Image 1
Image 2

Un regizor dizident rus pregătește un serial despre Andrei Tarkovski

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Regizorul de teatru şi film Kirill Serebrennikov, cunoscut pentru “Leto” şi “The Student”, pregăteşte o miniserie bazată pe viaţa maestrului rus Andrei Tarkovski, potrivit Variety. Acesta va fi primul serial dramatic atât pentru cineastul rus, cât şi pentru Hype Film, care i-a produs lungmetrajele “The Student” şi “Leto”, dar şi “Petrov’s Flu”, care se află în post-producţie.

În aprilie 2019, Serebrennikov a fost eliberat după un an şi jumătate de arest la domiciliu. El este acuzat într-un proces de delapidare împreună cu trei colaboratori. Toţi au negat acuzaţiile, susţinând că este un proces motivat politic, şi au pledat “nevinovat”.

Andrei Tarkovski s-a născut pe 4 aprilie 1932, la Zavrajie (Rusia). A studiat muzica, pictura, sculptura, limba arabă şi a lucrat în Siberia, în domeniul geologiei. În 1956, a fost admis la Institutul Central de Cinematografie al URSS de la Moscova, unde a studiat la clasa lui Mihail Romm.

A realizat primele scurtmetraje sub influenţa neorealismului italian. După filmul de licenţă “Compresorul şi vioara”, a venit primul lungmetraj, “Copilăria lui Ivan” (1962), care l-a impus în atentia publicului şi a criticii. A fost recompensat cu Leul de Aur la festivalul de la Veneţia. “Andrei Rubliov” (1966), pe care cenzura a încercat să îl oprească, a ajuns la Festivalul de la Cannes în ultima zi, autorităţile sovietice dorind ca prin această întârziere să nu poată fi nominalizat. Filmul a fost interzis în URSS până în 1971.

“Solaris” (1972) a fost aclamat în ţările comuniste şi considerat replica sovietică a filmului american “2001: Odiseea Spaţială” al lui Stanley Kubrick, cu toate că Tarkovski susţinea că nu văzuse filmul. Următoarea creaţie, “Oglinda”, care prezintă episoade cu nuanţe autobiografice, l-a adus pe regizor din nou în vizorul autorităţilor sovietice. Au urmat “Călăuza” (1979) şi “Nostalgia” (1983), cel din urma filmat in Italia. În anul următor, cineastul a plecat în Suedia, unde, cu ajutorul colaboratorilor regizorului Ingmar Bergman, a făcut “Sacrificiul”, ultimul său film, recompensat cu patru premii la Cannes, unde Tarkovski nu a putut fi prezent din motive medicale.

Cineastul rus, pe care Ingmar Bergman îl considera cel mai mare regizor, inventator al unui nou limbaj cinematografic, ce surprinde “viaţa ca vis“, a murit la vârsta de 54 ani, departe de ţara natală, la Paris.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with