Unele culturi de grâu din judeţ sunt atacate de fuzarioză | Informaţia Zilei

Unele culturi de grâu din judeţ sunt atacate de fuzarioză

Scris de Ioan Aniţaş, 10 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aşa cum scriam într-un număr anterior al ziarului nostru, în anumite zone ale judeţului a fost declanşat secerişul grâului în cazul soiurilor timpurii. Marea dezamăgire a unor fermieri este că în unele lanuri se face remarcată fuzarioza, o boală care aduce pagube cultivatorilor. Infestarea cu peste 5% a boabelor înseamnă că grâul este declasificat din panificabil în grâu furajer, cu toate consecinţele ce decurg.

Infecţia cu fuzarioză poate avea loc de la apariţia spicului până târziu în perioada de umplere a bobului. Totuşi infecţia cea mai puternică şi cea mai periculoasă a spicului are loc în perioada scurtă a antezei.

Fuzarioza spicelor de grâu este una dintre cele mai păgubitoare şi periculoase boli ale cerealelor păioase. Pe lângă pierderile mari de producţie, boabele fuzariate conţin deoxinivalenol (DON), o micotoxină extrem de periculoasă pentru viaţa animalelor, dar şi a omului. Această toxină mai este denumită şi vomitoxină. Metabolizarea vomitoxinei se face la nivelul tubului digestiv, iar simtomele sunt specifice tulburărilor gastrice.

Pe lângă marile pierderi din punct de vedere calitativ, fuzarioza spicelor de grâu produce mari pierderi şi în ceea ce priveşte producţia. Această boală a spicului este una dintre cele mai păgubitoare boli cu care se confruntă fermierii din întreaga lume. Atât în lucrările de ameliorare a grâului, cât şi în cele ce urmăresc protecţia plantelor, fuzarioza spicelor de grâu este unul dintre reperele cu importanţă deosebită.

Potrivit unor fermieri, nu este exclus ca anumite cantităţi din grâul infestat să fie achiziţionate de intermediari, ca apoi să fie amestecat cu grâul de bună calitate şi introduse în mori sub forma grâului panificabil, situaţie în care unele organisme sensibile, după consumarea pâinii, pot prezenta simptome de vomă.

Abonează-te acum Online!
  1. alecu a spus: 10 iulie 2019, ora 08:22

    Inca o poveste ieftina care spune nimic,adica jocul dea fuzarioza care sa diminueze pretul cerealelor de parca n-ar avea fermierii probleme destule,ori daca avem exemple concrete de ce nu le spunem? Ce stire-i asta? Insinuare?

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517