19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Unde sunt marii bărbaţi de stat?

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pe vremuri se desprindeau din când în când din rândul politicienilor oameni sau bărbaţi de stat. Specie rară şi în trecut, bărbaţii de stat şi-au făcut simţită prezenţa în momentele istorice de răscruce.

Cu greu poate fi imaginată reîntregirea României fără regele Ferdinand, fără I.I.C. Brătianu, generalul Alexandru Averescu, Alexandru Marghiloman, precum şi fără ardelenii dr. Vasile Lucaciu, Octavian Goga, Iuliu Maniu, episcopul Iuliu Hossu şi mulţi alţii, mai mult sau mai puţin daţi uitării.

Erau înainte de toate oameni de stat. Aveau o viziune pe termen lung. Mânaţi de raţiuni de stat, au făcut şi compromisuri, însă direcţia spre care s-au îndreptat a fost cea bună.

Retoric ne putem întreba dacă astăzi printre cei care se perindă pe micile ecrane se află şi oameni de stat. Pretenţii pot avea toţi, de la cel mai mititel politician până la preşedintele ţării.

Chiar şi dintre preşedinţi şi prim miniştri, dacă nu confundăm abilitatea cu calitatea, rară, de om de stat, cu greu pot fi selectate câteva nume. Emil Constantinescu a tins spre conceptul acesta, Traian Băsescu s-a dat drept cel mai important om de stat.

Ion Iliescu este Ion Iliescu şi nu se prinde de el niciun calificativ. Klaus Iohannis este în funcţie şi nu se pune. Actualul premier nici pe atâta, fiind prea tinerel şi cam luat din oală şi pus pe funcţie.

Dintre liderii politici, Călin Popescu Tăriceanu este din ce în ce mai captivat de imaginea unui politician tradiţional, de modă veche. Om politic cu greutate, Adrian Năstase a avut şansa să conducă guvernul într-o perioadă în care exista o ţintă clară: intrarea în NATO şi UE.

Acest lucru l-a obligat la o anumită politică, dar i-a şi dat o aliură de om de stat. Destinul i-a fost potrivnic, însă istoria îl va reţine printre personalităţile politice de primă importanţă datorită acelor proiecte de ţară pe care le-a dus la bun sfârşit. Asemeni şi premierul din 2007, anul aderării României la UE.

Cum nu se mai lucrează cu conceptul de “om de stat” pare cam aiurea să şi pui o asemenea problemă. “Statul de drept” a înghiţit, anihilează personalităţile poltice. Luaţi la grămadă, intraţi în mult hulita “clasă politică“, politicienii actuali nu au scop bine determinat.

Deveniţi materie primă în “lupta împotriva corupţiei”, nu se pot desfăşura ca mari oameni politici fără să nu fie bătător la ochi. Liviu Dragnea s-a dorit a fi mai mult decât i se permite unui preşedinte de partid. Apariţie meteorică, Dacian Cioloş, a reuşit să cadă în ridicol cu platforma lui intitulată ambiţios “România -100”. Alegătorii nu au servit programul şi, prin urmare, PNL a pierdut alegerile.

Locul marilor evenimente, a ţintelor de ţară, este luat de creşterile de salarii, din partea PSD, în vreme ce PNL încearcă să se confunde cu statul de drept, independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei.

Sunt elementele pe care Traian Băsescu le prezintă ca fiind ţintele sale în modernizarea statului. Mulţi sunt pregătiţi să asculte fără să facă niciun fel de comentariu, dar foarte puţini sunt dispuşi să primească aceste principii altfel decât ca pe nişte simple slogane.

Lumea este altfel construită. Au apărut alte priorităţi, mai apropiate de nevoile individuale decât de cele colective. Globalismul, Europa Unită, intrată prea devreme în criză, libera circulaţie, reţelele de socializare, fac inutile prezenţa marilor personalităţi în viaţa ţărilor.

Şi totuşi, o ţară cu un preşedinte slab, cu un prim ministru mediocru devine ea însăşi o ţară slabă, mediocră. A dispărut conceptul de “om de stat”, dar se impune existenţa lor, chiar dacă nu îi numim ca atare.

Abonează-te acum Online!