17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 06.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialişti în protecţia mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Înălţarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educaţia, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ştefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor judeţene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

Clopotul tras într-o dungă are acelaşi efect cu rachetele antigrindină

Scris de Ioan Aniţaş, 05 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Persoanele născute cu 50-60 de ani în urmă la sate probabil îşi mai amintesc de faptul că pe vreme grea (cu nori ameninţători care prevesteau de regulă furtuni şi căderi de grindină), la biserici se trăgea clopotul într-o ureche, sau cum spun unii, într-o dungă.

Credinţa preoţilor, dar şi a enoriaşilor, era că undele sonore emise de clopot o să spargă norii, iar manifestările meteorologice vor fi mai puţin severe. Desigur exista şi speranţa că ploaia nu va fi însoţită de grindină, sau în cel mai rău caz boabele de gheaţă vor fi mai mici şi mai puţin dăunătoare.

Acum, când tot mai mult vorbim despre rachetele antigrindină, despre instalarea acestora în cele mai diverse zone ale ţării, pare o utopie apelarea la serviciile clopotelor în caz de ameninţare a norilor negri, prevestitori de furtună şi manifestări meteorologice severe.

Chiar dacă la prima vedere pare depăşită această tragere a clopotului într-o ureche sau într-o dungă pentru a înlătura sau cel puţin pentru a reduce eventualele efecte nedorite ale căderilor de grindină, specialiştii în materie spun că efectul undelor sonore este similar cu cel al rachetelor antigrindină, doar că este mai atenuat. Chiar zilele trecute scriam despre proiectul cu finanţare europeană de peste 1,3 milioane de euro, prin care în judeţ se vor instala 40 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, cărora o să li se alăture alte 10 puncte care se vor realiza prin finanţarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – MADR.

În cele ce urmează vă reţinem atenţia cu un punct de vedere autorizat, formulat de către profesorul de fizică biomoleculară Simion Aştilean de la Facultatea de Fizică din Cluj-Napoca, citat de publicaţia „Agrointeligenţa”: „Dacă loveşti clopotul numai într-o parte este ca un mare difuzor care emite impulsuri într-o singură direcţie. De regulă dacă se nimereşte şi pe direcţia pe care vine furtuna este eficient. Presiunea aceasta creează salturi de temperatură care împiedică îngheţarea. Este precum un val de căldură. Presiunea ce este în fond? Este aerul care se comprimă. Moleculele acestea care se comprimă este ca şi cum ar încălzi şi atunci nu se mai îngheaţă, e mai cald. (…) Asta-i similar cu a se produce o explozie cu aceste rachete (antigrindină n.a.). Acolo clopotul bate sus într-o explozie, iar în cazul rachetelor se propagă”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.