Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Un test pentru autoritatea doamnei Gorghiu

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă PNL şi ALDE vrea, dacă preşedintele Iohannis vrea, dacă toţi alegătorii vor, de ce nu se pot alege primarii din două tururi de scrutin? Din calcule politice PSD nu vrea două tururi de scrutin. Nici UDMR nu vrea. Nu vor nici primarii în funcţie. Se pune întrebarea ce fel de democraţie avem din moment ce preşedintele ţării trebuie să obţină peste 50% din voturi, iar un primar trebuie să se claseze pe primul loc, indiferent de procent? Avem o democraţie şchioapă, deşi ar trebui să fie sprintenă ca un copil din moment ce este atât de tânără. La fel cum avem şi o Justiţie mioapă când ar trebui să fie oarbă de-a binelea.

PNL i-a adresat guvernului Cioloş  cererea de a emite o ordonanţă de urgenţă prin care să modifice legea  prin vocea doamnei Gorghiu. PSD le reproşează liberalilor că au votat legea în forma actuală. Aşa o fi, dar ce importanţă mai are din moment ce corect este ca primarul să fie ales cu peste 50% din voturile celor care se prezintă la urne? Totul este la mâna preşedintelui. Dacă el vrea, se va modifica, deşi se spune că nu se schimbă regulile în timpul jocului.

Ca un fel de compensaţie, cetăţenii ar trebui să ştie că un primar se poate demite printr-un referendum  la care este suficient să se prezinte 30% din alegători şi să voteze împotrivă jumătate plus unu dintre aceştia.  Aşadar, dacă se schimbă legea, un primar ales cu peste 50% din votanţi, de regulă prezenţa la vor este de peste 50%, va putea fi demis dacă 16% din numărul cetăţenilor cu drept de vot votează pentru demitere.

Să zicem că la Satu Mare va câştiga funcţia de primar cu 35%, în condiţiile în care la vot se vor prezenta 55-60% din cetăţenii cu drept de vot.  Dacă se organizează un referendum el va putea fi demis dacă se prezintă la vot 30% din cetăţeni, iar jumătate plus unu votează pentru demitere. În această situaţie se poate afla oricine câştigă alegerile. Cum situaţia din Satu Mare este una excepţională, datorită componentei etnice, o escaladare a conflictelor dintre partide poate conduce la această situaţie. Desigur, un referendum poate fi organizat dacă un anumit număr de cetăţeni cer acest lucru. Dacă se schimbă legea alegerilor, normal ar fi să se modifice şi legea referendumului.

Va ţine seama guvernul Cioloş de cererea PNL? Dacă va ignora intervenţia doamnei Gorghiu înseamnă că PNL devine a cincea roată la căruţa puterii. Pe de altă parte, faptul că ALDE s-a raliat acestei cereri arată o anumită apropiere între Călin Popescu Tăriceanu şi noua conducere a PNL. Liviu Dragnea avea, aşadar, dreptate să se îndoiască de loialitatea lui Călin Popescu Tăriceanu faţă de PSD şi punea problema schimbării lui din funcţia de preşedinte al Senatului.

Partidele mici este normal să joace la două capete. Pentru ele este o chestiune de supravieţuire să se plaseze în tabăra câştigătoare. Nu este doar cazul ALDE. Şi UNPR este în aceeaşi situaţie. Cum în mod natural partidul lui Gabriel Oprea se îndreaptă spre PSD, partidul lui Tăriceanu, de factură liberală, este normal să se orienteze spre PNL. Aşa cum, până la urmă şi PMP ar trebui să  tindă spre o alianţă cu partidele de dreapta.

Întrebarea este se va modifica sau nu? Va trece Alina Gorghiu acest test al autorităţii de lider politic sau va fi ignorată de Dacian Cioloş?

Abonează-te acum Online!