Image 1
Image 2

Unicef vrea să extintă la nivel naţional proiectul referitor la Pachetul Minim de Servicii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Unicef vrea să extintă la nivel naţional proiectul referitor la Pachetul Minim de Servicii
Unicef vrea să extintă la nivel naţional proiectul referitor la Pachetul Minim de Servicii

Acesta presupune ca în fiecare comunitate să existe cel puţin un asistent social, o asistentă medicală comunitară şi un consilier şcolar

    Pe pagina Organizaţiei Unicef România a fost publicată zilele trecute broşura privind Pachetul Minim de Servicii, o lucrare ce răspunde unei mari întrebări: ”Cum putem sprijini copiii din România?”.
La bază stau date statistice care reflectă situaţia privită din mai multe unghiuri, adică sănătate, protecţie, violenţă, educaţie şi aşa mai departe.

În România, 10% din sarcini sunt înregistrate la adolescente

50% dintre copiii români sunt expuşi riscului de sărăcie, 300.000 de copii se află în afara sistemului de educaţie, un milion de copii sunt spitalizaţi an de an, 60.000 sunt separaţi de familiile lor, 10% din sarcini sunt înregistrate la adolescente şi 12.000 de cazuri de violenţă împotriva copiilor sunt raportate. Răspuns la toate aceste probleme, susţin specialiştii, trebuie să vină chiar din cadrul unui Pachet Minim de Servicii Sociale care să cuprindă servicii acordate la nivelul comunităţii în domeniul sănătăţii, protecţiei sociale şi educaţiei. Pachetul are caracter universal şi poate fi accesat de orice familie, vizând în special copiii cei mai vulnerabili şi familiile lor, e specificat în broşura Unicef.

Servicii oferite în comunitate

Prin aceste servicii se urmăreşte prevenirea şi abordarea din timp a unor probleme precum violenţa, sărăcia, sarcinile timpurii, bolile, lipsa accesului la prestaţii băneşti, abandonul şcolar. Concret, Pachetul Minim de Servicii presupune ca în fiecare comunitate să existe cel puţin un asistent social, o asistentă medicală comunitară şi un consilier şcolar. Cei trei profesionişti vor colabora strâns cu autorităţile locale şi ONG-urile din comunitate. Unicef mai propune ca în comunităţile sărace, inclusiv în cele cu populaţie romă, Pachetul Minim de Servicii să prevadă şi prezenţa unui mediator şcolar sau a unui mediator sanitar.

Impactul financiar

Pachetul Minim de Servicii a fost conceput în baza intervenţiilor derulate de Unicef în întreaga ţară şi a bunelor practici şi standardelor de la nivel internaţional. Serviciile inovatoare sunt testate de Unicef în momentul de faţă în Bacău, cu fonduri norvegiene, şi se doreşte implementarea acestui amplu proiect la nivel naţional prin Ministerul Muncii, respectiv pe plan judeţean şi local prin Direcţiile de Protecţie a Copilului, Direcţiile de Sănătate, autorităţi locale. Dat fiind faptul că un astfel de program necesită şi bani, Unicef tratează în broşură şi problematica impactului financiar, printre opţiunile de finanţare a Pachetului Minim de Servicii numărându-se bugetul de stat, respectiv cel local şi surse extrabugetare precum Fondul Social European ori granturi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with