Image 1
Image 2

“Uniţi pentru Satu Mare” organizează manifestări de Centenar în 21 și 23 septembrie

Conferinţa de presă, "Uniţi pentru Satu Mare"
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Conferinţa de presă, "Uniţi pentru Satu Mare"
Conferinţa de presă, “Uniţi pentru Satu Mare”

Asociația recent înfiinţată „Uniţi pentru Satu Mare”, a susţinut joi, 13 septembrie, cu începere de la ora 14.00 o conferinţă de presă în incinta hotel-restaurantului „Dana 2” din centrul municipiului.

Conferinţa a fost susţinută de Dan Mihai Şuta, preşedintele Asociaţiei, Claudiu Ţinca, vicepreşedinte, Mircea Dobra, preşedintele Asociaţiei „Avram Iancu”, Vasile Ciocan, preşedintele Asociaţiei „Ţara Oaşului”, Ionel Săvianu, vicepreşedintele Asociaţiei „Codrenii”, precum şi de oamenii de afaceri Radu Cherecheş şi Paul Caziuc. În cadrul conferinţei s-a realizat prezentarea Asociaţiei şi a unor evenimente pe care aceasta le organizează la sfârşit de septembrie, după care a venit rândul jurnaliştilor prezenţi să adreseze întrebări.

Conform celor spuse de preşedintele „Uniţi pentru Satu Mare”, Asociaţia a fost înfiinţată ca un act de inițiativă civică și de voință comună a unor întreprinzători din mediul de afaceri privat ai municipiului și județului Satu Mare. Scopul este (re)unirea tuturor locuitorilor sătmăreni prin revitalizarea și păstrarea valorilor tradiționale ale comunității locale și regionale sătmărene, propunerea, dezbaterea și promovarea unor măsuri concrete pentru revigorarea vieții economice, sociale și culturale din Satu Mare, relevarea istoriei și a personalităților locale, evidențierea contribuției acestora la dezvoltarea zonei sătmarului.

„ Această Asociaţie are ca şi membri fondatori unele dintre cele mai puternice firme şi persoane din municipiul şi judeţul Satu Mare. Fiind întruniţi într-o asociaţie în cadrul căreia se discută problemele sătmărenilor, având în spate forţa acestor entităţi, aceste probleme pot fi prezentate altfel Administraţiei”, a declarat Claudiu Ţinca.

Acţiunile sunt susţinute de membrii fondatori

„Uniţi pentru Satu Mare” are 24 de membri fondatori după cum urmează: Marius Vasile Balaji, Dorel Mircea Blaga, Cristian Antonio Botiş, Vasile Bud, Flaviu Ioan Burzo, Emil Paul Caziuc, Aurelian Grigor Călin, Radu Vasile Cherecheş, Vasile Ciocan, Gheorghe Derşidan, Mircea Dobra, Mihai Huzău, Vasile Florin Iancu, Beniamin Chira, Vasile Lucuţ, Petre Mureşan, Vasile Paşca, Sorin Ioan Paul, Dumitru Păcurar, Dumitru Dorel Pop, Ioan Gheorghe Susa, Dan Mihai Şuta, Claudiu Ţinca şi Beniamin Urs.

Asociația este apolitică și creștină, având la bază valorile tradiționale ale poporului român, respectul pentru familia tradițională și credința în Dumnezeu. Aceasta unește membri, cu convingeri din toate religiile creștine, precum și cu activități în toate profesiile, cu precădere din mediul de afaceri privat.

Patrimoniul și activitatea asociației vor fi susținute din aporturile materiale ale asociaților ei, din donații și sponsorizări.

Primul obiectiv al Asociației „Uniţi pentru Satu Mare” este sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Pentru aceasta asociația va organiza prima ei acțiune publică, desfășurată sub genericul ,,Satu Mare pentru Centenar” în zilele de 21 și 23 septembrie.

Astfel, în data de 21 septembrie 2018, începând cu ora 15.00, în Sala Mare de spectacole a Teatrului de Nord din Satu Mare, va avea loc un simpozion la care sunt invitați să conferențieze profesorul universitar dr. Ioan Bolovan prorectorul Universității Babeș – Bolyai din Cluj Napoca, precum și reputatul actor, scriitor și regizor de teatru Dan Puric. Din cauza numărului limitat de locuri participarea la acest seminar va fi posibilă exclusiv pe baza invitațiilor care urmează să fie distribuite de către organizatori.

