Image 1
Image 2

Unde se ascunde votul negativ?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă până acum alegerile parlamentare păreau să se îndrepte spre alegători la pas, dintr-o dată politicienii au luat-o la galop. Semnalul l-a dat însuși președintele. O declarație survenită într-un moment în care toate sondajele arată că PSD ocupă primul loc, Klaus Iohannis anunță că nu va desemna un premier condamnat sau urmărit penal. Trimiterea este foarte străvezie. Cei vizați, Liviu Dragnea, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, au reacționat prompt, susținând că președintele încalcă nu doar litera și spiritul Constituției, ci și unul dintre principiile fundamentale ale democrației.

Dezbaterea pe tema desemnării viitorului premier este cu atât mai ciudată cu cât nu există niciun candidat. Există doar supoziții. Dacian Cioloș nu și-a clarificat poziția, deși i s-a cerut atât de către președinte cât și de către PNL. Într-o situație asemănătoare s-au găsit Adrian Năstase, în 2004, și Victor Ponta în 2014, fiecare lăsându-se rugat să accepte candidatura la președinție. Dacian Cioloș se lasă și el rugat. PNL a ajuns la un fel de umilință în fața actualului premier. Se umilește și președintele lăsat fără un răspuns clar din partea premierului.

Cu sau fără candidați, campania a pornit în forță, dar de sus în jos. Din păcate, electoratul nu așteaptă alegerile cu interes. Altfel spus nu se așteaptă o schimbare. Dacă guvernul Cioloș ar rămâne în funcțiune populației nu i-ar păsa. Nerăbdarea se constată doar la vârful PSD.

Pasivitatea electoratului provine din faptul că nu s-a declanșat votul negativ. De fiecare dată se puneau mari speranțe în schimbarea guvernului în exercițiu. De data aceasta guvernul tehnocrat nu a acumulat suficiente nemulțumiri ca să se dorească plecarea lui. Este adevărat că nu a înregistrat nici prea multe rezultate spectaculoase încât lumea să dorească rămânerea lui la Palatul Victoria cu orice preț. Dacă lucrurile ar sta așa, partidul care îl susține ar avea cele mai bune rezultate în sondaje. PNL, dimpotrivă, bate pasul pe loc, în jurul procentului de 30%. Vorba cântecului, nici nu urcă, nici coboară. Percepția publică pozitivă față de Dacian Cioloș vine din faptul că este băiat bun, necertăreț, nu pare să-și dorească puterea cu orice preț. Din punct de vedere strict politic, s-ar zice că și-a câștigat încrederea pentru că nu face parte dintr-un partid, că nu este un om din sistem. Poate fi adevărat, dar cert este un lucru, anume că nu este o locomotivă pentru PNL. Ar fi dacă s-ar înscrie în partid? Greu de spus.

Singura șansă a PNL de a urca în sondaje ține de declanșarea votului negativ. Evident, îndreptat împotriva PSD. Exact acest lucru încearcă să-l facă președintele Iohannis. Acesta este motivul pentru care declară că nu va numi un premier condamnat sau urmărit penal, cu trimitere directă spre liderii PSD. Nefiind la guvernare, efectul este minim. Nu mai face minuni electorale nici tema anti-corupție. Alegătorilor fixați pe PSD, electoratului captiv cum se spune, nu-i pasă. Totul trece pe lângă alegătorii PSD, fără să le pese. Ce-i de făcut?

Tot președintele a avansat ideea unor proteste ale tinerilor. Dar strada este deja confiscată de USR. Partidul lui Nicușor Dan, susținut de tineri, ar putea declanșa un vot negativ, dar cu condiția ca PSD să fie la guvernare. Sau să facă o greșeală uriașă, cum a fost în cazul lui Gabriel Oprea.

Și totuși, nemulțumiri există. Dar ele sunt la adresa întregii clase politice, la adresa tuturor partidelor.