Un regizor dizident rus pregăteşte un serial despre Andrei Tarkovski | Informaţia Zilei

Un regizor dizident rus pregăteşte un serial despre Andrei Tarkovski

Scris de Vasile Andreica, 19 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Regizorul de teatru şi film Kirill Serebrennikov, cunoscut pentru “Leto” şi “The Student”, pregăteşte o miniserie bazată pe viaţa maestrului rus Andrei Tarkovski, potrivit Variety. Acesta va fi primul serial dramatic atât pentru cineastul rus, cât şi pentru Hype Film, care i-a produs lungmetrajele “The Student” şi “Leto”, dar şi “Petrov’s Flu”, care se află în post-producţie.

În aprilie 2019, Serebrennikov a fost eliberat după un an şi jumătate de arest la domiciliu. El este acuzat într-un proces de delapidare împreună cu trei colaboratori. Toţi au negat acuzaţiile, susţinând că este un proces motivat politic, şi au pledat “nevinovat”.

Andrei Tarkovski s-a născut pe 4 aprilie 1932, la Zavrajie (Rusia). A studiat muzica, pictura, sculptura, limba arabă şi a lucrat în Siberia, în domeniul geologiei. În 1956, a fost admis la Institutul Central de Cinematografie al URSS de la Moscova, unde a studiat la clasa lui Mihail Romm.

A realizat primele scurtmetraje sub influenţa neorealismului italian. După filmul de licenţă “Compresorul şi vioara”, a venit primul lungmetraj, “Copilăria lui Ivan” (1962), care l-a impus în atentia publicului şi a criticii. A fost recompensat cu Leul de Aur la festivalul de la Veneţia. “Andrei Rubliov” (1966), pe care cenzura a încercat să îl oprească, a ajuns la Festivalul de la Cannes în ultima zi, autorităţile sovietice dorind ca prin această întârziere să nu poată fi nominalizat. Filmul a fost interzis în URSS până în 1971.

“Solaris” (1972) a fost aclamat în ţările comuniste şi considerat replica sovietică a filmului american “2001: Odiseea Spaţială” al lui Stanley Kubrick, cu toate că Tarkovski susţinea că nu văzuse filmul. Următoarea creaţie, “Oglinda”, care prezintă episoade cu nuanţe autobiografice, l-a adus pe regizor din nou în vizorul autorităţilor sovietice. Au urmat “Călăuza” (1979) şi “Nostalgia” (1983), cel din urma filmat in Italia. În anul următor, cineastul a plecat în Suedia, unde, cu ajutorul colaboratorilor regizorului Ingmar Bergman, a făcut “Sacrificiul”, ultimul său film, recompensat cu patru premii la Cannes, unde Tarkovski nu a putut fi prezent din motive medicale.

Cineastul rus, pe care Ingmar Bergman îl considera cel mai mare regizor, inventator al unui nou limbaj cinematografic, ce surprinde “viaţa ca vis“, a murit la vârsta de 54 ani, departe de ţara natală, la Paris.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517