19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Un test pentru autoritatea doamnei Gorghiu

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă PNL şi ALDE vrea, dacă preşedintele Iohannis vrea, dacă toţi alegătorii vor, de ce nu se pot alege primarii din două tururi de scrutin? Din calcule politice PSD nu vrea două tururi de scrutin. Nici UDMR nu vrea. Nu vor nici primarii în funcţie. Se pune întrebarea ce fel de democraţie avem din moment ce preşedintele ţării trebuie să obţină peste 50% din voturi, iar un primar trebuie să se claseze pe primul loc, indiferent de procent? Avem o democraţie şchioapă, deşi ar trebui să fie sprintenă ca un copil din moment ce este atât de tânără. La fel cum avem şi o Justiţie mioapă când ar trebui să fie oarbă de-a binelea.

PNL i-a adresat guvernului Cioloş  cererea de a emite o ordonanţă de urgenţă prin care să modifice legea  prin vocea doamnei Gorghiu. PSD le reproşează liberalilor că au votat legea în forma actuală. Aşa o fi, dar ce importanţă mai are din moment ce corect este ca primarul să fie ales cu peste 50% din voturile celor care se prezintă la urne? Totul este la mâna preşedintelui. Dacă el vrea, se va modifica, deşi se spune că nu se schimbă regulile în timpul jocului.

Ca un fel de compensaţie, cetăţenii ar trebui să ştie că un primar se poate demite printr-un referendum  la care este suficient să se prezinte 30% din alegători şi să voteze împotrivă jumătate plus unu dintre aceştia.  Aşadar, dacă se schimbă legea, un primar ales cu peste 50% din votanţi, de regulă prezenţa la vor este de peste 50%, va putea fi demis dacă 16% din numărul cetăţenilor cu drept de vot votează pentru demitere.

Să zicem că la Satu Mare va câştiga funcţia de primar cu 35%, în condiţiile în care la vot se vor prezenta 55-60% din cetăţenii cu drept de vot.  Dacă se organizează un referendum el va putea fi demis dacă se prezintă la vot 30% din cetăţeni, iar jumătate plus unu votează pentru demitere. În această situaţie se poate afla oricine câştigă alegerile. Cum situaţia din Satu Mare este una excepţională, datorită componentei etnice, o escaladare a conflictelor dintre partide poate conduce la această situaţie. Desigur, un referendum poate fi organizat dacă un anumit număr de cetăţeni cer acest lucru. Dacă se schimbă legea alegerilor, normal ar fi să se modifice şi legea referendumului.

Va ţine seama guvernul Cioloş de cererea PNL? Dacă va ignora intervenţia doamnei Gorghiu înseamnă că PNL devine a cincea roată la căruţa puterii. Pe de altă parte, faptul că ALDE s-a raliat acestei cereri arată o anumită apropiere între Călin Popescu Tăriceanu şi noua conducere a PNL. Liviu Dragnea avea, aşadar, dreptate să se îndoiască de loialitatea lui Călin Popescu Tăriceanu faţă de PSD şi punea problema schimbării lui din funcţia de preşedinte al Senatului.

Partidele mici este normal să joace la două capete. Pentru ele este o chestiune de supravieţuire să se plaseze în tabăra câştigătoare. Nu este doar cazul ALDE. Şi UNPR este în aceeaşi situaţie. Cum în mod natural partidul lui Gabriel Oprea se îndreaptă spre PSD, partidul lui Tăriceanu, de factură liberală, este normal să se orienteze spre PNL. Aşa cum, până la urmă şi PMP ar trebui să  tindă spre o alianţă cu partidele de dreapta.

Întrebarea este se va modifica sau nu? Va trece Alina Gorghiu acest test al autorităţii de lider politic sau va fi ignorată de Dacian Cioloş?

Abonează-te acum Online!