Image 1
Image 2

Un tablou aflat în patrimoniul unei abații belgiene, atribuit în parte lui Leonardo da Vinci

”Cina cea de taină” de la Tongerlo
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
”Cina cea de taină” de la Tongerlo
”Cina cea de taină” de la Tongerlo

Leonardo da Vinci a pictat probabil el însuși o parte din capodopera sa “Cina cea de Taină” aflată din secolul al XVI-lea în patrimoniul abației Tongerlo din Belgia, a declarat luni pentru AFP un responsabil local, care a confirmat astfel informații apărute în presă.

Dată fiind absența unei schițe pe porțiunea tabloului care îi reprezintă pe Hristos și pe apostolul Ioan, “se poate concluziona că Da Vinci ar fi pictat-o el însuși”, a explicat părintele Kris De Brabander, prior al abației situate în apropiere de Anvers.

Până în prezent, a subliniat el, copia celebrului tablou al maestrului italian era atribuit numai elevilor săi, cel mai probabil milanezii Andrea Solari și Giampietrino, care ar fi realizat-o la începutul secolului al XVI-lea.

O analiză a picturii cu raze infraroșii urmează a fi acum efectuată pentru a confirma că Da Vinci a intervenit el însuși în realizarea tabloului, cu celebra lui mână stângă, a mai spus priorul, subliniind că în acest stadiu “nu există încă o dovadă incontestabilă”.

Analiza va necesita cel mai probabil o strângere de fonduri de la finanțatori privați și trebuie să primească undă verde din partea Institutului regal de istorie a artei de la Bruxelles.

Părintele De Brabander a precizat că descoperirea a fost rezultatul cercetărilor universitarului olandez Jean-Pierre Isbouts, specialist în Leonardo da Vinci, care predă istoria artei în SUA.

Pictura murală originală a maestrului italian care reprezintă ultima cină a lui Iisus Hristos împreună cu cei 12 apostoli ai săi, în ajunul Răstignirii, se află în biserica Santa Maria delle Grazie din Milano.

Au fost realizate mai multe copii ale capodoperei, care a fost pictată în ultimii ani ai secolului al XV-lea, iar cea de la Tongerlo este bijuteria micului muzeu din această abație belgiană și care are 2.000 de vizitatori pe an.

Replica ar fi fost cumpărată în 1545 de un abate de la Tongerlo la Gaillon, în Normandia (nord-vestul Franței), unde cardinalul Georges d’Amboise, ministru al lui Ludovic al XII-lea, a făcut din pictură piesa de rezistență a castelului său câteva decenii anterior.

Abația de la Tongerlo a dat numele său și unei beri, dar aceasta nu mai este fabricată la fața locului, notează AFP.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns