Image 1
Image 2

Un tănăr cu handicap grav pus să plătească pentru că nu conduce o maşină adaptată

Un tănăr cu handicap grav pus să plătească pentru că nu conduce o maşină adaptată
Un tănăr cu handicap grav pus să plătească pentru că nu conduce o maşină adaptată
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Un tănăr cu handicap grav pus să plătească pentru că nu conduce o maşină adaptată
Un tănăr cu handicap grav pus să plătească pentru că nu conduce o maşină adaptată

Un tânăr în vârstă de 28 de ani din Carei, Robert Veres sau Bobby cum îl cunosc toţi prietenii suferă de o boală care care i-a cauzat un handicap grav. Afecţiunea se numeşte  Sindrom Werdnig Hoffman şi se manifestă prin slăbirea muşchilor şi probleme musculare severe. Însă Robert, în pofida bolii de care suferă a terminat o facultate şi a înfiinţat o asociaţie a cărui preşedinte este şi care poartă numele acestei afecţiuni – Asociaţia Werdnig Hoffman, participând la numeroase acţiuni prin care militează pentru drepturile pacienţilor cu handicap şi să conştientizeze populaţia asupra diferitelor aspecte ce vizează situaţia acestor persoane.

De curând, Robert Veres a postat pe pagina personală de facebook problema pe care a întâmpinat-o din punct de vedere legislativ, după ce şi-a cumpărat o maşină şi pentru care aşteaptă un răspuns avizat. După ce s-a interesat la câteva instituţii despre drepturile care i se cuvin a constatat cu stupoare că la noi în ţară este scutită de taxă maşina adaptată şi nu persoana cu dizabilitate.

” Aici începe problema mea, în România există o Lege care zice aşa< “Conform Ordonanţei de Urgentă a Guvernului nr. 9/2013, autovehiculele aflate în proprietatea persoanelor cu handicap, special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat, sunt scutite de la plata timbrului de mediu.”
Eu nu am nevoie de nici o adaptare specială, decât de un scaun şi de un loc în maşina unde să-mi ţin scaunul rulant iar pentru acest lucru este suficient un autoturism combi, fără nici o altă adaptare! Am fost la R.A.R. Satu Mare pentru a-i face I.T.P.-ul, dar la mine pe certificat nu poate să apară că transportă persoana cu dizabilitate, deoarece cică nu ar fi legal fiindcă nu am adaptări speciale. La Administraţia Financiară mi s-a spus că dacă nu am în talonul autoturismului specificat acest lucru, nu sunt scutit de taxa de timbru. Deci la noi în România, degeaba am eu handicap grav, scutită de taxă este maşina adaptată nu persoana cu dizabilitate. Nicăieri în Uniunea Europeană nu este aşa!! Sau este dată cumva Legea doar persoanelor care sunt norocoase că pot conduce, că au un handicap mai puţin grav şi pot conduce o maşină adaptată? Sau celor care îşi permit să îşi cumpere o maşina în care intră scaunul rulant cu tot cu persoană şi care sigur costă peste 40.000 de euro cu tot cu adaptări!Eu pur şi simplu am nevoie de maşină, plus de un şofer evident, pentru că la şcoala, la facultate, la conferinţe, etc, peste tot doar cu maşina pot ajunge!” scrie Robert Veres pe pagina sa de facebook.

El doreşte să fie ajutat în primirea unui răspuns, iar în acest sens a iniţiat şi o petiţie online -http://www.petitieonline.net/petitie/08682156 – prin care solicită lămuriri din partea autorităţilor la situaţia pe care a întâmpinat-o. Întrebarea lui Robert este dacă are dreptul ca cetăţean al Uniunii Europene să deţină o maşină înscrisă pe numele lui, cu toate drepturile ce i se cuvin fiind o persoană cu dizabilitate.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with