Image 1
Image 2

Clopotul tras într-o dungă are acelaşi efect cu rachetele antigrindină

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Persoanele născute cu 50-60 de ani în urmă la sate probabil îşi mai amintesc de faptul că pe vreme grea (cu nori ameninţători care prevesteau de regulă furtuni şi căderi de grindină), la biserici se trăgea clopotul într-o ureche, sau cum spun unii, într-o dungă.

Credinţa preoţilor, dar şi a enoriaşilor, era că undele sonore emise de clopot o să spargă norii, iar manifestările meteorologice vor fi mai puţin severe. Desigur exista şi speranţa că ploaia nu va fi însoţită de grindină, sau în cel mai rău caz boabele de gheaţă vor fi mai mici şi mai puţin dăunătoare.

Acum, când tot mai mult vorbim despre rachetele antigrindină, despre instalarea acestora în cele mai diverse zone ale ţării, pare o utopie apelarea la serviciile clopotelor în caz de ameninţare a norilor negri, prevestitori de furtună şi manifestări meteorologice severe.

Chiar dacă la prima vedere pare depăşită această tragere a clopotului într-o ureche sau într-o dungă pentru a înlătura sau cel puţin pentru a reduce eventualele efecte nedorite ale căderilor de grindină, specialiştii în materie spun că efectul undelor sonore este similar cu cel al rachetelor antigrindină, doar că este mai atenuat. Chiar zilele trecute scriam despre proiectul cu finanţare europeană de peste 1,3 milioane de euro, prin care în judeţ se vor instala 40 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, cărora o să li se alăture alte 10 puncte care se vor realiza prin finanţarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – MADR.

În cele ce urmează vă reţinem atenţia cu un punct de vedere autorizat, formulat de către profesorul de fizică biomoleculară Simion Aştilean de la Facultatea de Fizică din Cluj-Napoca, citat de publicaţia “Agrointeligenţa”: “Dacă loveşti clopotul numai într-o parte este ca un mare difuzor care emite impulsuri într-o singură direcţie. De regulă dacă se nimereşte şi pe direcţia pe care vine furtuna este eficient. Presiunea aceasta creează salturi de temperatură care împiedică îngheţarea. Este precum un val de căldură. Presiunea ce este în fond? Este aerul care se comprimă. Moleculele acestea care se comprimă este ca şi cum ar încălzi şi atunci nu se mai îngheaţă, e mai cald. (…) Asta-i similar cu a se produce o explozie cu aceste rachete (antigrindină n.a.). Acolo clopotul bate sus într-o explozie, iar în cazul rachetelor se propagă”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS SATU MARE

Cine sunt cei 7 primari care s-au dus în Norvegia?

Renunţarea la sistemele clasice de produce a energiei, indiferent că am vorbi despre energia electrică şi/sau termică pe sisteme clasice precum folosirea hidrocarburilor, a cărbunelui şi alte asemenea, reprezintă o ţintă a Uniunii Europene -UE,... 

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now