Image 1
Image 2

USL riscă să devină o alianță de tristă amintire

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Arestarea primarului Chiliman naște o serie de întrebări. Se împlinesc zilele acestea trei ani de la instalarea aleșilor USL în urma alegerilor locale din iunie 2012. Numărul primarilor, președinților de consilii județene aleși atunci, la care se adaugă o serie de funcționari publici acuzați de DNA că au înfăptuit acte de corupție, ar putea conduce la concluzia că USL nu a fost altceva decât o rampă de lansare pentru tot felul de aventurieri politici.

Odată cu ieșirea PNL de la guvernare, la începutul anului 2014, PSD a demarat o campanie furibundă încăpățânându-se să demonstreze că USL nu a murit.  A fost o încercare eșuată din mai toate punctele de vedere. În primul rând nu a dus la bun sfârșit programul cu care a câștigat alegerile din 2012, iar sloganul “Dreptate până la capăt” s-a dovedit a fi o premoniție. “Dreptatea”, până la urmă, o face DNA. Și nu este nici în avantajul PSD, nici al PNL.

Ambele partide sunt deopotrivă de vinovate pentru tot ce s-a întâmplat în acești trei ani de guvernare. În al doilea rând, i se poate reproșa USL că și-a folosit puterea doar la  generalizarea corupției. Este “meritul” ambelor partide, chiar dacă unul a fugit ceva mai devreme de răspundere, că ne aflăm în situația de astăzi. Cu un prim ministru fugit la turci, cu o serie de miniștri arestați sau anchetați, cu primari luați pe făraș de DNA.

În realitate PNL s-a aliat cu un partid nu mai puțin corupt. PDL a dat țării o salbă de corupți cum rar s-a mai văzut până la apariția celor emanați de USL. Dar ce mai contează, atâta vreme cât este nevoie de opoziție pentru ținerea sub control a puterii? Dar mai există putere, în adevăratul sens al cuvântului? Puterea se exercită cu responsabilitate, or ceea ce fac azi reprezentanții puterii nu este altceva decât ascunderea jafului pe care l-au pus în practică fără să le pese de nimic.

Câștigând alegerile din 2012 cu un procent uriaș, au crezut că țara întreagă este la cheremul lor. Și s-au pus băieții pe furat. O demonstrează cei săltați de DNA. Ultimul, primarul sectorului 1 din București Andrei Chiliman, ales și el pe listele USL, a rămas la PNL. Dar a furat la fel ca Marian Vanghelie de la PSD, ca Radu Mazăre, ca Darius Vâlcov și ca mulți alții. Care-i diferența din moment ce toți și-au făcut un scop în viață din a lua comisioane? Și Chiliman,  primarul care lua 10%-20%-30% comision din toate lucrările, deși este la PNL, tot în contul USL trebuie pus, la fel ca toți ceilalți penali, unii arestați, alții încă în libertate.

USL a demonstrat că puterea prea multă corupe. Dacă la alegerile din 2012 USL ar fi obținut un scor mai mic, undeva în jur de 50%, nu am fi ajuns aici. Puterea și opoziția ar fi fost în echilibru, s-ar fi controlat reciproc. Efectele rezultatelor catastrofale din 2012 încă nu s-au stins. PSD supraviețuiește datorită parlamentarilor aleși pe listele USL. Nu a fost de ajuns o singură catastrofă. Tot în 2012 a câștigat mai mult decât a putut duce un partid populist, PP-DD. Parlamentarii lui Dan Diaconescu, racolați de PC, UNPR și PSD, au alimentat tot majoritatea covârșitoare care susține azi guvernul.

Privind în urmă, la ce promitea să fie și la ce s-a ajuns după numai trei ani, USL a fost una dintre cele mai nefericite construcții politice din ultimii 25 de ani. A luat ce era mai rău de la toți, de la FSN, CDR, Alianța DA, PDL, ducând până aproape de perfecțiune ideea de jaf. Practic, o mână de oameni, primari, președinți de consilii județene, miniștri, secretari de stat, consilieri, comisionează tot ce mișcă în economie. Asta a fost USL, o instituție de comisionare.

Reforma începe să semene a reformă

Începută cu înăsprirea legislaţiei fiscale pentru companiile private, evident revizuită în sus, reforma demarată de guvern a ajuns la momentul adevărului: diminuarea cheltuielilor publice.