Urcatu' oilor la munte în Ţara Oaşului – Sâmbra oilor sau Alesul | Informaţia Zilei

Urcatu’ oilor la munte în Ţara Oaşului – Sâmbra oilor sau Alesul

Scris de I. Z., 25 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Afis Urcatu oilor la munte 2019

Afis Urcatu oilor la munte 2019

Marţi, 30 aprilie 2019, începând cu ora 11:00, pe strada Rozelor din Negreşti Oaş, pe dealul Abrăneşti, va avea loc evenimentul Urcatu’ oilor la munte în Ţara Oaşului – Sâmbra oilor sau Alesul.

Acest eveniment a fost iniţiat de crescătorul de ovine Berinde Ştefan, cunoscut  în zonă sub numele de Ştefanu Bodii, şi este organizat de acesta, în colaborare cu Primăria şi Consiliul local Negreşti-Oaş prin Casa Orăşenească de Cultură.           

O importantă sărbătoare pastorală în Ţara Oaşului care are loc primăvara, odată cu renaşterea naturii, în preajma Sângeorzului şi se referă la urcarea oilor la deal şi la munte, la păşunat şi care e începutul unei vieţi trăite în peregrinare şi însingurare. Altfel bacii ştiu să cânte munţilor, alungând nimbul de dor, prin frumoase doine ciobăneşti,însoţindu-şi glasul cu tânguirile fluierelor, trăind sub semnul anotimpurilor, acestea fiind singurul calendar care le guvernează viaţa.  

Cu această ocazie a urcatului oilor, primăria Negreşti Oaş vă invită să luaţi parte la acest eveniment, care pe lângă ritualul specific acestui moment, oferă un regal al măiestriei oierilor şi „găzdoaielor”, în prepararea unor produse tradiţionale din Ţara Oaşului.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345