Image 1
Image 2

Un scandal cât Casa Poporului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Politicienii se ceartă pentru că de aia sunt politicieni. Așa cum nu poate exista circ fără clovni, nu poate exista nici politică fără ceartă. De regulă certurile sunt mai intense în preajma alegerilor.

Iar acum România se află la doi pași de două rânduri de alegeri. Sunt alegeri decisive. Constituția, făcută cu ochii spre fantoma lui Ceaușescu, a împărțit puterea în două părți.

Pentru a nu mai face posibilă apariția unui nou dictator, președintelui i s-a dat atâta putere cât să nu poată face mare lucru, dar să fie așezat cel mai sus în piramida trofică a puterii.

Alegerile prezidențiale de anul viitor modifică în mare parte comportamentul liderilor politici. I-am remarca atât pe Klaus Iohannis cât și pe Călin Popescu Tăriceanu printre candidații cei mai preocupați de alegeri.

Dacă Iohannis experimentează un nou concept, cel al “păcii sociale”, iată că și Tăriceanu merge în aceeași direcție lansând un nou concept numit “Adevăr și reconciliere”.

Ești tentat că spui că s-a terminat războiul și că va urma o perioadă de pace, sub cele două devize, una mai împăciuitoristă decât cealaltă.

Nici nu s-a stins ecoul acestor chemări la pace, adevăr și reconciliere că a izbucnit un alt război. Unul mai teribil, pentru că nu este strict politic, deși are o componentă politică semnificativă.

În urmă cu câteva luni ministrul Justiției a demarat procedura de verificare a activității procurorului general. Raportul, mai puțin voluminos, urmează aceiași pași ca și în cazul revocării procurorului șef al DNA. La prima lectură raportul pare devastator. Spre deosebire de fostul procuror general demis pentru că a folosit ilegal o mașină cu girofar și însoțitor, care a stat cuminte, actualul procuror general este decis să lupte pentru funcție.

Nici Laura Codruța Kovesi nu a avut tăria și determinarea lui Augustin Lazăr. A stat, a așteptat, la fel ca președintele. După decizia CCR lucrurile au luat o turnură așteptată pentru unii, neașteptată pentru alții. Judecătorii CCR i-au dat dreptate lui Tudorel Toader.

După câteva luni același procedeu îl pune într-o postură incomodă pe președintele Klaus Iohannis. Potrivit raportului, Augustin Lazăr l-ar fi scăpat pe primarul Iohannis  de un dosar penal la Curtea de Apel din Alba Iulia. Ar fi vorba despre niște retrocedări.

Situația este neplăcută din toate punctele de vedere, în primul rând pentru președinte și abia în al doilea rând pentru Augustin Lazăr. Dar consecințele acestui scandal sunt imprevizibile. Aparent este o victorie a alianței PSD-ALDE. Reacția taberei Iohannis nu se va lăsa așteptată. După toate probabilitățile Augustin Lazăr va fi mai susținut decât a fost Laura Kovesi. Cum anume, în ce formă, rămâne de văzut.

În același timp, încurajat de victoria de etapă, PSD, în special prin ministrul Toader, va continua acțiunea de destructurare a așa-zisului stat paralel. Vor fi desecretizate protocoalele secrete și, probabil, vor urma procese penale împotriva celor care le-au semnat. Poate și împotriva celor care le-au aplicat cu prea mult zel. Nu se poate însă preciza în ce măsură aceste protocoale au fost nocive sau au avut un efect pozitiv în lupta împotriva corupției.

Interesant este că, exact când PSD pare să fi înregistrat o victorie, în parlament lucrurile se schimbă și majoritatea începe să se clatine. ALDE pare să ia distanță față de PSD. UDMR nu-și ascunde nemulțumirea.

Un singur lucru ar putea atrage atenția opiniei publice de la scandalul din justiție, de la războiul deschis între ministru și procurorul general: o moțiune de cenzură. Depinde cum va alege să joace Tăriceanu, depinde cât de flexibil va deveni Iohannis după acest scandal.