Apoi, duminică 23 septembrie cu începere de la ora 13:00, din fața statuii Lupoaicei, din fața Muzeului Județean Satu Mare, va debuta parada portului popular din zona Sătmarului care cuprinde, evident, zonele folclorice ale Oașului, Codrului și Someșului, dar va evoca și tradițiile minorităților naționale din județ reprezentate de maghiari, șvabi, ucraineni și romi, în care tinerii sătmăreni vor etala inegalabila frumusețe a costumelor populare într-un melanj de forme, culori și ritmuri. Acţiunea va continua în Piața din Centrul Nou, unde va avea loc un adevărat maraton artistic care va începe la ora 14:00. Momentele artistice vor debuta cu interpretarea Corulului bărăbătesc din Finteușu Mare, va continua cu reprezentații ale unor ansambluri din cadrul Asociației Țării Oașului, Asociației „Codrenii”, Asociației „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, precum și ale ansamblurilor minorităților naționale. Apoi, vor susține recitaluri renumiții rapsozi populari Mariana Anghel, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș, pentru ca în ultima parte a zilei să concerteze trupete Desperados și Direcția 5. Ziua se va încheia cu un grandios foc de artificii, de aproximativ 15 minute.

„Credem că a face parte din Generația Centenarului este pentru fiecare dintre cei care simt românește, un cadou existențial, deopotrivă bucurie și mândrie, născute din conștiința afirmării și reafirmării identității noastre naționale”, sunt cuvintele membrilor Asociaţiei.

Asociaţia îşi propune să îşi continue acţiunile si după 1 Decembrie, şi invită cetăţenii rămâni şi maghiari din judeţ să se alăture manifestărilor.

 

9 comentarii

  1. Atrocitatile fata de romani din 1940 a fost o consecinta al atrocitatilor facute de romani impotriva maghiarilor la invadarea Transilvaniei dupa 4 Iunie 1920 ! la fel cum cel de al Doilea Razboi Mondial (1939-1945) a fost o consecinta al Primului Razboi Mondial (1914-1918) !.@ Babacule !, nu fi prost !!!… , in 1940 era razboi. Daca vrei mai detaliat, cauta in Wikipedia !!!.

  2. N-are rost sa ne ascundem dupa deget. Masacrele din 1940 de la Ip si Traznea (dar si din alte parti ale Transilvaniei) au fost comise pe timp de pace, iar toate victimele au fost civili nevinovati. Pentru aceste MASACRE, Ungaria inca nu si-a cerut scuze fata de Romania. Poate o va face Viktor Orban la urmatoarea vizita in Romania.

  3. As prefera sa nu va reamintesc atrocitatile facute de armata romana fata de populatia maghiara din Tinutul Secuiesc in momentul invadarii Transilvaniei dupa 4 Iunie 1920. ( pt. cei cu Ip si Traznea . Toate atrocitatile au fost niste consecinte ale razboiului indiferent din care parte au venit.) Razboaiele au condus la ura intre natiuni care nu dispare de pe o zi pe alta si ramane intiparita in mintea celor implicati si suferinzi. De aceea ar trebui tratata problemele maghiarimii din Transilvania cu mai multa chibzuinta si discernamant si sa le asigurati tot ceea ce ati dori sa va asigure si ei in caz invers daca situatia s-ar inversa . Mai multa libertate =, mai multa democratie.

  4. Cu ocazia acestor manifestari ar trebui citita si Proclamatia de la Alba Iulia din 1 Dec. 1918 facuta de romani cu privire la nationalitatile conlocuitoare care a contribuit in luarea deciziei de alipire a Transilvaniei la Rom. in urma Dictatului de la Trianon, mentionand la sfarsit ca nu a fost respectat niciodata !. ( Doar in parte la Ordinul lui Stalin cand a fost infiintat Regiunea Autonoma Maghiara din Transilvania intre anii 1952-1960)

Lasă un răspuns

Connect with