Image 1
Image 2

Unii primari au renunțat la premiile pentru cuplurile de 50 și 60 de ani de teama Curții de Conturi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Veniturile proprii ale unităţilor administrativ teritoriale se constituie în surse de finanţare a funcţionării aparatului funcţionăresc, dar mai rămân bani şi pentru alte categorii de cheltuieli, inclusiv anumite stimulente pentru diverse categorii de cetăţeni, dacă se încadrează în prevederile legale.

Cele de mai sus sunt valabile doar acolo unde există asigurat un cadru economic sănătos, dar şi activităţi aducătoare de venituri pentru întreprinzători şi pentru comunităţi. În comunele sărace veniturile proprii nu pot asigura nici măcar funcţionarea primăriilor, fiind necesare alocaţii bugetare din partea Consiliului Judeţean, fără a se putea vorbi despre alt gen de cheltuieli. Cum anul 2019 este unul care poate fi înţeles ca unul experimental în ceea ce priveşte transferarea către unităţile administrativ teritoriale a unor cheltuieli deloc neglijabile, în special acelea cu persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, o serie de comune ale judeţului şi-au reconsiderat politica privind repartizarea banilor pe diverse capitole de cheltuieli.

Potrivit opiniilor unor primari, nici nu constrângerile bugetare ar fi cea mai mare problemă în acordarea unor stimulente pentru anumite categorii de cetăţeni, ci faptul că legislaţia românescă în materie este restrictivă. Consiliile locale nu pot decide în afara cadrului legal. Curtea de Conturi este instituţia care, de cele mai multe ori temperează propunerile unor consilieri locali în materie de stimultente. De regulă, în cazul unor asemenea cheltuieli care nu se regăsesc menţionate expres în legislaţia fiscală sunt imputate. Cu alte cuvinte, se dispune recuperarea sumelor respective. Dacă este posibil se recuperează banii de la beneficiarii acestor “stimulente”, iar dacă nu se poate acest lucru, de la iniţiatorul proiectului de hotărâre ş.a. Se pare că acest din urmă motiv i-a determinat pe o serie de primari din judeţ să renunţe inclusiv la stimulentul – referitor la împlinirea a 50 sau 60 de ani de căsnicie, care se acordă cu anume reţinere, iar în alte unităţi administrative s-a renunţat la acest ceva. Respectarea cadrului legislativ reprezintă o obligativitate pentru toate unităţile administrativ teritoriale.

Şi totuşi există controverse în cee ce priveşte legalitatea sau ilegalitatea acestor stimulente, fapt ce poate reprezenta o temă de studiu pentru autorităţile publice locale. Precedente privind acordarea unor stimulente menite a atrage tinerii în localităţile respective sau pentru a stimula natalitatea în unităţile administrativ teritoriale există în ţară încă din anii anteriori. Putem da ca exemple Bucureşti, Timişoara, Braşov ş.a. Desigur, hotărârile locale privind acordarea anumitor susţineri financiare – sumă fixă sau tichete valorice acordate familiilor tinere la naşterea primului copil se referă exclusiv la persoanele care au domiciliul în unitatea administrativ teritorială care a adoptat o anume hotărâre.

Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Prefectura Satu Mare n-a înaintat în contecios administrativ în ultima perioadă hotărâri privind anumite stimulente financiare propuse de consiliile locale din judeţ.

Motivarea unor primari din județ

Contactaţi, mai mulţi primari din judeţ şi-au motivat în fel şi chip fie renunţarea la acordarea spre exemplu a acelui stimulent la împlinirea a 50 sau 60 de ani de căsnicie a cuplurilor longevive, sau de altă natură.
Redăm în cele ce urmează opiniile unor primari.

