00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 01.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 02.15 Ne Cheamă Natura 03.30 Concert de jazz la Satu Mare 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Un alt mod de cuantificare a rezultatelor –BAC 2019. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 09.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcel Malanca, Nicolae Pop, Adriana Huja. Titlul emisiuni: Activităţi dedicate satului românesc în Protopopiatul Ortodox Oaş. 10.30 Tabără de creaţie la Ocoliş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Sebastian Borleştean. 14.50 Teleshopping 15.10 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 16.10 Cultură, Strigăt disperat al firmelor de construcţii, întâlnirea patronilor din construcţii la Poesis 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Maria Pop. Titlul emisiunii: Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm? 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (reluare) 23.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Rafaelo Varga. 16.07.2019

Universitatea Oxford va primi cea mai mare donaţie din perioada Renaşterii până în prezent

Scris de Vasile Andreica, 20 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Oxford University

Universitatea Oxford a anunţat că miliardarul american Stephen Schwarzman i-a oferit 150 de milioane de lire sterline, aceasta fiind cea mai mare donaţie unică pe care instituţia o primeşte din perioada Renaşterii până în prezent.

Schwarzman, în vârstă de 72 de ani, finanţează astfel cercetări umaniste şi în zona inteligenţei artificiale (AI), scrie The Guardian.

Banii vor fi folosiţi pentru a crea Schwarzman Centre for the Humanities, care va aduce laolaltă discipline ca Engleza, Filozofia, Muzica şi Istoria într-un hub care va cuprinde spaţii pentru reprezentaţii şi o bibliotecă.

Spre deosebire de alţi donatori, Schwarzman, fondatorul grupului financiar Blackstone, nu a studiat aici. El a spus că a vrut să facă donaţia după ce a fost abordat de Louise Richardson, vicepreşedintă a Oxford, dar şi datorită amintirilor din 1963, când a vizitat locul.

„Îmi amintesc foarte bine că am fost la Oxford, pentru că nu mai văzusem niciodată aşa ceva”, a spus Schwarzman despre vizita făcută când avea 15 ani. „Frumuseţea şi caracterul antic al clădirilor m-au impresionat. Aşa că asta a fost un motiv. Al doilea motiv este excelenţa ariilor în care acest proiect este implicat, potrivirea între ce face Oxford şi valorile pe care le-a dezvoltat pentru civilizaţia vestică şi nevoia de a le aplica acestei tehnologii care creşte rapid”.

Richardson l-a abordat în urmă cu 18 luni pe Schwarzman pentru a-i propune să finanţeze un nou centru pe locul fostei Infirmerii Radcliffe. Ea a declarat că a fost suprinsă că omul de afaceri a cerut planuri mai ambiţioase decât cele discutate iniţial. Astfel, a apărut ideea a ceea ce Richardson numeşte „un hub umanist unic”.

Proiectul este susţinut şi de scriitorul Philip Pullman. „Oxford, care abundă în talente de tot felul, merită un centru adecvat pentru studierea şi celebrarea unamismului”.

„Dacă în Marea Britanie suntem o instituţie chiar bogată (cu 3 miliarde de lire sterline venit anual), comparativ cu SUA – Harvard (40 de miliarde de dolari), Yale, Stanford, Princeton şi aşa mai departe – veniturile lor îl depăşesc de multe ori pe al nostru, iar aceştia sunt oamenii cu care concurăm pentru echipe, studenţi, fonduri de cercetare”, a mai spus Richardson.

Schwarzman are o avere de 12 miliarde de dolari, potrivit celor mai recente estimări, şi a făcut numeroase donaţii către universităţi şi instituţii culturale, între care New York Public Library, care a primit 100 de milioane de dolari. În plus, el a finanţat o schemă de burse la Universitatea Tsinghua din China şi a acordat 350 de milioane de dolari pentru cercetare AI la Massachusetts Institute of Technology.

Abonează-te acum Online!
  1. Ella a spus: 21 iunie 2019, ora 14:56

    intrebare…contabilii,pers.auxiliar din scoli sunt obligati si ei sa treaca ex.psihologic?La unii chiar nu le.ar lipsi….avem un exemplar care se crede proprietar pe tot…banii de salarii…personal…scoala…oare unde ar trebui sa.l incadram pe un asemenea monstru?….,…

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.