Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogas, titlul emisiunii: Oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor sătmărene prin intermediul fondurilor europene (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Eleonora Cîmpan, Mihaela Ghiţă, Stelian Pop, titlul emisiunii: Medicii nur vor pomana guvernului Tudose (reluare) 02.23 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Dorel Coicaraport la 2.920 de zile 03.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.36 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Crescătorii de vaci nu-şi pot valorifica producţia 05.36 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Marcel Forţiu, titlul emisiunii: Plantări în proprietatea statului în luna pădurii 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogas, titlul emisiunii: Oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor sătmărene prin intermediul fondurilor europene (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Abandonul şcolar, proporţii, cauze, soluţii 10.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone 11.25 Teleshopping 11.38 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Eleonora Cîmpan, Mihaela Ghiţă, Stelian Pop, titlul emisiunii: Medicii nur vor pomana guvernului Tudose (reluare)13.00 Ştiri 13.37 Cultură, cu Ioan Aniţaş, invitaţi Gheorghe Cormoş, Constantin Triţă, Andrada Silvana Tcacenco, titlul emisiunii: Interferenţe poetice 14.28 Teleshopping 14.43 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.39 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Bogdan Faur, Marius Botan, titlul emisiunii: Unirea Tăşnad ia startul în Liga 3 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Stima de sine sau ce părere avem despre noi 23.30 Ştiri

Unde sunt marii bărbaţi de stat?

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pe vremuri se desprindeau din când în când din rândul politicienilor oameni sau bărbaţi de stat. Specie rară şi în trecut, bărbaţii de stat şi-au făcut simţită prezenţa în momentele istorice de răscruce.

Cu greu poate fi imaginată reîntregirea României fără regele Ferdinand, fără I.I.C. Brătianu, generalul Alexandru Averescu, Alexandru Marghiloman, precum şi fără ardelenii dr. Vasile Lucaciu, Octavian Goga, Iuliu Maniu, episcopul Iuliu Hossu şi mulţi alţii, mai mult sau mai puţin daţi uitării.

Erau înainte de toate oameni de stat. Aveau o viziune pe termen lung. Mânaţi de raţiuni de stat, au făcut şi compromisuri, însă direcţia spre care s-au îndreptat a fost cea bună.

Retoric ne putem întreba dacă astăzi printre cei care se perindă pe micile ecrane se află şi oameni de stat. Pretenţii pot avea toţi, de la cel mai mititel politician până la preşedintele ţării.

Chiar şi dintre preşedinţi şi prim miniştri, dacă nu confundăm abilitatea cu calitatea, rară, de om de stat, cu greu pot fi selectate câteva nume. Emil Constantinescu a tins spre conceptul acesta, Traian Băsescu s-a dat drept cel mai important om de stat.

Ion Iliescu este Ion Iliescu şi nu se prinde de el niciun calificativ. Klaus Iohannis este în funcţie şi nu se pune. Actualul premier nici pe atâta, fiind prea tinerel şi cam luat din oală şi pus pe funcţie.

Dintre liderii politici, Călin Popescu Tăriceanu este din ce în ce mai captivat de imaginea unui politician tradiţional, de modă veche. Om politic cu greutate, Adrian Năstase a avut şansa să conducă guvernul într-o perioadă în care exista o ţintă clară: intrarea în NATO şi UE.

Acest lucru l-a obligat la o anumită politică, dar i-a şi dat o aliură de om de stat. Destinul i-a fost potrivnic, însă istoria îl va reţine printre personalităţile politice de primă importanţă datorită acelor proiecte de ţară pe care le-a dus la bun sfârşit. Asemeni şi premierul din 2007, anul aderării României la UE.

Cum nu se mai lucrează cu conceptul de “om de stat” pare cam aiurea să şi pui o asemenea problemă. “Statul de drept” a înghiţit, anihilează personalităţile poltice. Luaţi la grămadă, intraţi în mult hulita “clasă politică“, politicienii actuali nu au scop bine determinat.

Deveniţi materie primă în “lupta împotriva corupţiei”, nu se pot desfăşura ca mari oameni politici fără să nu fie bătător la ochi. Liviu Dragnea s-a dorit a fi mai mult decât i se permite unui preşedinte de partid. Apariţie meteorică, Dacian Cioloş, a reuşit să cadă în ridicol cu platforma lui intitulată ambiţios “România -100”. Alegătorii nu au servit programul şi, prin urmare, PNL a pierdut alegerile.

Locul marilor evenimente, a ţintelor de ţară, este luat de creşterile de salarii, din partea PSD, în vreme ce PNL încearcă să se confunde cu statul de drept, independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei.

Sunt elementele pe care Traian Băsescu le prezintă ca fiind ţintele sale în modernizarea statului. Mulţi sunt pregătiţi să asculte fără să facă niciun fel de comentariu, dar foarte puţini sunt dispuşi să primească aceste principii altfel decât ca pe nişte simple slogane.

Lumea este altfel construită. Au apărut alte priorităţi, mai apropiate de nevoile individuale decât de cele colective. Globalismul, Europa Unită, intrată prea devreme în criză, libera circulaţie, reţelele de socializare, fac inutile prezenţa marilor personalităţi în viaţa ţărilor.

Şi totuşi, o ţară cu un preşedinte slab, cu un prim ministru mediocru devine ea însăşi o ţară slabă, mediocră. A dispărut conceptul de “om de stat”, dar se impune existenţa lor, chiar dacă nu îi numim ca atare.

Abonează-te acum Online!