Vasile Corodan, primarul comunei Vama ne-a informat că de dată recentă a fost adoptată o hotărâre în baza căreia să fie stimulaţi financiar tinerii/ familiile care aduc pe lume primul copil, dar şi pentru a-i atrage să locuiască în comuna Vama. Suma aprobată este de 1.000 de lei. A existat şi o propunere potrivit căreia respectiva hotărâre să aibă efect retroactiv, mai precis de la începutul anului 2019. Propunerea nu este încă “tranşată”. Cât priveşte stimularea financiară a cuplurilor longevive, se menţine acordarea celor 500 de lei la împlinirea a 50 de ani de căsnicie.

Radu Cristea, primarul comunei Valea Vinului ne-a spus că până la redactarea acestor rânduri nu şi-au propus să acorde localnicilor anumite stimulente financiare. Se menţine pentru cuplurile longevive premierea şi acordarea unei diplome. Cuplurile care au împlinit sau împlinesc 50 de ani de căsătorie au parte de 500 de lei, iar cele care împlinesc 60 de ani de convieţuire, primesc 1.000 de lei. Cât priveşte posibila stimulare a tinerilor de a se stabili la ţară şi de a da naştere primului copil, la nivel local nu se poate vorbi în prezent despre o asemenea iniţiativă. Sunt anumite reţineri, dar există şi anumite explicaţii logice pe bază de supoziţii.

Gheorghe David, primarul comunei Moftin ne-a spus că la nivelul unităţii administrativ teritoriale nu s-a găsit consensul necesar nici pentru a se putea acorda acel “premiu” de 500 de lei cuplurilor cu minimum 50 de ani de căsnicie. Se pare că bugetul actual al comunei nu poate suporta foarte multe cheltuieli de genul stimulentelor. Sunt în derulare o serie de investiţii care presupun cofinanţări, cărora li se adaugă sumele de plată transferate în seama primăriei cu privire la cele 60 de persoane cu handicap şi asistenţi personali ai persoanelor cu handicap.

Vasile Toma, primarul comunei Batarci susţine că la nivelul unităţii administrativ teritoriale singurul sprijin financiar care se acordă este acela sub forma ajutorului de înmormântare pentru persoanele fără aparţinători sau lipsit de surse de venituri. Sunt ani în care acest ajutor nu trebuie să se acorde. Bugetul nu permite asemenea plăţi precum stimulentele materiale.

Iuliu Ilyes, primarul comunei Vetiş, unitatea administrativ teritorială cu cele mai mari venituri proprii la nivelul mediul rural în judeţ ne-a spus că duce mai departe plata stimulentului pentru cuplurile longevive, dar în rest nu sunt alte forme de sprijin. Potrivit interlocutorului nostru stimulentele materiale sunt ilegale. Consiliile locale nu pot inventa cheltuieli. Pentru cheltuielile nemenţionate în actele normative, Curtea de Conturi întocmeşte forme de recuperare a sumelor. Recuperea se face de la beneficiari, iar dacă acest lucru este imposibil, se caută alte persoane de la care să se recupereze banii. Autonomia locală există, dar până la o anumită limită.

Dumitru Dorel Pop, primarul comunei Odoreu ne-a spus că anumite cheltuieli care nu sunt interzise de legislaţie, pot fi făcute. Această poziţie a primarului vine în sprijinul existenţei posibilităţii aleşilor locali de a decide asupra modului în care se cheltuiesc banii publici. Important este ca la luarea unei asemenea decizii, să se ai aibă în vedere utilizarea eficientă a fondurilor bugetare. Cât priveşte hotărârea consiliului local referitoare la acordarea acelui premiu de 500 de lei cuplurilor longevive, poartă viza de legalitate a prefecturii. Cu alte cuvinte nu există temei legal de a se imputa sumele respective.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Mii de tineri intră în MAI

Ministerul Afacerilor Interne anunță că peste 2.800 de tineri au absolvit cursurile școlilor postliceale de pregătire ale MAI. În perioada următoare tinerii vor intra în activitate alături de colegii din structurile la care sunt repartizați.