Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

UNPR a devenit iarăşi o piatră de încercare

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Încă din vremea când făcea parte din guvernul Năstase, actualul înlocuitor al lui Gabriel Oprea se raporta la PSD prin prisma relaţiei sale tensionate cu ministrul Agriculturii de atunci, Ilie Sârbu. Prin urmare, la prima ocazie Valeriu Steriu a părăsit PSD alăturându-se grupului ce avea să înfiinţeze UNPR. În linii mari, traseul politic al liderului partidului s-a identificat cu linia partidului care a înclinat balanţa dintre cele două mari tabere politice care şi-au disputat puterea în ultimii 10 ani.

În prag de alegeri, UNPR a redevenit piatra de încercare dintre PSD şi PNL.

  Umflându-şi numărul de parlamentari prin racolare, fără a participa niciodată la alegeri generale pe liste proprii, UNPR rămâne acelaşi partid speculativ pe care l-a gândit Gabriel Oprea. Trece dintr-o parte în alta în funcţie de câştigul mai mare.

A găsit şi o scuză imbatabilă pentru jocul său la două capete: trădează pe unul sau pe altul în numele interesului naţional. L-a salvat pe Traian Băsescu în momente de cumpănă, părăsind PSD şi alăturându-se PDL. A revenit la PSD, pe listele căruia a intrat în parlament, pentru ca la sfârşit de mandat să înceapă negocierile cu PNL.

În presă a apărut ştirea că UNPR va fuziona cu PNL prin absorbţie. Valeriu Steriu a declarat că nu este adevărat, pentru că UNPR negociază şi cu PSD. La toamnă va merge acolo unde va primi mai mult. Această strategie este în spiritul UNPR. Acest partid, sau mai degrabă grup, a fost fondat exact pe această filozofie.

Este pentru prima oară când un lider politic recunoaşte că va trece în tabăra care promite un câştig mai mare.  Evident, câştigul înseamnă locuri eligibile  pe listele PSD sau PNL. Cu cât are mai multe locuri în parlament, cu atât devine mai periculos. Sub 5% ar fi suficient, pentru că singur UNPR nu poate trece pragul electoral. Un 10% face din el un partid mijlociu care poate dărâma orice guvern în momente de criză politică.

     Mişcările strategice nu vizează doar alegerile parlamentare şi formarea viitoarei majorităţi parlamentare, ci şi situaţia actuală. Este vital pentru PNL să extragă UDMR din alianţa cu PSD şi ALDE încă de acum, pentru că Liviu Dragnea a anunţat că la toamnă va înainta o moţiune de cenzură împotriva guvernului Cioloş.

Chiar dacă mai rămân două luni din mandat, căderea guvernului înainte de termen ar  oferi un avantaj psihologic în demararea campaniei electorale. Exact acest lucru vrea să-l evite PNL. Să nu uităm că Dacian Cioloş a fost invitat insistent să intre în PNL.

Premierul refuză cu încăpăţânare, invocând că şi-a dat cuvântul de onoare că nu va intra în niciun partid, nu-şi va înfiinţa un partid şi nu va candida la viitoarele alegeri. De ce să susţii un astfel de prim ministru? În plus, gafele guvernului cad în spinarea PNL, în vreme ce guvernul nu dă nici cel mai mic semn că ar dori să susţină în vreun fel PNL.

Şi din această cauză PNL caută soluţii în afara partidului. Apelează la personalităţi independente, ţine aproape UDMR, negociază cu UNPR, probabil poartă discuţii cu oameni din ALDE. Până la urmă va ajunge la un compromis şi cu Nicuşor Dan, mai ales la Bucureşti.

Alegerile locale au arătat limita până la care se poate întinde PNL. Cu 32% şi fără niciun aliat stabil nu poţi avea pretenţia că vei guverna, chiar dacă ai un sprijin în preşedintele ţării. Demersul PNL, intenţia lui de a fuziona prin absorbţie cu UNPR are o logică. Scopul este nobil, dar rezultatele sunt îndoielnice. În cel mai bun caz, extracţia UNPR din zona de influenţă a PSD vizează perioada de dinainte de alegeri.

Înghiţirea unui partid mic nu poate aduce mai mult de un procent-două. Mai strategic ar fi pentru PNL să lase UNPR să candideze pe listele PSD, apoi să-l atragă într-o coaliţie de guvernare.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend