Image 1
Image 2

Unde sunt contracandidații actualilor primari?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pandemia le-a făcut un cadou primarilor.

După o perioadă în care fiecare partid s-a antrenat singur într-o arenă fără spectatori, Curtea Constituțională atrage atenția că mandatele primarilor expiră la data de 21 iunie. Datorită pandemiei primarii s-au ales cu câteva luni în plus adăugate la mandatul de patru ani.

Unii le vor folosi cu folos pentru că obișnuitele rectificări bugetare din august guvernul le aloca începând din luna iunie. De asemenea primarii în funcție vor beneficia și de eventualele ajutoare de la UE.

Așadar, primarii nu se numără printre cei care au avut de pierdut în timpul pandemiei. Dimpptrivă, au avut ocazia să demonstreze cât de mult le pasă de cetățenii din localitățile pe care le conduc.

Alegerile nu se puteau organiza la timp în primul rând pentru că nu se putea intra în campanie electorală până nu erau ridicate restricțiile de circulație. În al doilea rând pentru că nu erau permise întâlnirile cu grupuri foarte mari.

Dacă se ridică din 15 iunie cele două tipuri de restricții, practic se poate intra în campanie electorală imediat.

Cu toate acestea data cea mai probabilă a alegerilor locale este ultima duminică din luna septembrie sau prima duminică din octombrie.

De ce data alegerilor locale a devenit un motiv de dispută? Cine se grăbește și cine dorește un termen cât mai îndepărtat? Întrebarea pare simplă, însă nu este deloc clar ce vrea fiecare partid.

Încercarea de a trage câteva concluzii în urma declarațiilor liderilor este sortită eșecului. PSD își dorește un termen cât mai îndepărtat socotind că pe măsură ce trece timpul guvernul PNL se erodează tot mai mult?

Același PSD consideră că intrarea rapidă în campanie prinde un PNL nepregătit? Marcel Ciolacu nu explică foarte clar, iar liderii apropiați PSD-ului nu aduc argumente în plus nici pentru stabilirea unei date imediate după ridicarea restricțiilor, nici pentru amânarea cu câteva luni.

Singurii cărora le convine amânarea cu cât mai multe luni sunt primarii în funcție.

Ce se întâmplă acum? În ciuda repetatelor apeluri la unitate, dreapta rămâne divizată, în timp ce stânga este în căutarea unei alianțe care să maximizeze rezultatele. Pro România vrea să pară egală cu PSD. Prin urmare cele două partide se gândesc la o alianță de tip USL. Nu au însă forța pe care au dezvoltat-o împreună PSD și PNL.

Cu toate acestea o alianță Pro România – PSD este ceva mai mult decât era PSD singur înainte de divizare. Dacă alături de cele două partide mai vine și ALDE se poate crea impresia unei noi forțe politice.

Cu totul diferit se prezintă situația pe dreapta. Dacă în linii mari se știe ce vrea PNL, în spatele alianței USR-PLUS se ascund prea multe necunoscute.

Ca partid parlamentar, USR nu este nici la guvernare, nici în opoziție. PLUS teoretic nu are nicio obligație față de PNL, având o înțelegere numai cu USR. Rămas pe dinafară, PMP își arată disponibilitatea de a se ralia unei drepte unite, dar nu este luat în serios.

Ținând seama că primarii vor fi aleși dintr-un singur tur putem trage concluzia că în acest moment nici stânga, nici dreapta nu au pregătit terenul pentru alianțele electorale care le pot aduce victoria.

Toate acestea se datorează faptului că primarii nu sunt aleși din două tururi, așa cum era normal. Unde se situează UDMR? Evident, în localitățile în care ponderea populației maghiare este de peste 30%.

Alegerea primarilor dintr-un singur tur permite UDMR să joace la două capete. Poate negocia separat și cu PSD și cu PNL, promițând fiecăruia funcțiile de viceprimari și de vicepreședinți de consilii județene.

Partidele au intrat în febra precampaniei electorale, dar atâta vreme cât nu sunt stabiliți candidații de primari nu pot fi lansate nici ofertele.

Populația nu așteaptă oferte din partea partidelor și alianțelor, ci din partea contracandidaților actualilor primari. Atâta vreme cât aceștia nu există, nu se poate vorbi de o precampanie electorală eficientă.

Atâta vreme cât majoritatea primarilor în funcție vor candida pentru un nou mandat, la această oră contracandidații lor trebuiau deja stabiliți și aruncați în luptă.