Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Loga Lorant, Gabriela Silaghi, Daniel Săvianu, titlul emisiunii: Loga Dance School, un exemplu pentru toţi (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Pop, Iuliu Ilyes, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Regele Mihai I s-a întors pentru totdeauna în România (reluare) 02.38 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Bogdan Adrian Popa, titlul emisiunii: Prevenţia cardiovasculară 03.15 Descoperiri din epoca bronzului 03.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb, titlul emisiunii: Remedii florale Bach 05.00 Târgurile de ţară, şansa fermierilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia, titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Loga Lorant, Gabriela Silaghi, Daniel Săvianu, titlul emisiunii: Loga Dance School, un exemplu pentru toţi (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.40 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, titlul emisiunii: Cum educăm prin joc? 10.16 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, titlul emisiunii: Cum e să fii diferit? 11.10 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Pop, Iuliu Ilyes, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Regele Mihai s-a întors pentru totdeauna în România (reluare) 13.00 Ştiri 13.37 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciurdaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 14.40 Teleshopping 15.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.16 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 18.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Crina Iznăvoiu, Andrea Chiş, titlul emisiunii: Grădiniţa Guliver îi antrenează pe cei mici în activităţi eco 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita 22.30 Fior di Szatmar 23.30 Ştiri

Un subiect minor

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În timp ce în Europa se dezbate cu îngrijorare şi gravitate viitorul Uniunii Europene, viaţa  politică românească îşi urmează cursul firesc.

Nici nu şi-au împărţit bine funcţiile în urma alegerilor locale şi deja partidele privesc spre alegerile din toamnă. Încleştarea dintre PNL şi PSD, cu UNPR la mijloc, se înscrie perfect în strategiile şi tactica ofensivă specifică perioadei post-prezidenţiale.

Aşa cum s-a întâmplat după prezidenţialele din 2004, soldate cu ruperea Alianţei DA după doi ani, sau după prezidenţialele din 2009 urmate de o super-alianţă PDL-PSD, şi după alegerile preşedintelui Klaus Iohannis în 2014 scena politică a fost bulversată. Odată cu alegerea unui nou preşedinte, indiferent cine câştigă, porneşte un nou război. Care nu se mai termină pentru că preşedintele ales se simte obligat să tragă după el partidul care l-a propus. A făcut o excepţie Emil Constantinescu, iar drept urmare PN|CD a dispărut din rândul partidelor parlamentare. Klaus Iohannis pare să-i urmeze exemplul, spre dezamăgirea PNL care se vede obligat să caute alte soluţii de creştere. Astfel micul şi ciudatul UNPR înfiinţat de Gabriel Oprea a devenit obiect de dispută între cele două partide mari.  PSD, în calitate de fost aliat şi principal furnizor de capital uman şi electoral, a luat urgent decizia de a-i lua parlamentarii. Deci UNPR este liber să fuzioneze cu PNL, dar fără grosul parlamentarilor.

Ca aliat la parlamentare, UNPR nu reprezenta un mare ajutor nici pentru PSD, nici pentru PNL. El contează doar acum, când cei 60 de parlamentari pot înclina balanţa. Printr-o mişcare bruscă, dar previzibilă, ca un adevărat animal  politic, PSD a lăsat UNPR în fundul gol. Lipsit de conţinut, adică fără parlamentari, UNPR nu este decât o cutie goală, un ambalaj în care au rămas câteva firmituri. Nu este sigur că va rămâne marca. La noi, după fiecare alianţă, după fiecare fuziune, s-a rupt o bucăţică mică, având pretenţia că reprezintă adevăratul spirit al partidului. Aşa s-a născut PMP din PDL, aşa a luat fiinţă ALDE, ca o deviaţie din PNL, la fel s-a întâmplat  şi în cazul unui partid mic precum PC, după fuziunea cu alt partid mic, ALDE, rezultând PPU-sl. Cum îşi imagina PNL că poate fuziona prin absorbţie cu UNPR fără să provoace o sciziune? Poate că asta şi-a dorit, pentru a slăbi unitatea stângii.

Unul dintre sloganele dragi tuturor alianţelor “Nu putem reuşi decât împreună“ nu se poate invoca în cazul unei alianţe sau fuziuni cu UNPR. Nici nu poate fi vorba despre aşa ceva. Atunci de unde atâta interes faţă de un partid mic? Interesul faţă de acest minuscul partid vine din lipsa unei perspective, atât în cazul PSD cât mai ales în cazul PNL. Liberalii conduşi bicefal de Alina Gorghiu şi Vasile Blaga nu văd cum ar putea ieşi la liman fără un ajutor din partea lui Iohannis. Sloganul pe care simt că ar trebui să-l strige în gura mare sună cam în felul următor< “Nu putem reuşi fără Klaus Iohannis”. Constituţia nu le permite să strige în gura mare acest adevăr, dar altă soluţie nu există. UNPR nu era o soluţie, nici dacă rămânea întreg.

O simplă statistică pune PNL în plan secund. PSD are 27 de preşedinţi de consilii judeţene, iar PNL doar 9. Lupta este inegală. Dar alegerile se fac pe voturi. Ca la Brexit. Până la toamnă, până în momentul votului, PNL nu va înceta să caute soluţii pentru a câştiga alegerile parlamentare. Nu ştim ce va găsi, la ce stratageme va recurge. Nu ştim nici dacă neimplicarea lui Iohannis este reală. Poate că nu este decât o mască, iar la un moment dat va apărea soluţia, ca iepurele din pălăria magicianului.

Dar deocamdată preşedintele are altă agendă. În zilele următoare se va regăsi printre premierii şi şefii de stat întruniţi să ia o decizie istorică privind soarta UE, după votul britanicilor din 23 iunie. Mai departe, întreaga vară, probabil va fi preocupat de o nouă poziţionare a României în structurile decizionale ale noii Uniuni Europene, fără Marea Britanie.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend