați România s-a născut în urma succesului înregistrat în mod uimitor de Uniunea Salvați Bucureștiul.

Dan Diaconescu era un realizator tv, iar Nicușor Dan un activist civic.

Primul a ținut trează un sfert din România cu povești despre Elodia și a câștigat 16,5% la alegerile din 2012. Profesorul de matematică Nicușor Dan s-a remarcat prin plângerile penale împotriva celor care construiesc blocuri printre case și prin parcurile  din București.

Tot un partid fără ideologie, USR a obținut aproape 10% la alegerile din 2016. PP-DD s-a destrâmat, iar Dan Diaconescu a ajuns în pușcărie. Nu au trecut decât patru luni de la intrarea în parlament și partidul lui Nicușor Dan este în pragul scindării, iar fondatorul are un dosar penal pentru delapidarea fondurilor de campanie.

Partidele mici apar ca niște raze de speranță pentru anumite categorii socio-profesionale. Dan Diaconescu i-a cucerit pe oamenii simpli, adresându-se, în direct, “poporului”. Spre USR s-au îndreptat intelectualii. Părea să fie aripa radicală, mai intelectuală, din fostul PDL.

A cucerit și o parte din electoratul mai sofisticat al PNL. Dacă PP-DD a mizat pe populism, USR părea fie un partid justițiar, format din tineri bine pregătiți și incoruptibili. Acestui partid i se poate atribui sloganul “DNA? să vină să vă ia” strigat de protestatari.

Partidele născute din stări de spirit, ca niște strigăte de disperare, au o  puternică, vânoasă componentă  revoluționară.  USR a fost coloana vertebrală a protestelor de stradă de după incendiul de la Colectiv. Tinerii protestatari au dărâmat un guvern și au impus un nou guvern, fără politicieni.

Tehnocrații guvernului Cioloș  s-au regăsit în USR și, uitând că nu suportau politicienii, s-au transformat ei înșiși în politicieni. Nici mai buni, nici mai răi decât alți politicieni, tinerii din USR s-au împărțit în două tabere.

O parte vor să-l urmeze pe fostul premier Dacian Cioloș, alții rămân alături de Nicușor Dan. O altă fracturare se petrece în consiliul general al Capitalei. Ajunsă celebră, franțuzoaica Clotilde Armand, este în centrul unui scandal de corupție.

USR are toate păcatele și năravurile oricărui alt partid. Și ca oricare alt partid moare, dar nu se predă. Refuzat de PNL, Dacian Cioloș se străduiește să preia un grup de parlamentari, de fapt foștii săi miniștri.

Odată ajuns în fruntea unui grup de parlamentari fostului premier i se aștern în față două variante: să-și pună grupul la dispoziția PNL sau să înceapă racolarea unor noi parlamentari din PNL.

Planul, sau noul proiect politic, se face la Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis trebuie să-și pregătească terenul pentru alegerile prezidențiale din 2019. În PNL sunt voci care cârtesc împotriva lui. Există și un curent anti-Cioloș, pe care liberalii îl consideră vinovat pentru eșecul de la alegerile parlamentare.

Din perspectiva alegerilor prezidențiale de peste doi ani,  USR nu poate fi decât un partid prezidențial sau nimic. PNL s-a cam ars. Deși candidatul său a câștigat președinția în 2014, PNL nu a beneficiat de victoria respectivă.

Dimpotrivă, a continuat să piardă. Pe primul mandat  a lui Klaus Iohannis nu sunt semne că PNL ar putea obține ceva. Deci lucrurile sunt foarte încurcate. Unii lideri PNL speră că guvernul Grindeanu ar putea cădea. Predoiu prevestea că va cădea până la Crăciun. Raluca Turcan este mai optimistă, afirmând că guvernul actual va cădea în trei luni.

În PNL cuvântul de ordine este reconstrucția. USR este în pragul disoluției. Cum pot fi cuplate cele două formațiuni politice la campania prezidențială a lui Klaus Iohannis? Prin desemnarea unui lider puternic. Cine va fi acela?

Cum ne construim dușmanul?

Cu un titlu împrumutat de la Umberto Eco, “Cum ne construim dușmanul”, o carte mai puțin celebră decât “Numele trandafirului”, dar mai aplicată pe realitatea politică, încerc să înțeleg dinamica vieții publice românești prin prisma dușmanilor pe care și-i construiește fiecare partid.

Primul scandal politic real cu tentă sexuală

Politicienii nu sunt niște sfinți, dar nici nu pot fi acuzați că sunt dracii goi. Sunt oameni la fel cu alți oameni, numai că având mai multă ambiție decât persoanele obișnuite știu da din coate pentru a ajunge în față.

Sigla Informatia Zilei

Barbaria de la Cluj

Asculta acest articol Puţini şi-ar fi putut imagina că într-un oraş condus de un fost prim ministru, un politician cu